Videoproiectoarele sunt un tip de produs care fascinează pe toata lumea, însă foarte puțini merg mai departe cu achiziția atunci când își dau seama că, spre deosebire de cumpărarea unui TV, alegerea unui proiector e ceva mai complicată.
De ce? Pentru că necesită un anumit timp de cercetare a diverselor tipuri de proiectoare și tehnologii, pregătirea pentru un deranj ceva mai mare cu instalarea proiectorului (montarea unui suport de tavan sau măcar a unei polițe pe perete, trasarea cablurilor, eventual instalarea unui ecran de proiecție), iar un alt factor important în luarea deciziei este costul. În general un proiector este mult mai scump decât un TV.
În plus, în majoritatea cazurilor, proiectorul nu înlocuiește televizorul pe timp de zi.
De aceea, pentru majoritatea utilizatorilor este nevoie de o soluție cât mai simplă și bine gândită, care să îndeplinească fantezia vizionării de filme pe un ecran imens, fără să fie nevoie să te gândești prea mult la poziționarea absolut perfectă a proiectorului (ca distanță și unghi), la achiziționarea de cabluri HDMI lungi pentru a vedea filme, la nivelul de luminozitate necesar pentru încăperea în care vei face proiecția sau la alte caracteristici tehnice.
Din punctul meu de vedere, proiectorul Epson EH-TW5820 pe care vi-l prezint astăzi este exact acest gen de soluție, care se poate adapta la o mulțime de situații de utilizare. Cu WiFi, Android TV, vertical lens shift, keystone vertical și orizontal, difuzor încorporat și un zoom de 1.6x, Epson EH-TW5820 este unul dintre cele mai versatile proiectoare din gama sa de preț.
Epson EH-TW5820 – Imagine și specificații
Pentru că Epson este un mare promotor al tehnologiei 3LCD, și acest proiector utilizează această tehnologie pentru a compune imaginile care vor fi proiectate. Spre deosebire de tehnologia DLP utilizată de majoritatea proiectoarelor, tehnologia 3LCD permite un mai bun control al iluminării (practic, este posibilă o iluminare egală atât pe alb cât și pe culori) și, de asemenea, evită în întregime efectul de curcubeu specific DLP-urilor, la care unele persoane (foarte puține, ce-i drept) sunt sensibile. Pe de altă parte, DLP-urile par ceva mai bune la crearea unui contrast mai mare (nivelul de negru e ceva mai negru indiferent de scenă) și nu introduc niciodată motion blur, ele fiind bazate pe oglinzi și nu pe cristale lichide.
Rezoluția acestui proiector este Full HD (1920×1080) și, fiind un proiector ce se bazează pe o lampă ca sursă de iluminare (ce oferă cel mai bun raport putere/preț), are un rating de luminozitate maximă de 2700 lumeni. Însă pentru o redare cât mai fidelă a culorilor, dar și pentru un zgomot mai mic al ventilatorului și o durată mai lungă de viață a lămpii, probabil vei alege să nu folosești proiectorul la luminozitatea maximă decât pe timp de zi sau dacă dorești să proiectezi o imagine uriașă, din podea până în tavan. Ce încerc să zic este că luminozitatea este absolut îndestulătoare pentru orice utilizare casnică obișnuită, iar luminozitatea maximă îți va ”sparge” ochii pe timp de noapte.
Lampa de 200W are o ”viață utilă” de 4500 ore pe modul standard sau 7500 ore în modul eco (mai puțin luminos). Viața utilă este valoarea până la care Epson consideră că lampa va oferi o calitate foarte bună a luminii. Lampa se poate înlocui ușor, iar costul lămpii originale (ELPLP97) este de aproximativ 130 euro (640 lei) la momentul redactării acestui review.
Contrastul promovat de Epson pentru acest proiector este de 70.000:1, lucru ce nu înseamnă absolut nimic în termeni reali. Aceste valori uriașe de contrast sunt bazate pe ajustarea dinamică a unui iris (o diafragmă similară camerelor foto). Astfel, într-o scenă întunecată irisul va deveni mai mic, iar întreaga luminozitate a proiectorului va fi redusă (negrul devenind mai negru în acel moment). Într-o scenă luminoasă, irisul se va deschide la maximum iar negrul va fi ceva mai deschis.
Așadar, în termeni reali, contrastul este unul bun, obișnuit, care nu va deranja pe nimeni, dar nici nu poate fi considerat un punct forte al proiectorului sau al tehnologiei 3LCD.
Cât de mare va fi proiecția acestui proiector? Ei bine, la o distanță de 2 metri față de suprafața de proiecție, Epson EH-TW5820 va crea o imagine cu o diagonală între 42″ si 68″ (106 cm – 172 cm) în funcție de nivelul de zoom optic pe care îl setezi de pe corpul proiectorului. Zoom-ul este de 1.6x, așa că este foarte permisiv cu poziționarea proiectorului.
Amplasat la o distanță de 3 metri față de suprafața de proiecție, EH-TW5820 va afișa o imagine de 63″-102″ (160-259 cm).
