Piața monitoarelor de gaming este atât de diversă, încât decizia de a achiziționa un astfel de produs este mereu una dificilă. Atunci când dorești să cumperi un monitor este important să înțelegi faptul că există mai multe tipuri de panouri LCD, rezoluții și rate de refresh, iar fiecare dintre acestea prezintă avantaje și dezavantaje și se pretează pentru diverse tipuri de gameri.
De exemplu, astăzi vă prezint un monitor gaming de la AOC numit AGON AG325QZN/EU, model cu un preț foarte bun pentru capabilitățile sale, pe care-l consider perfect pentru acei gameri care doresc o rată de refresh mare și imagini cu un contrast spectaculos.
AGON AG325QZN este un monitor cu panou de tip Fast VA, cu o diagonală de 31.5” (80cm), o rezoluție de 2560×1440 pixeli (QHD) și o rată de refresh de 240 Hz. Monitorul este și compatibil cu Freesync Premium (și G-Sync), pentru o rată variabilă de refresh care previne tearingul și îmbunătățește input lagul.
Timpul de răspuns MPRT promovat de producător este de 0.5 ms, iar cel GTG este de 1ms. Rata de contrast este de 4000:1, cu o luminozitate maximă a display-ului de 400 cd/m2.
Ca un mic spoiler, acest monitor m-a surprins plăcut prin performanțele sale generale și prin faptul că nu are ghosting vizibil în mod obișnuit. Ghostingul este problema clasică a panourilor VA, care se manifestă prin “dâre” lăsate de elementele în mișcare, dar pe acest monitor efectiv nu am putut să detectez acest comportament decât în cazuri cu adevărat extreme. Astfel, panoul VA din acest monitor se apropie foarte mult de performanțele celor IPS, renumite pentru claritatea imaginilor în mișcare.
Design
AG325QZN este un monitor de gaming cu un design impunător, dar deloc strident. Nu există lumini RGB sau elemente ultra-bombastice care să ne amintească de perifericele de gaming de acum un deceniu care păreau că încearcă să câștige premii pentru cele mai mari kitsch-uri.
Acest monitor își arată ADN-ul de gaming prin cele câteva elemente cu unghiuri ascuțite, cum ar fi suportul de sub monitor și partea din spate a monitorului. Tot pe partea din spate se găsesc și puținele elemente colorate în roșu. Din nou – fără luminițe.
Partea din față a monitorului iese în evidență doar prin bunul gust, pe marginea de jos existând doar logo-ul lucios AGON și un LED foarte mic și subtil, probabil gândit în mod special pentru a nu te distrage atunci când te joci într-un mediu întunecat.
Calitatea construcției este una foarte bună, nimic nu pare să scârțâie, să se miște sau să se destrame, iar suportul monitorului este extrem de bine construit și permite ajustarea monitorului cu ușurință în orice fel îți dorești (reglare pe înălțime 15cm(!), înclinare față-spate, pivotare stânga-dreapta, rotirea la 90 de grade a display-ului).
Este de luat în considerare că suportul monitorului este destul de mare și îți va ocupa destul de mult spațiu pe birou. Adâncimea acestuia este în jur de 27 de centimetri, iar distanța dintre vârfurile picioarelor din față este de aproximativ 57 cm, așa că dacă ai un birou mic recomand instalarea monitorului pe un suport de perete sau unul solid ce se prinde de blatul biroului.
Monitorul mai include pe partea din spate și unicul buton/joystick, plus un mic suport retractabil de care poți să-ți agăți căștile, element care mie îmi place foarte mult.
Porturi
AOC AGON AG325QZN este un monitor la care nu s-au făcut foarte multe compromisuri, iar acest lucru se vede și în ceea ce privește numărul și varietatea de porturi.
Dincolo de portul de alimentare (apropo, monitorul are sursa integrată, așa că din fericire cablul nu vine cu un brick), monitorul mai conține și un hub USB 3.2 cu 4 porturi unde îți poți conecta perifericele, hdd-urile externe și ce-ți mai dorești tu.
Pe partea de conexiuni video, acest monitor oferă 4 porturi, dintre care două sunt de tip HDMI 2.0, iar celelalte două sunt DisplayPort 1.4.
Cele două porturi HDMI, din cauză că sunt de tip HDMI 2.0, suportă o rată maximă de refresh de 144 Hz la rezoluția nativă a acestui monitor, de 2560*1440, așa că dacă vei dori 240 Hz pe HDMI, este necesar să scazi rezoluția.
Pe de altă parte, porturile DisplayPort oferă refresh rate-ul de 240 Hz la rezoluția nativă, așa că este recomandat să folosești cu prioritate aceste porturi pentru PC-ul tău. Păstrează porturile HDMI pentru alte tipuri de dispozitive precum consolele de jocuri video – atât PS5 cât și Xbox Series X pot transmite imagini la o frecvență de 120Hz la rezoluția nativă a monitorului.
De asemenea, monitorul oferă și un jack audio la care poți conecta în mod direct o pereche de căști sau un set de boxe audio stereo.
31,5” și 240Hz, o experiență de gaming perfectă
Când vine vorba de imersiune, la cei 31.5” (80 cm) ai săi, AG325QZN îți oferă o experiență cu adevărat captivantă. La o distanță normală de utilizare pe birou, ecranul acoperă o mare parte din câmpul tău vizual, ceea ce te face să te simți complet cufundat în joc.
Trebuie însă să discutăm despre densitatea pixelilor. Având în vedere dimensiunea de aproape 32” și rezoluția QHD, densitatea pixelilor este relativ similară cu a unui monitor Full HD de 24”. Vizual, pixelii au cam aceeași mărime. Dacă deții deja un monitor cu densitate mai mare (de exemplu, un QHD de 27”), vei simți acest lucru atunci când lucrezi în aplicații de birou sau navighezi pe internet, unde textul și elementele UI pot părea puțin mai mari decât te așteptai. Poți calcula aici densitatea oricărui monitor.
