Samsung Galaxy S21 m-a făcut să redescopăr gaming-ul mobil

Notă: Acest articol a fost realizat în colaborare cu Samsung România. Totodată, opiniile exprimate sunt ale mele și sunt în totalitate oneste, așa cum v-am obișnuit în cei 15 ani de activitate a Overheat.ro.

Gaming portabil: de la o consolă ”clasică” la Samsung Galaxy S21

Dintotdeauna am fost un fan al ideii de consolă portabilă. E un fel de fantezie în care îmi imaginez că stau într-un hamac în mijlocul pustietății, jucându-mă pe un dispozitiv ce-mi oferă o experiență similară unei console de sufragerie.

Această fantezie care mă urmărește din copilărie este și motivul din care am fost extrem de entuziasmat atunci când mi-am cumpărat PS Vita (consolă portabilă lansată în 2012). Mi s-a părut pur și simplu consola perfectă și abia așteptam să testez jocurile AAA care urmau să apară. Dar… nu au apărut așa multe jocuri interesante, iar până și producătorul consolei a considerat că nu mai merită să investească în jocuri și marketing pentru ea din cauza vânzărilor slabe, așa că, după o vreme consola a început să adune praf pe o noptieră.

Ce legătură are asta cu Samsung Galaxy S21? Ei bine, PS Vita a fost lăsată de izbeliște după ce Sony, producătorul consolei, a pus lipsa vânzărilor pe seama (atenție!) creșterii segmentului de gaming pe telefoane mobile.

Când au expus public acest motiv pentru prima dată era anul 2015. Ca să vă ghidez un pic din punct de vedere temporal, în 2015 gaming-ul mobil trecuse de era glorioasă a Angry Birds și Cut the Rope și intrase în perioada Fallout Shelter, FNAF, The Room dar încă nu ajunsese nici măcar în era Pokemon Go, iar jocurile battle royale erau relativ departe.

Cu alte cuvinte, Sony s-a înșelat. Gaming-ul mobil din anul 2015 era în continuare departe de a oferi o experiență de tip consolă, iar acest lucru a putut fi observat cu ușurință atunci când Nintendo a lansat Switch, moment în care zeci milioane de gameri au achiziționat-o, transformând-o instant într-o consola portabilă de mare succes.

Dar până la urmă n-ar fi mai bine ca telefonul mobil să devină și o consolă de gaming performantă? Sigur că ar fi, dar ani la rând am încercat să devin un “gamer de telefon” și mereu am fost dezamăgit și plictisit destul de repede, pentru că experiențele le erau dedicate în special gamerilor ocazionali, așa că am cam încetat să încerc. De ceva timp, pentru mine gaming-ul a rămas pe PC și consolă.

Până acum.

Zilele trecute am primit în teste un telefon Samsung S21. A fost ocazia perfectă să-mi dau seama că gaming-ul ”hardcore” pe care îl experimentez de obicei pe PC și console, e tot mai aproape de telefonul mobil. Iar chestia asta mă entuziasmează din nou.

Despre seria Galaxy S21

Cea mai nouă serie Galaxy S de la Samsung este formată din 3 dispozitive, toate compatibile 5G: Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+ și Samsung Galaxy S21 Ultra. Vezi modelele S21 pe site-ul oficial.

Cele 3 utilizează același procesor, și se diferențiază cel mai mult prin display (6.2” FHD+, 6.7” FHD+, respectiv 6.8” QHD+), camere (Ultra este mult mai dotat la acest segment față de celelalte), baterie (4.000 mAh, 4.800 mAh, 5.000 mAh), opțiuni de capacitate de stocare și memorie RAM.

Și pentru că îmi place să ”joc” corect, pe principiul “cel mai mic numitor comun”, am testat cea mai mică dintre cele 3 versiuni, adică S21 simplu, fără Plus. În practică diferențele principale față de varianta S21+ sunt doar dimensiunea display-ului și capacitatea bateriei. Și spatele, care pe S21 este din plastic, nu din sticlă.

Este Samsung Galaxy S21 un telefon de gaming?

Încep cu o mică listă: Call of Duty: Mobile, GRID Autosport, Asphalt 9, Genshin Impact, Mortal Kombat, Grand Mountan Adventure, Grimvalor, Dead Cells, League of Legends: Wild Rift, Brawhalla, Brawl Stars, Fortnite, PUBG, Minecraft, Human: Fall Flat, Roblox, GTA 3/San Andreas/Vice City, Octodad, Hello Neighbor, Totally Reliable Delivery Service,  Limbo, Stardew Valley, Teslagrad, Terraria, Worms 2 și 3, Don’t Starve: Pocket Edition, Football Manager 2021 Mobile, Titan Quest (da, cel din 2006), Machinarium. În curând apar și titluri precum Diablo Immortal, NieR Re[in]carnation, PUBG: New State.