De asemenea, proiectorul dispune și de o funcție utilă atunci când vrei să ajustezi pe înălțime locul în care este proiectată imaginea; vertical lens shift. Aceasta mută blocul optic pe verticală, astfel încât să afișeze imaginea mai sus sau mai jos.
Astfel, după ce ai montat proiectorul corect, adică perpendicular pe suprafața de afișare, poți muta imaginea în jos (dacă e montat pe tavan) sau în sus (dacă e pe o masă/poliță) față de linia perpendiculară obișnuită, fără a cauza distorsiuni ale formei imaginii. De exemplu, pentru o imagine de 122” proiectată de la 3 metri, ai libertatea de a muta imaginea cu 19cm mai jos sau mai sus, în funcție de modul în care e montat proiectorul. Cu cât imaginea proiectată e mai mică, și lens shift-ul va avea o arie mai mică de acțiune.
În mod tradițional, proiectoarele de buget redus oferă doar keystone adjustment, o ajustare trapezoidală care prin care poți îndrepta imaginea dacă ea este mai ”întinsă” pe o latură. Astfel, pentru a muta imaginea unui proiector care are doar keystone adjustment, ești nevoit să înclini tot proiectorul, creând o imagine distorsionată pe verticală, pe care o ”repari” din keystone.
Dezvantajul este că această ajustare este pur digitală, așa că dacă este folosită la înclinări extreme, are ca rezultat o pierdere vizibilă a rezoluției în anumite zone și introducerea de distorsiuni și artefacte de imagine. Dar în anumite condiții, când spațiul nu îți permite o poziționare perfectă, este necesară, iar mici corecturi keystone nu vor cauza ”daune” vizibile..
De aceea, EH-TW5820 oferă și ajustare keystone, atât pe verticală cât și pe orizontală (în mod ciudat, ajustarea pe orizontală a lipsit de pe multe modele pe care le-am testat de-a lungul timpului). Așadar, poți folosi întâi lens shift, iar apoi să adaugi ajustare keystone pentru o imagine cât mai bine aliniată cu zona ta de proiecție.
Proiectorul dispune de mai multe profiluri de vizionare: Dynamic, Bright Cinema, Natural și Cinema. Ele pot fi personalizate după bunul plac, însă modul Cinema pare cel mai aproape de o imagine corect calibrată. Modul Dynamic, însă, este cel mai luminos. Există și un mod ECO de consum de energie, care scade din luminozitate dar elimină zgomotul emis de ventilator, care poate fi destul de deranjant în momentele în care dai volumul mai încet.
Pentru gaming, proiectorul oferă un mod ”rapid” de procesare a imaginii, care înlătură simțitor input lag-ul și face experiența de gaming foarte plăcută.
La finalul specificațiilor simt că e necesar să adaug că proiectorul este compatibil 3D și aveți nevoie de o pereche de ochelari activi pentru a vă bucura de această funcționalitate.
Epson EH-TW5820 – Proiector cu Android TV
Acesta este primul proiector cu Android TV integrat pe care am plăcerea să îl testez, însă nu am avut nevoie de nicio perioadă de acomodare. Interfața Android TV este cea obișnuită, pe care o cunoaștem deja de pe televizoarele Android sau dispozitivele smart pe HDMI de tip Xiaomi Mi Box.
Este o interfață simplă, rapidă și foarte ușor de navigat, ce îți oferă rapid senzația că ai de a face cu un dispozitiv smart bine gândit. Iar faptul că include funcționalitatea de Chromecast îți oferă posibilitatea de a transmite rapid conținut de pe calculator sau de pe dispozitivul mobil.
Pe Play Store găsești toate aplicațiile de streaming video de care ai nevoie, iar ceea ce m-a interesat și mai mult au fost aplicațiile de streaming de jocuri (inclusiv Steam Link, AMD Link, GeForce Now, Google Stadia). Din păcate, am testat Steam Link și GeForce Now, iar ambele au prezentat prea mult lag, în condițiile în care un Mi Box S se descurcă excelent pe aceeași rețea wireless (5GHz, 866mbps). De asemenea, trebuie să știi că nu poți conecta periferice (mouse, tastatură, gamepad) decât dacă sunt compatibile Bluetooth, portul USB de pe proiector fiind destinat doar utilizării în scopuri de service.
Dacă vrei să îți poți accesa colecția personală de filme de pe proiector, trebuie să știi că spațiul intern de stocare al proiectorului este de doar 4GB și nu este posibilă conectarea unui dispozitiv extern USB, așa că nu prea ai posibilitatea de a stoca filmele direct pe dispozitiv. Dar vei putea să îți transmiți filmele către proiector prin WiFi, de exemplu printr-un media server precum Plex.
Epson EH-TW5820 – Design, conectivitate, sunet
Spre deosebire de anumite modele care se concentrează în primul rând pe design și abia apoi pe calitatea imaginii, design-ul lui EH-TW5820 este unul clasic, care nu iese în evidență ca piesă de design într-o încăpere. Este un proiector de dimensiuni medii (309mm x 308mm x 107mm) și cântărește 3.8Kg. Chiar dacă nu este vreo capodoperă de design, există un element pe care îl apreciez foarte mult, iar acesta este grila magnetică din spate, care are un finisaj textil plăcut ochiului și acoperă toate porturile în afară de cel de alimentare.
Grila îi oferă proiectorului un aspect foarte plăcut, însă vei fi nevoit să renunți la ea dacă decizi să folosești intrarea HDMI sau ieșirea audio. Dar, înainte să bagi mufa aia HDMI, amintește-ți că proiectorul are Android TV integrat, așa că poți accesa cele mai importante servicii de streaming video direct de pe el, și poți să transmiți (exact ca oricărui alt Chromecast) și content de pe calculator prin WiFi, așa că în aceste cazuri nu ai nevoie să conectezi fizic niciun cablu. Dacă însă vrei să conectezi o consolă de jocuri, un receiver TV sau un sistem de sunet cu jack de 3.5mm, va trebui să renunți la grilă.
În zona superioară a proiectorului, în apropierea lentilei, se află un glisor ce controlează capacul de protecție, astfel încât să protejeze lentila de praf atunci când proiectorul nu este utilizat, iar în spatele acestuia se găsesc alte 4 mecanisme ce controlează caracteristici ale proiecției: un glisor pentru focalizare, unul pentru zoom (pana la 1.6x), o rotiță pentru mișcarea întregii lentile pe verticală (vertical lens shift) și încă un glisor pentru reglaj keystone (trapez) orizontal. Ajustarea keystone pe verticală se face automat, mulțumită senzorilor interni, dar se poate regla și manual, atât din telecomandă cât și direct de pe butoanele de control amplasate pe proiector.
Apropo de telecomandă, în pachet există 2 telecomenzi. Una dintre ele dispune de toate butoanele de care ai avea nevoie atât pentru a ajusta setările proiectorului, cât și pentru a naviga prin Android, iar cealaltă este ceva mai simplă, dedicată exclusiv controlului Android TV. Personal, am folosit-o doar pe cea completă.
Pe partea de conectivitate, proiectorul dispune în partea din spate de o mufă de alimentare, un port USB pentru scopuri de service (deci îl putem ignora), un port audio out 3.5mm și un port HDMI 1.4. Mi-ar fi plăcut să văd și o ieșire audio digitală, însă nu este cazul aici. Totuși, prin portul HDMI poate fi transmis și sunet în mod digital către orice media player sau sistem de sunet care poate accepta sunet prin HDMI.
Dacă vorbim despre conectivitatea fără fir, proiectorul ne oferă Bluetooth 3.0 (compatibil și cu aptX pentru audio) și WiFi. Personal, nu recomand transmisia sunetului prin Bluetooth dacă vrei să folosești proiectorul pentru gaming (datorită latențelor perceptibile), însă poate fi o soluție bună pentru celelalte tipuri de conținut, dacă nu vrei să te încurci în cabluri.
Dar până te decizi cum vrei să transmiți sunetul, află că mai există și o soluție audio de compromis. EH-TW5820 are un difuzor încorporat, iar acesta se găsește tot sub grila magnetică din spate. Evident, acesta nu poate înlocui un sistem de sunet dedicat, însă oferă un sunet destul de puternic (10W) și fără latență, cu care te poți descurca până în momentul în care achiziționezi un sistem de sunet dedicat.
Epson EH-TW5820 – Concluzii
Din punctul meu de vedere, acest proiector este un model extrem de versatil, care oferă toate lucrurile pe care și le poate dori un utilizator obișnuit, care dorește să urmărească filme sau să se joace pe consolă. Claritate, culori excelente, zoom, lens shift, luminozitate foarte bună și un contrast mulțumitor.
Din punctul meu de vedere, Android TV-ul integrat adaugă foarte multă valoare, permițând utilizarea tuturor funcțiilor cu o singură telecomandă și fără niciun alt cablu conectat în afară de cel de alimentare.
Ca o scurtă notă de final: În cazul în care dorești o rezoluție mai mare, dar ești dispus să accepți compromisuri, pentru mai puțin de 1000 de lei în plus poți alege EH-TW7000, căruia îi lipsește Android TV-ul și difuzorul, însă oferă o imagine PRO-UHD (o rezoluție aflată la jumătatea distanței dintre Full HD și UHD), luminozitate foarte puțin mai bună (3000 lumeni vs 2700 lumeni), lens shift vertical și orizontal, 2 porturi HDMI și un port USB pentru alimentarea unui stick smart, păstrând totodată posibilitatea transmiterii sunetului prin Bluetooth si jack-ul audio 3.5mm.
Vezi aici oferta de videoproiectoare Epson de la PC Garage. Modelul prezentat în acest review are un preț curent de 4.319 lei (link preț EH-TW5820).
Galerie foto completă: