Dacă luna trecută m-am jucat cu un mouse wireless Razer ce se alimentează cât timp stă pe suprafața mousepad-ului din pachet, astăzi vin cu un review pentru un produs similar, dar mai interesant din anumite puncte de vedere. De fapt, e vorba despre două produse ce fac o pereche excelentă pe biroul unui gamer: mouse-ul Omen Photon și mousepad-ul Omen Outpost. Cum ce Omen? Omen by HP.
Cele două produse au fost lansate simultan în această vară și au fost proiectate să lucreze împreună, ele completându-și funcțiile reciproc. Însă ele se vând separat și pot funcționa și unul fără celălalt.
Cel mai interesant truc al acestui cuplu tehnologic este funcția de încărcare Wireless Qi. Mousepad-ul Omen Outpost include un astfel de modul de wireless charging pe partea superioară, unde poți lăsa mouse-ul Photon să se odihnească timp de 2 ore și jumătate pentru a fi 100% încărcat și pregătit de 50 de ore de funcționare. Astfel, dacă îți creezi un obicei din a lăsa în fiecare seară mouse-ul deasupra zonei de încărcare, nu vei duce niciodată grija bateriei descărcate.
Iar mulțumită portului USB pass-through de pe mousepad, poți instala acolo micuțul dongle USB prin care mouse-ul se conectează fără fir la calculator.
Dar, așa cum spuneam, cele două produse pot funcționa și independent. Astfel, poți încărca mouse-ul Omen Photon utiliizând orice charger wireless Qi din comerț, sau îl poți trece pe modul wired, utilizând un cablu microUSB care și încarcă șoarecele pe timpul funcționării.
Dacă vrei să achiziționezi doar mousepad-ul, află că funcția de wireless charging cu care este echipat poate încărca orice dispozitiv cu Qi charging, așa că dacă ai un telefon compatibil, el se va încărca fără fir atât timp cât îl plasezi deasupra zonei respective.
După această scurtă retrospectivă, voi analiza pe rând cele două periferice, pentru că fiecare dintre ele merită un loc sub lumina reflectoarelor.
Mouse-ul Omen Photon
Omen Photon este un mouse gaming ambidextru de dimensiuni medii spre mari, ce se pretează la o varietate de stiluri de folosire (palm, claw, fingertip). Construcția sa este foarte solidă și de o calitate foarte înaltă. O repercusiune a acestui fapt este însă faptul că mouse-ul cântărește aproximativ 140 de grame, deci opune mai multă rezistență la mișcările rapide față de un mouse ușor. Greutatea mouse-ului ține însă de preferință – unii jucători preferă un mouse mai greu pentru că este mai controlabil (nu ”sare” la prima atingere). Alți jucători preferă cel mai ușor mouse cu putință.
Design-ul este unul foarte plăcut și modern, bazat pe o combinație de curbe și linii drepte ce rezultă într-un aspect atrăgător indiferent de unghiul din care privești mouse-ul. Există și două zone iluminate RGB rotița de scroll și logo-ul OMEN de pe partea frontală. Cele două pot fi sincronizate sau pot fi ajustate separat din softul OMEN Command Center. Pot fi alese mai multe efecte de iluminare și un număr de peste 16.8 milioane de culori. Dacă dispui și de mousepad-ul Omen Outpost, și iluminarea acestuia poate fi sincronizată cu iluminarea mouse-ului.
Mouse-ul Omen Outpost are și un element de modularitate. Așa cum vine el inițial, în cutie, mouse-ul este configurat pentru dreptaci: are două butoane și un suport pentru degetul mare pe partea laterală stângă, și încă un suport pentru degetele mic și inelar pe partea dreaptă. Atât suporturile care arată ca niște aripioare, cât și butoanele, sunt atașate magnetic și pot fi detașate cu ușurință.
De exemplu, poți inversa ”aripioarele” între ele și poți muta butoanele pe partea dreaptă. De fapt, în pachet mai sunt incluse niște accesorii, printre care două ”capace” magnetice pe care le poți folosi pentru a acoperi găurile rămase, dacă nu mai vrei să folosești unul sau ambele suporturi pentru degete. De asemenea, mai sunt incluse două butoane, în cazul în care dorești să ai butoane pe ambele părți ale mouse-ului. Astfel poți crește numărul de butoane disponibile, de la 9 la 11.
