Spuneam în review-ul de la Ghostrunner, pe care l-am jucat anul trecut prin GeForce NOW (abonamentul cu RTX 3080), că serviciul de cloud gaming de la NVIDIA merge destul de bine și că îl voi folosi în continuare pentru a mă juca orice în afară de jocurile competitive gen CS:GO, care necesită o latență mai redusă.
Dar săptămâna trecută contul mi-a fost upgradat la noul abonament GeForce NOW Ultimate cu RTX 4080, care nu costă nimic în plus față de vechiul 3080. Și asta a schimbat totul.
Înainte de a continua, o să explic din nou, pe scurt, ce este GeForce NOW. Acest serviciu îți oferă posibilitatea să te joci o parte (vezi lista) din jocurile pe care le ai deja în Steam, Epic, GOG, Ubisoft Connect sau EA App, pe un server specializat care îți transmite audio și video în timp real. Practic, jocul rulează pe un calculator la distanță și îți e transmis pe monitor.
Astfel, te poți juca cele mai noi jocuri chiar și pe un laptop vechi, pe un smartphone sau pe un Smart TV.
GeForce Now e un serviciu structurat pe 3 niveluri de abonament: Gratuit, Priority și Ultimate.
Cel mai mare avantaj al noului abonament Ultimate nu este faptul că te joci pe un RTX 4080 (deși e foarte cool să joci totul pe HIGH-ULTRA cu RTX on), ci faptul că noul abonament aduce niște îmbunătățiri majore ce se traduc într-o latență mai redusă față de orice altă experiență de cloud gaming de până acum, și în unele cazuri poate fi vorba chiar de o latență mai mică decât dacă te-ai juca același joc pe propriul tău PC.
Ce aduce nou GeForce NOW Ultimate:
- Sisteme de tip SuperPOD cu RTX 4080 (despre care NVIDIA spune că au de 5x mai multă putere grafică decât Xbox Series X, și de 1.75x mai mult față de SuperPOD-urile cu RTX 3080);
- Suport pentru NVIDIA Reflex și G-SYNC;
- Ray Tracing îmbunătățit;
- DLSS 3 – da, da, inclusiv DLSS Frame Generation și DLSS Super Resolution;
- Encoding AV1, pentru transmisie mai eficientă de date;
- Posibilitatea de a te juca în 240 FPS în anumite jocuri competitive;
- Posibilitatea să te joci în 120 FPS pe monitoare sau televizoare ultrawide (3840×1600, 3440×1440, sau 2560×1080) sau 4K.
Poate cel mai important este suportul pentru NVIDIA Reflex, care este disponibil pentru o parte dintre jocurile din catalogul GeForce NOW. O explicație simplificată a tehnologiei este că Reflex sincronizează framerate-ul transmisiei video cu framerate-ul jocului, astfel încât întotdeauna vei avea pe monitor un frame generat cu doar câteva milisecunde înainte.
NVIDIA Reflex ON vs OFF și setările custom
Am testat noul abonament atât cu Reflex setat pe OFF cât și ON, iar diferența a fost sesizabilă, mai ales pe 60 FPS. Cu NVIDIA Reflex ON, nu îmi pot da seama de diferența dintre un joc din cloud și unul jucat la mine pe PC. Atenție însă, Reflex nu este momentan compatibil decât cu jocuri populare precum CS:GO, Rocket League, Fortnite, Rainbow Six: Siege sau DOTA 2. Cei de la NVIDIA promit însă că, în timp, vor adăuga ei înșiși compatibilitate Reflex pentru GeForce NOW chiar și în jocuri care nu includ o integrare nativă din partea dezvoltatorilor originali.
GeForce NOW oferă 3 preseturi pentru ajustarea calității de streaming: Balanced, Data Saver și Competitive. Dintre acestea, modul Competitive a fost preferatul meu, pentru că latența este insesizabilă. Modul Balanced, care ar fi trebuit să aibă cea mai mare calitate vizuală, nu m-a încântat foarte tare, pentru că în mod implicit are NVIDIA Reflex dezactivat.
De aceea, am renunțat la toate aceste 3 preseturi și am intrat pe modul Custom. Având o conexiune de 1Gbps și rezultate foarte bune în Network Test-ul din GeForce NOW, am simțit că pot să îmi fac de cap, așa că am dat bitrate-ul și framerate-ul la maximum și am activat NVIDIA Reflex.
Oh. Yes! Așa am avut parte de performanțe similare modului Competitive, și fidelitate vizuală mare, asemănătoare cu modul Balanced. Absolut minunat! Dacă ai o conexiune rapidă și stabilă, recomand aceste setări.
GeForce Now Ultimate: Experiența în jocuri
O să încep cu povestea primului joc pe care l-am jucat pe noul abonmament. Săptămâna trecută aveam chef de o sesiune de Destiny 2, dar… mi-am dat seama că scosesem din PC hard disk-ul pe care era jocul, pentru niște teste. Un bec extrem de strălucitor s-a aprins în capul meu, când mi-am dat seama că jocul este disponibil pe GeForce NOW.
Intrând în aplicație, am realizat că am fost upgradat la GeForce NOW Ultimate. Sweet! Am dat click pe joc în secțiunea My Library, iar în 2 minute mă plimbam fericit pe tărâmurile lunii Europa. Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că nu am simțit lag-ul pe care îl simțeam pe abonamentul RTX 3080, chiar dacă Destiny 2 nu are suport pentru Reflex. Nu era nici înainte o latență extrem de mare, dar era acolo și o simțeam, mai ales în shootere. Nu știu sigur dacă această latență îmbunătățită se datorează tier-ului Ultimate sau faptului că ultima dată când am m-am jucat pe GeForce NOW îmi era recomandat serverul EU Central, iar acum am o conexiune mai bună către EU Southeast, la care am o latență de doar 9ms în loc de 40ms pe EU Central.
Ca să înțelegeți cum a fost experiența mea de joc, vă spun doar că vreo 2-3 ore mai târziu, după ce am terminat expansionul Beyond Light, am avut un mic moment de “wow, chiar nu m-a deranjat faptul că l-am jucat în cloud.”
Jocul a mers excelent, ca pe orice PC puternic de gaming, și nu am avut decât vreo 2 momente în care am avut glitch-uri de rețea, ambele durând doar câteva fracțiuni de secundă (chiar recomand să închideți orice aplicație care ar putea face download-uri sau upload-uri pe internet în timp ce vă jucați pe GeForce NOW).
Având această experiență, mi-am zis că trebuie să încerc și alte jocuri. Mai știți că am început articolul spunând că n-aș fi jucat niciodată CS:GO pe abonamentul vechi? Ghici ce am jucat pe GeForce NOW Ultimate. Exact, CS:GO, și a mers atât de bine încât chiar nu am simțit că există vreun factor tehnic care să-mi stea în cale. Ce-i drept, CS:GO are suport pentru NVIDIA Reflex și streaming la 240FPS.
Pentru că GeForce NOW are opțiunea de library sync cu Steam și Ubisoft Connect, mi-a fost super ușor să deschid și alte jocuri pe care le dețin, pentru că apar direct în secțiunea My Library, și se deschid direct, fără să fie nevoie să scriu username-ul și parola mea de Steam sau Ubisoft de fiecare dată când pornesc un joc. Pentru jocurile pe care le ai în EA App, GOG sau Epic Games, trebuie să cauți jocul pe GeForce NOW, să alegi platforma pe care îl deții și apoi să te loghezi cu username și parolă.
Cum spuneam, după Destiny 2 și CS:GO am mai rulat câteva jocuri ca să fiu sigur că serviciul rulează bine indiferent de joc. Și uite-așa am jucat Battlefield V, The Crew, Assassin’s Creed: Unity (renumit pentru optimizarea proastă), Ghostrunner, Cities Skylines, Far Cry 6, DOTA 2, Riders Republic, Portal 2 și Rocket League, și toate au mers impecabil.
Am identificat o singură problemă pe care mi-aș dori-o rezolvată pe viitor. Cel puțin pe sistemul pe care am testat serviciul, sunetul se aude cu o mică întârziere față de imagine. Întârzierea e mică, de câteva zeci de milisecunde. Te obișnuiești cu ea rapid, dar senzația de “latency-free” ar fi cu adevărat perfectă dacă sunetul ar fi redat la fel de repede ca semnalul video. Iar în jocurile competitive, chiar trebuie să auzi sunetul cât mai repede.
Concluzie
GeForce NOW Ultimate este cea mai bună experiență de cloud gaming pe care am avut-o vreodată. Din punctul meu de vedere, cea mai importantă problemă pe care trebuie să o rezolve o astfel de platformă este latența, nu calitatea vizuală. Prin abonamentul Ultimate, GeForce NOW a ajuns la un punct în care latența a devenit atât de mică încât este la granița imperceptibilului. Sper ca viitorul să aducă aceste îmbunătățiri ale latenței și pe abonamentele mai slabe. Și pe dispozitivele mobile cu Android și iOS.
Galerie foto completă:
Am folosit NVIDIA GeForce NOW Ultimate de câteva luni și trebuie să spun că performanța este de înaltă calitate, și am putut să joc la setări înalte fără niciun lag sau stuttering.