Astea sunt doar cateva dintre jocurile care mi-au atras atenția navigând prin Play Store, și pe care cred că și cititorii noștri le-ar juca cu foarte multă plăcere. O bună parte dintre ele sunt compatibile si cu controllere externe, fie ca vorbim despre gamepad-uri clasice pe bluetooth, sau accesorii care se ataseaza in stanga si in dreapta telefonului, transformandu-l intr-un fel de Switch.

Ce încerc să zic este că există deja o mulțime de titluri bune de jucat, iar Samsung Galaxy S21 este mai mult decât capabil să ruleze astfel de jocuri.

Personal, am fost impresionat de cât de bine rulează anumite jocuri precum Call of Duty: Mobile, care rulează impecabil, stând aproape lipit de un 60FPS constant. Jocul rulează atât de bine încât m-am văzut întorcându-mă la el de mai multe ori, ca să mai ”bag un meci” și să mă relaxez.

Asphalt 9, de asemenea, m-a impresionat prin nivelul de detalii și efecte grafice, și nu mă așteptam ca un astfel de joc să ruleze atât de bine pe un smartphone.

PUBG Mobile a rulat aproape constant la 60 FPS (pe mod Smooth-Extreme), astfel că am putut să mă descurc destul de ușor în goana mea după primul loc.

Am testat și FIFA Mobile, care pare să fie singurul joc FIFA care mai este prezent în Play Store (cândva a fost și un FIFA 16 decent). Chiar dacă jocul nu este o capodoperă în ceea ce privește un joc de fotbal, el a rulat excelent pe S21, așa că, dacă EA se decide să lanseze un FIFA cu adevărat bun pe Android, potențial hardware există.

Brawlhalla, Grand Mountain Adventure, Sky, Fortnite, și multe alte jocuri rulează excelent și îți oferă o experiență extrem de plăcută pe telefonul celor de la Samsung.

Evident, nu pot sa trec cu vederea existența serviciilor de streaming precum GeForce Now, care îți permit să joci de la distanță titluri de PC în toată regula. Iar având în vedere că Samsung Galaxy S21 dispune de un modul WiFi 6, ne putem aștepta la o experiență fără interferențe și cu cea mai mică latență posibilă, atunci când streaming-ul jocurilor se face printr-un router WiFi 6.

În plus, cei de la Samsung au inclus în software-ul S21 și o serie de funcții dedicate gaming-ului, precum Priority mode (închide toate funcțiile și aplicațiile în afară de alarmă, pentru a te concentra pe joc), estimatorul de autonomie care ia în considerare jocul ce rulează în acel moment, sau posibilitatea de screenshot și screen recording din joc.

Și calitatea sunetului este excepțională, grație difuzoarelor stereo de bună calitate, iar acest lucru te poate ajuta enorm în jocuri. De exemplu, în jocurile de tip shooter poți să îți dai seama foarte ușor, pe baza sunetului stereo, din ce direcție se aud focurile de armă.

Și dincolo de toate aceste funcționalități, în gaming contează foarte mult display-ul. Iar seria S21 dispune de cele mai bune display-uri Super AMOLED de la Samsung. Culorile intense, luminozitatea puternică, compatibilitatea HDR și refresh rate-ul de 120 Hz, fac din acest display cel mai bun partener pentru gaming mobil.

Așadar, Samsung Galaxy S21 nu este doar un telefon pe care se întâmplă să meargă și jocuri, ci poate fi considerat o mașină de gaming mobil în toată regula. Iar toate aceste capabilități sunt ascunse într-un telefon cu un design stilat ce i se potrivește oricui.

 

Samsung S21: Design

S21 este un telefon foarte ușor, dar totodată cu o construcție care se simte foarte solidă. Rama telefonului este din aluminiu, lucru valabil și pentru zona camerelor foto, pe care Samsung nu a încercat să o ascundă, ci a transformat-o într-un element element de design de sine stătător.

Varianta pe care o avem la teste este în culoarea Phantom Gray, care e cea mai apropiată de negru dintre toate variantele de culoare în care este disponibil S21. Există și variante pe alb, violet și roz, cea din urmă fiind disponibilă exclusiv pe modelul S21, nu și pe S21+ și Ultra.

Poate cea mai evidentă diferență de design între S21 și celelalte două modele este partea din spate, care acum este realizată dintr-un plastic mat de o foarte bună calitate. Din punct de vedere practic, această alegere elimină stresul de a nu sparge sau zgâria sticla de pe spate. Dar dacă îți place aspectul glossy ce a devenit cumva sinonim cu telefoanele premium, atunci celelalte două variante îți vor satisface mai bine nevoia.

Butoanele prezente pe acest telefon sunt cele de volum și power, iar butonul Bixby de pe seriile precedente a fost eliminat, lucru care pe mine mă bucură, pentru că de cele mai multe ori îl apăsam din greșeală. În rest, există un port USB-C și un sertar Dual-SIM.

Samsung S21: Display și Sunet

Samsung ne-a obișnuit cu display-uri de o calitate excepțională chiar și pe modele midrange, așa că de la seria flaghsip S21 nu ne puteam aștepta la mai puțin. Display-ul Dynamic AMOLED 2X de 2400 x 1080 cu refresh rate ce se ajustează automat până la 120 Hz arată dumnezeiesc și oferă o experiență excepțională, atât în jocuri cât și în utilizarea zilnică. Ecranul este foarte luminos (și devine și mai luminos pe alocuri atunci când urmărești conținut HDR), contrastul este uriaș iar culorile sunt foarte saturate.

Pe partea de sunet, S21 are același setup ca și ceilalți doi frați ai săi, adică difuzoare stereo puternice și clare, unul aflat lângă portul de încărcare, iar celălalt deasupra camerei selfie, chiar dacă acest lucru este dificil de observat în fotografii (spațiul prin care este emis sunetul este foarte subțire).

Samsung S21: Camere

In privința camerelor, S21 are 3 camere pe partea din spate: una ultra wide (12 MP), o cameră wide (12 MP) și o cameră telephoto (64 MP), iar camera selfie este de 10 MP. Aceasta din urmă oferă o grămadă de opțiuni de personalizare a fotografiilor, precum estomparea fundalului, color point și studio mode.

Nu are capabilitățile telephoto de pe Ultra, însă zoom-ul hibrid 3x (30x digital) îți permite să vezi destul de bine ce se întâmplă în parc… fără să fii în parc.

Pe partea de video avem moduri de filmare 8K/24 fps, sau 4k/60 fps. Nice!

Dar există și un mod distractiv de ”filmare unică”, adică timp de 10 secunde poți filma un video, iar telefonul îți face apoi o colecție de poze și GIF-uri pe care le poți folosi pe social media.

Samsung S21: Baterie

Din motivele de sustenabilitate deja cunoscute în industrie, în pachetul acestui telefon nu se găsește un adaptor de încărcare, însă încărcătorul super fast charging (de 25W) de la Samsung are acum un cost redus, în jur de 60-70 de lei, și încarcă telefonul în puțin peste o oră.

Galaxy S21 are și o funcție prin care oferă energie unui alt telefon în mod wireless. Tot ce trebuie să faci este să activezi funcția din meniu, și să așezi telefoanele spate în spate.

Din testele mele, procesorul Exynos 2100 este extrem de eficient din punct de vedere energetic, (sincer, cred că e cel mai eficient Samsung pe care l-am văzut vreodată), așa că bateria se consumă foarte lent. Chiar și în gaming, nu am reușit să consum bateria niciodată înainte să mă plictisesc eu de joacă. Acum, când scriu acest text, telefonul afișează 60% baterie rămasă, asta după ce m-am jucat aproximativ 2 ore pe el. Fără oprire. Pentru uz general, va trebui să îl încarci la 1-2 zile în funcție de felul în care îl utilizezi.

Concluzii

Pentru mine, Samsung S21 a fost o surpriză plăcută care m-a făcut să dau o nouă șansă gaming-ului mobil. Și mă bucur că am făcut-o. Cred cu tărie că un gamer ar trebui să aibă mereu posibilitatea să se relaxeze în jocurile preferate, oriunde s-ar afla el, iar Samsung Galaxy S21 mi-a demonstrat că îmi poate oferi această posibilitate. Asta dincolo de toate celelalte aspecte (display, camere, baterie, conectivitate) care îl fac un telefon de top.

Mie mi-a plăcut. Dacă și ție ți se pare interesant, poți cumpăra un smartphone Samsung Galaxy S21 la un preț de aproximativ 3.299 lei.

Galerie foto:

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.