Să fim fair, totuși. Dacă vrei să folosești PC-ul mai mult pentru gaming competitiv, acest aspect devine irelevant. De fapt, te vei bucura de faptul că poți obține un framerate ridicat (spre deosebire de utilizarea unui monitor 4K de 32”), ceea ce este esențial în jocurile unde fiecare milisecundă contează.
Dacă însă ești genul de utilizator care dorește să stea aproape de monitor și să folosească 4 aplicații de productivitate pe ecran în același timp, probabil că un monitor 4K ar fi mult mai potrivit pentru tine, dar va trebui să te mulțumești cu un refresh rate mult mai mic la acest buget (și cu framerate-uri mai mici în jocuri în 4K). Iar refresh rate-ul contează mult în gaming.
Pfffiuum. Ai văzut glonțul ăla? Normal că l-ai văzut, căci vorbim despre un monitor de 240 Hz. Înainte să testez acest monitor, monitorul de pe biroul meu era un IPS de 60 Hz. Când am început să testez AG325QZN, am avut senzația că mouse-ul a prins viață și îmi anticipează mișcările. Totul se simte mai responsiv și mai rapid.
Dacă „daily driver”-ul tău era până acum un monitor de 60 Hz – 75 Hz, trecerea la 240 Hz îți va da un mic șoc, cel puțin timp de câteva secunde. Din păcate, apoi te vei obișnui cu noua ta normalitate și nu-ți vei mai da seama că ai parte de o experiență privilegiată decât atunci când vei fi nevoit să folosești un monitor mai lent… pe care n-o să-l mai suporți. Senzația de libertate și responsivitate pe care ți-o oferă un monitor cu rată mare de refresh este de neegalat.
Calitatea imaginii
Luminozitatea acestui monitor este destul de bună, cu o valoare oficială de 400 cd/m2, ceea ce îți permite să-l folosești confortabil chiar și într-o cameră puternic iluminată. Uniformitatea luminozității este de asemenea foarte ok, fără variații vizibile cu ochiul liber. Același lucru se poate spune și despre backlight bleeding, pe care nu-l vezi decât dacă îl cauți cu foarte mare atenție.
Contrastul este unul foarte mare, de 4.000:1, lucru cumva de așteptat de la un monitor cu panou VA de înaltă calitate. Cum îți dai seama de asta cu ochiul liber? Păi, în timp ce monitoarele IPS au tendința de a reda negrul ca pe un gri închis, AG325QZN redă un negru foarte… negru. Asta face ca imaginile să fie cu adevărat spectaculoase atât în jocuri, cât și în consumul de conținut video. Apropo, pe monitoarele VA, cu cât folosești o setare de luminozitate mai mare, cu atât rata contrastului monitorului crește și imaginea este mai spectaculoasă.
Monitorul este și certificat DisplayHDR 400, însă înainte să te entuziasmezi prea tare trebuie să știi că acesta nu este un standard HDR extraordinar de spectaculos, așa că nu te aștepta ca acest monitor să te dea pe spate prin capabilitățile sale HDR. AG325QZN este un monitor proiectat în special pentru gaming competitiv, nu pentru a înlocui un display multimedia de înaltă calitate. În plus, implementarea HDR în Windows este în continuare destul de slabă (chiar și interfața Windows se vede mai ciudat pe acest mod), așa că recomand să nu activezi HDR-ul în Windows decât atunci când vizionezi content compatibil. Monitorul va trece automat pe modul HDR după activarea modului în Windows.
În ceea ce privește calitatea generală a imaginii, pe parcursul testării monitorului am fost foarte mulțumit de modul în care se descurcă AG325QZN, atât în ceea ce privește utilizarea generală (browsing, YouTube, streaming video), cât și în gaming. Culorile au o acuratețe bună, iar contrastul dă de pământ cu orice IPS. Monitorul este capabil să redea tot spațiul de culoare sRGB și 89% din DCI-P3. Apropo, pentru culori mai fidele și nu suprasaturate ca în modul implicit, recomand utilizarea profilului sRGB din secțiunea Color Temperature. Singura problemă cu acest mod este că nu permite schimbarea luminozității, motiv din care în mod alternativ recomand modul User în starea sa implicită.
Ghostingul, dezavantajul clasic al panourilor VA, este foarte blând pe acest panou și sincer nu l-am observat decât în teste extreme. Funcția de Overdrive pare să funcționeze foarte bine pe setarea Medium, eliminând o parte insemnată din ghosting. Modul Strong, deși elimină complet ghosting-ul, adaugă alte artefacte din cauza overshoot-ului (corona/inverse ghosting).
Concluzie
Monitorul AGON AG325QZN este un adevărat monstru în gama sa de preț (e disponibil acum la prețuri în jur de 2300 RON). Un display atât de mare, un refresh rate de 240 Hz și un panou VA de foarte bună calitate reprezintă o combinație perfectă pentru pasionații de jocuri competitive care caută un monitor nou.
Rezoluția de 2560 x 1440 pixeli este un plus pentru majoritatea utilizatorilor care achiziționează acest monitor pentru gaming, pentru că această rezoluție le permite atingerea unor framerate-uri mari, prin care pot beneficia de cei 240 Hz de care este capabil acest monitor.
Testarea acestui monitor a fost o plăcere pentru mine, motiv din care pot recomanda acest model oricărui gamer care dorește să facă un upgrade la un monitor mare cu o calitate foarte bună a imaginii și fără neajunsurile clasice ale panourilor VA.
Galerie foto completă: