Ce să-i faci, mă…? A venit și ziua ACEEA a toamnei. Ziua de care se tem bătrânii și care îi face pe adulți să iși dea ochii peste cap până le pică din orbite. Dar ce altă ocazie mai potrivită pentru ca păgânul din tine să încerce sau să reinstaleze câteva joculețe care suprapun la cerințele de sistem și o folie de Aspacardin mai poate fi pe lângă Halloween?!
Dacă nu apuci să ieși la furat produse cu indice glicemic ridicol de mare, nu-i bai, fii pe fază, căci ți-am pregătit o listă cu câte ceva de butonat destul de potrivită pentru o astfel de ocazie.
Fiincă voi puncta și titluri mai vechi sau obscure, lista curentă nu are termen de expirare, deci poți să revii oricând asupra ei și să încerci să nu mai umbli prin joc exact ca o cârtiță, și anume cu ochii pe jumătate închiși și cu un nod în gât.
Ca o mică notă de subsol, voi face referire la un joc pe franciză și, unde este cazul, voi menționa și alt titlu din respectiva franciză. Acum, presupunând că ești un copil/om mare, probabil că vei lua în calcul nu doar factorul ”jump scare” al jocurilor, ci și natura și psiholo…Nu? Bine,,,Hai cu sperieturile!
1.Amnesia: The Dark Descent
Nu îmi sări în cap,te rog. Știu că e un titlu extrem de cunoscut și destul de ”mainstream”, dar decorul genial și palmele transpirate pe mouse își spun cuvântul. Posibil să se lase cu sunete dubioase și țipete stridente, căci, stresat de lighioana care te urmărește, uiți că trebuie să miști mouse-ul înainte sau înapoi ca să deschizi sau să închizi o ușă.
Șmecheria este că nu știi pe ce parte se deschide…Protagonistul se trezește într-un castel misterios din secolul al XIX-lea și pornește în a-i explora măruntaiele reci și sinistre. Atenție însă la monstruleții care colcăie peste tot și la cât de mult timp petrece protagonistul în întuneric. Frica de bau-bau de când erai copil are și ea rostul ei…
2. Dead Space
Ce poate fi mai rău decât monștri oribili, denumiți necromorfi, care vânează nefericiți și îi transformă în creaturi asemănătoare? Ai ghicit! Să te afli singur cuc pe o navă spațială care colcăie de astfel de necromorfi. Isaac Clarke, eroul poveștii, trebuie să facă pe dracu-n patru ca să supraviețuiască și să descopere cauza aceste infestări care a acaparat nava Ishimura.
Dacă nu ți se face puțin pielea de găină atunci când vezi umbrele diforme ale necromorfilor profilându-se pe pereții murdari luminați de becuri chioare, să știi că pentru bietul erou, costumul de protecție nu face minuni.
Spre deosebire de continuarea acestuia, Dead Space nu te scutește de la a te mișca prin joc de parcă ai avea picioare de plumb…Se spune că în spațiu nu te aude nimeni țipând, dar cu siguranță că te vor auzi vecinii zbierând de parcă viața ta ar depinde de acel pistolaș din dotare cu care ești dat afară în șuturi în ecluzele infestate. Jump scares din abundență.
https://www.youtube.com/watch?v=LAiHfqnbGYo
3. Outlast
Devenit ultra-cunoscut datorită creatorilor de conținut de pe YouTube și a montajelor cu sperieturi, Outlast e jocul de care a auzit până și un copil de 10 ani. Auzi des ”sunt baiat mare, am 12 ani și nu m-am speriat niciodată când m-am uitat la Outlast”, nu? Te-ai uitat? TE-AI UITAT?! Să știi că nu se pune! Cine știe, nu oi fi tu cel mai sperios din cartier, dar magia se întâmplă când îl joci tu însuți.
Poate nu de amorul artei, ci poate de dragul claustrofobiei care îți este băgată pe gât în momentul în care intri în pielea lui Miles, un jurnalist ce este pe cale de a descoperi material pentru știrea vieții sale, în interiorul pitorescului și gingașului sanatoriu Mount Massive. Coridoare labirintice, demenți goi-pușcă și mușterii ce agresează la integritatea ta psihică și fizică, toate îți vor sta în cale, iar tu nu ai la dispoziție decât o cameră de filmat cu viziune nocturnă și dorința de a rămâne în viață.
Desigur, DLC-ul Whistleblower completează povestea mirifică a jocului, iar Outlast II întrece un pic măsura în materie de conținut explicit și subiecte tabu; sunteți liberi să le încercați și pe acestea, însă primul Outlast a făcut istorie!
4.Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth
Fiindcă vorbisem acum ceva vreme de jocurile cu tema lovecraftiană și pentru că noul Call of Cthulhu e proaspăt scos din cuptor, propun să ne întoarcem puțin în timp, pe undeva prin anul 2006, când lua naștere Dark Corners of the Earth.
Acest titlu nu excelează foarte tare la capitolul grafică, se putea ceva mai bine,chiar și pentru vremea aceea, dar izul pur de survival horror își spune cuvântul! Aceeași premisă, același personaj detectiv alcoolic instabil psihic, aceiași orășeni morocănoși și iscoditori. Dar urâți cu spume! Ptiu, drace! Nu știu ce motor grafic fabricat la negru au folosit producătorii, dar aproape fiecare înfățișare a NPC-urilor e desprinsă dintr-un film de groază suprarealist.
Vocile sunt repetitive, însă dubios de neplăcute la auz, și unde mai pui că te va durea degetul de la cât va trebui să avansezi în joc cu tasta Ctrl apăsată!
Sincer, ți-e mai mare dragul să stai cu inima cât un purice în vreme ce te ascunzi de un ins dubios, monstru respingător sau apariție supranaturală, darămite eficacitatea redusă a armelor în fața inamicilor…? Innsmouth-ul anului 1922 nu poate fi altfel decât ”gloomy”, căci termenul în engleză se potrivește cel mai bine, alături de un oarecare realism al gameplay-ului. Este un joc puțin șifonat, dar te va ține cu nervii întinși dureros o bună bucată de vreme!
5. Until Dawn
Ce ți-e și cu filmele astea de groază clasice….Se pare că Until Dawn urmează rețeta unor astfel de filme și ne prezintă opt adolescenți nerăbdători să petrecă ceva timp de calitate la o cabană izolată din pădure. Vai, sper să nu se pornească niciun criminal nebun de legat pe urmele lor…Partea interesantă a jocului este sistemul de decizii, esențial pentru gameplay.
Pe parcurs, jucătorii vor lua, pe rând, rolul fiecăruia din cei 8 tineri, doar că ei vor trebui să acționeze rapid atunci când vor fi puși în fața unor situații critice. Aceste decizii vor determina sfârșitul jocului, și nu prea poți să știi dacă decizia ta de moment va aduce moartea unui personaj sau îți va prelungi șansele de supraviețuire până la venirea ajutoarelor în zori. Dacă vrei să devii implicat într-o aventură terifiantă, Until Dawn te așteaptă!
6. Sniper Elite: Nazi Zombie Army 2
Ai văzut vreodată filmele ”Zombie Naziști”? Cam despre asta va fi vorba. Indiferent de răspuns, Nazi Zombie Army 2 este un titlu ce nu trebuie să lipsească din colecția fanilor Sniper Elite și a împătimiților horror deopotriva.
Cu o campanie co-op și valuri nesfârșite de morți-vii ce cresc în dificultate, Nazi Zombie Army 2 promite o incursiune în ”purgatoriu” încă de la primul nivel (foarte sugestive ambiența,lumina și level design-ul). Daaaaar, cum s-a dovedit că lucrurile faine vin în pachete frumos aranjate, dacă puneți mâna pe Zombie Army Trilogy veți putea beneficia atât de jocul în cauză și de primul titlu, ambele remasterizate, cât și de un capitol nou ce inițial nu a fost lansat (trilogie, dăăăă!).
În acest fel, Hitler arată că ”ză fatherland will not fall” și că este nevoie de cineva care să își aducă pantalonași de schimb și să ia în lunetă capete de zombie! Campanie single-player infiorătoare, co-op maxim de distractiv și bonus pentru coloana sonoră!
7. Condemned: Criminal Origins
Probabil un titlu ceva mai necunoscut sau uitat pe rafturile magazinelor, Condemned este un joc survival psychological horror care spune povestea lui Ethan Thomas, un detectiv obligat să străbată mizerul oraș fictiv Metro, în căutarea psihopatului care i-a înscenat o crimă odioasă.
Dacă nu sistemul de combat de o dificultate cruntă o să vă facă inima să o ia la trap (inamicii se pot preface morți și își pot consuma singuri muniția, fără a se reface în mod miraculos), încercați să admirați clădirile abandonate,vechi și respingătoare (Condemned buildings, he,he) ce ascund criminali violenți și dereglați mintal. Și ghiciți ce! Trebuie să intrăm în acele clădiri pentru a rezolva marele mister pe care nici Scooby Doo nu l-ar putea rezolva!
Interiorul însuși al clădirilor este suficient să îți zbârlească părul de pe ceafă și chiar dacă jocul este ceva mai vechi, nu strică să ne luăm adio de la un somn liniștit pentru o noapte. Dar hei, o facem pentru o cauză nobilă, investigăm crime în joc, la propriu!
https://www.youtube.com/watch?v=0GEKywQIm9g
8. Alien Isolation
Numele spune tot! Celebrul xenomorf și-a luat libertatea de a te cunoaște mai bine chiar pe tine, un omuleți înarmat doar cu un senzor ce detectează prezența minunatului Alien.