Pentru că da, mouse-ul Omen Photon dispune de până la 11 butoane programabile: click stânga, dreapta, mijloc, împingerea rotiței scroll spre stânga și spre dreapta, cele două butoane de sub rotița scroll (în mod implicit schimbă DPI), cele două butoane de pe laterala stângă și cele două butoane de pe laterala dreaptă. 11 butoane, oricât de greu ți-ar veni să crezi. Și știu că e greu de crezut, pentru că design-ul mouse-ului este foarte curat. Nu pare burdușit de butoane.
Din punct de vedere tehnic, senzorul mouse-ului Photon este unul laser (Pixart 3335), cu o rezoluție de până la 16.000 DPI ce în mod implicit se poate ajusta în 8 trepte direct de pe mouse. Treptele se pot configura din softul OMEN Command Center, într-un mod foarte simplu de înțeles.
Latența la click este printre cele mai bune de pe piață, grație utilizării de switch-uri opto-mecanice, despre care am mai discutat în trecut. Este vorba despre switch-uri la care acționarea se face odată cu întreruperea unui fascicul de lumină, și nu la atingerea între două suprafețe de metal (așa cum se utilizează în mod tradițional). Această tehnică este mult mai rapidă pentru că elimină câteva milisecunde de lag datorată întârzierii de debounce care este implementată pe aproape orice model cu switchuri tradiționale.
Mousepad-ul Omen Outpost
Cu dimensiuni destul de generoase (345 x 340 x 9,5 mm), mousepad-ul Omen Outpost ne prezintă o reinterpretare modernă a unui periferic pe care în mod clasic mulți îl ignoră.
Cu elemente de design ”colțuroase” și industriale pe care le putem vedea la întreaga gamă de produse Omen, dar și cu iluminare RGB dispusă elegant pe logo și pe o fâșie subțire ce se întinde de jur împrejurul suprafeței de joacă, Omen Outpost este o piesă de rezistență care arată bine pe orice birou de gaming.
Iar suprafața de control este reversibilă. Pe o parte a acesteia avem parte de material texturat moale, iar pe partea cealaltă este disponibil un material dur și alunecos, dedicat celor ce preferă astfel de suprafețe.
Despre zona de încărcare wireless am mai povestit la începutul articolului: ea este disponibilă în stânga logo-ului OMEN, și este marcată subtil sub forma unui pătrat. Acolo poți lăsa mouse-ul Omen Photon sau orice dispozitiv compatibil Qi, iar acesta va fi încărcat cu o putere de 5W pe perioada plasării în acel loc.
Lângă cablul de alimentare USB Type-C ce este întotdeauna atașat de mousepad, există și un port USB în care puteți adăuga orice dispozitiv. În cazul folosirii mouse-ului Photon, e indicat să plasați acolo dongle-ul wireless USB.
Spuneam că mousepad-ul Omen Outpost are un cablu USB Type-C, ceea ce este excelent dacă ai o placă de bază cu port Type-C. Dacă totuși nu dispui de așa ceva, există în pachet un adaptor de la Type-C la două mufe USB normale (tip A).
Concluzie
Cele două periferice pe care le-am testat pentru această recenzie s-au dovedit a fi o pereche excelentă.
Mousepad-ul Omen Outpost are un aspect păcut și un nivel de funcționalitate ce depășește majoritatea celorlalte variante de pe piață, grație încărcării Qi și a portului USB de pe spate.
Mouse-ul Omen Photon este și el la un nivel de top, și iese în evidență prin specificațiile tehnice de top (în special senzor și switch-uri), dar și prin încărcarea wireless și prin posibilitățile de particularizare pe care le oferă design-ul modular. Dacă greutatea ceva mai mare nu reprezintă o problemă pentru tine, atunci Photon este una dintre variantele pe care trebuie neapărat să le iei în considerare.
Galerie foto:
Autor: Valentin Tudor