[REVIEW] Razer Viper. Cel mai ușor și cel mai rapid mouse Razer. Merită?

Atunci când eticheta ”de gaming” este aplicată pe atâtea mouse-uri, de la cele mai ieftine și până la cele exorbitante, cum știi ce să mai alegi? Oare mai sunt produsele cu adevărat inovatoare, care ajută cu adevărat în gaming? Sau, vorba aia, “toate-s la fel”?

Razer pare să răspundă la această întrebare din ce în ce mai vehement atunci când lansează un produs nou, iar noul mouse Razer Viper pare să aibă atâtea funcții atrăgătoare încât aproape că nu-l poți compara cu altceva. Dar s-o luăm cu începutul.

Viper este cel mai nou mouse al celor de la Razer și este disponibil la vânzare în România de doar câteva zile. Dacă ar fi să descriem pe scurt noul mouse, cel mai simplu ar fi prin câteva cuvinte-cheie:

  • construcție ambidextră
  • switch-uri cu acționare optică (cea mai rapidă metodă de acționare)
  • cel mai ușor mouse de la Razer
  • senzor 5G
  • cablu Speedflex, care alunecă ușor

Așa cum vedeți, acest model pare un adevărat star în echipa de mouse-uri de la Razer. Asta pentru că producătorul chiar a depus eforturi pentru a se asigura că va fi un model reușit. Conform producătorului, în timpul procesului de dezvoltare a produsului, o parte dintre jucătorii profesioniști sponsorizați de Razer au folosit prototipuri ale acestui mouse în sesiuni de antrenamente sau chiar campionate și au oferit feedback prețios pentru a perfecționa produsul.

Faptul că Razer Viper a fost creat cu simț de răspundere este un lucru care se simte de la prima atingere a modelului. În ciuda unei structuri ușoare, care-i conferă greutatea de doar 69 de grame, mouse-ul pare foarte rezistent și extrem de bine construit. Nimic nu joacă și nu scârțâie, indiferent de locul de unde strângi mouse-ul.

Viper este un mouse cu design simetric, pretabil pentru a fi utilizat atât de stângaci, cât și de dreptaci. Pe ambele părți laterale, mouse-ul prezintă câte două butoane programable și un înveliș cauciucat care oferă o senzație fină și o aderență mai bună a mâinii pe periferic.

Forma mouse-ului se pretează mai bine pentru claw sau fingertip grip decât pentru palm grip. Spun acest lucru pentru că mouse-ul are o înălțime destul de mică și o lungime obișnuită, ceea ce nu-l face tocmai comod pentru palm. Evident, depinde și de dimensiunea mâinii. Un copil poate folosi acest mouse în orice tip de grip fără probleme.

Design-ul de pe partea superioară, în special în zona liniei ce delimitează cele două butoane principale de restul corpului, inspiră futurism și mi se pare deosebit de atrăgător.

Nu putem vorbi despre butoane fără să menționăm noile switch-uri de pe Razer Viper. Este vorba despre noile switch-uri optice de mouse de la Razer, iar mouse-ul pe care îl testăm astăzi este primul mouse pe care acestea sunt implementate.

Care este ideea din spatele switch-urilor optice? Trimiterea mai rapidă a semnalului de click către calculator, spre deosebire de un switch mecanic convențional. Din punct de vedere tehnic, diferența principală este faptul că acționarea butonului nu se face la atingerea dintre două contacte metalice, ci la întreruperea unui fascicul de lumină odată cu apăsarea switch-ului (de aici și termenul de optic).

În termeni simpli, în cazul contactelor metalice ale unui switch convențional, semnalul este instabil pentru câteva milisecunde de la atingere, iar mouse-ul trebuie să aștepte ca acesta să se stabilizeze până să trimită cu fermitate comanda de click către calculator. Aceasta nu mai este o problemă în cazul tehnologiei optice. Razer a implementat aceeași tehnologie și pe tastaturi precum Huntsman, prin switch-urile sale opto-mecanice.

Ceea ce contează este că beneficiile există și pot fi simțite. Fără a avea pretenția unui test științific, am testat acest mouse lângă un Razer Mamba și am sesizat diferențe între cele două modele în ceea ce privește timpul de la apăsarea butonului și până la executarea comenzii pe monitor. Am repetat testul de câteva ori, iar rezultatul a fost același. Este o diferență mică pe care unii poate că nici nu o vor sesiza, dar această diferență este semnificativă atunci când cauți un avantaj competitiv.

Experiența la apăsarea celor două butoane principale de pe Razer Viper este foarte plăcută. Switch-urile se apasă foarte ușor indiferent de zona în care este apăsat butonul, iar sunetul de click are un ton destul de jos, ceea ce ar putea fi pe placul anumitor persoane.

Rotița de scroll este foarte silențioasă atât la click, cât mai ales la scroll. Acest aspect ne-a plăcut la nebunie. Sunetul de ”crrrr-crrr-crrr” atât de des întâlnit la alte mouse-uri este redus la minimum pe Viper.

Dincolo de cele 3 click-uri și cele 4 butoane programabile, pe Viper există și un buton ceva mai ascuns. Mai exact, este vorba despre butonul DPI de pe talpa mouse-ului. Un loc bizar de amplasat un astfel de buton, având în vedere spațiul gol de sub rotița scroll, care putea fi valorificat în acest mod (deși da, poate că ar fi existat riscul apăsării accidentale).

În orice caz, aplicația Razer Synapse 3 permite personalizarea individuală a fiecăruia dintre cele 4 butoane de pe suprafața mouse-ului, așa că puteți clona butonul de DPI pe unul dintre acestea. Tot din aplicația Synapse, puteți personaliza și iluminarea Razer Chroma prezentă pe acest mouse în partea din zona podului palmei.

Iar ca setări DPI, puteți merge până la 16.000 DPI, pentru că aceasta este rezoluția senzorului optic 5G prezent pe Razer Viper. Și, conform specificațiilor tehnice, citește perfect mișcările cu o accelerație de până la 50G (1.14 metri / secundă).

Cablul Speedflex pe care îl laudă cei de la Razer este un pas în direcția corectă. Este un cablu cu înveliș textil împletit, ce nu se agață de marginea biroului așa cum o fac celelalte cabluri de acest gen pe care le avem prin preajma zonei de testare. Acest lucru reduce rezistența la mișcare a mouse-ului, ceea ce în final reduce frustrările gamerului.

Per total, ne-a plăcut la nebunie noul mouse de la Razer și putem spune fără niciun dubiu că, din punct de vedere tehnologic, este cel mai bun mouse pe care Razer l-a creat vreodată. Fiecare sesiune de joc s-a dovedit a fi un adevărat deliciu, iar greutatea atât de mică a mouse-ului oferă o senzație de libertate pe care nu am întâlnit-o nici la modelele de mouse wireless cu alimentare din mousepad.

Da, prețul de aproximativ 400 de lei nu este unul mic, însă inovațiile aduse de acest model sunt evidente. Evident, cei care caută doar un mouse de gaming, au o mulțime de alte variante sub acest preț. Însă cei care caută mouse-ul de gaming care oferă cea mai mare responsivitate, cea mai mică greutate și un senzor de top… pot alege doar Razer Viper.

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.