Sunt momente în care apare de nicăieri, sunt momente în care nu zici nici pâs și stai cu ochii lipiți de monitor fără să ai răgazul să te scobeși în nas măcar, pentru că nu vei ști niciodată dacă…ți-o iei pe la spate sau de sus, din gurile de ventilație. Alien Isolation este un first person survival horror foarte drăguț care mai mult ca sigur că te va obliga să dormi ceva vreme cu lumina aprinsă!
9. Dead by Daylight
Premisa este asemănătoare cu cea din Until Dawn, dar, dacă ai visat vreodată să iei parte activ la leapșa dintre criminalul mare și rău și bieții supraviețuitori, află că Dead by Daylight îți oferă ocazia să joci fie ca unul dintre fugari, fie ca antagonistul principal ce prinde victimele și le face carne de mititei în acest multiplayer survival.
Partea faină e că, printre supraviețuitori, se pot debloca și personaje regăsite în filme horror celebre, precum Halloween sau Saw. Adăugând și nota complexă a jocului și rejucabilitatea maximă, Dead by Daylight va fi o ocupație numai bună pentru cei ce doresc să.facă uz de adrenalină pe podeaua livingului.
10. Friday the 13th: The Game
Varianta mai slăbuță a lui Dead by Daylight. E bazat pe seria de filme omonimă, poți lua rolul lui Jason Voorhes, le ai cu mânuitul macetei, ce vrei mai mult de atât…? Nimic în plus de adăugat, cu excepția setting-ului. Hărțile și perioada în care se desfășoară acțiunea au fost redate cu grijă, astfel încât să fie prezentate locațiile și datele aproximativ exacte din filme, cum ar fi Camp Crystal Lake.
11. The Evil Within
Magnific, absolut magnific! Realitatea este deformează și nimic nu este ceea ce pare în acest titlu de excepție. După ce Sebastian Castellanos este chemat la Beacon Mental Hospital pentru a investiga un măcel în masă, acesta este ”capturat” și aruncat într-o realitate deformată plină de creaturi de coșmar și elemente supranaturale.
Inamicii, mai ales “bossii”, sunt apogeul groazei și al disconfortului psihic, alături de un level design ce pune emfază pe încăperi ciudate și neplăcute. Jocul se inspiră masiv din aria horror-ului japonez și nu este ușor de parcurs pentru cei ce stau prost cu elementele survival și cu abuzul mental. Recomand călduros împreună cu sequel-ul, și anume The Evil Within 2.
12. Resident Evil 4
Putea fi orice Resident Evil, Capcom nu duc lipsă de variante în această faimoasă franciză. Cu toate acestea Resident Evil 4 este unul din cele mai ”incomode” titluri lansate vreodată. Fiica președintelui a fost răpită? Nicio problemă! Trimite un singur om după ea, într-un sat izolat unde bieții săteni sunt transformați în infectați fără minte și insetați de sânge.
Adevărul e că jocul cam scârțâie la capitolul optimizare și gameplay, dar decorurile macabre și încâpățânarea inamicilor de a nu muri sunt suficient de bine realizate pentru a-ți induce o stare de anxietate și o înclinare spre frică. La naiba, încă mai am coșmaruri cu pramatia asta! Și ce mai boss-i scârboși (rima nu e intenționată.)
13. Spooky’s Jump Scare Mansion
Ei, uite că am ajuns și la numărul cu noroc, și pentru asta nu m-am putut abține. Spooky’s Jump Scare Mansion este cea mai adorabilă modalitate de a-ți lua atacuri de panică într-un joc.
De fapt, Spooky’s Jump Scare Mansion este cel mai scary joc dintotdeauna! Ce contează că în lumea asta există chestii care îți fac părul măciucă? Nimeni nu a reușit să termine de parcurs cele 1000 de camere pline de teroare ale conacului lui Spooky care devin din ce in ce mai infricoșătoare!
Efectiv am avut nevoie de o pereche nouă de pantaloni după ce prima fantomiță aproape mi-a oferit un infarct cu drăgălășenia ei! Jucați-l gratuit pe Steam doar dacă sunteți siguri că puteți face față!
În final, aș mai putea menționa și Silent Hill 2, Metro 2033 sau Dying Light, jocuri de calibrul AAA, dar eu nu vă cred că apucați să jucați toate recomandările într-o singură zi! Să fim serioși! Sau poate apucați, din moment ce Tim Burton spune că, pentru unii din noi, în fiecare zi este Halloween-ul. Asta și pentru că nu voiam să stric finalul numărului 13! Trick or Treat?