Nu știu de voi, dar chiar și în ziua de astăzi încă îmi mai fac puțin timp să mai urmăresc unele desene animate de actualite la TV, fie că vorbim de Cartoon Network, Boomerang, Nickelodeon și alte canale. Aici fac excepție filmele animate care din punctul meu de vedere intră într-o categorie mai specială.
Poate am eu impresia, dar multe desene în ziua de astăzi parcă au degradate din punct de vedere calitativ în mod intenționat sau cum ar spune englezu’ “dumbed down” a.k.a pentru copii mai proști.
Poate am îmbătrânit eu și am devenit mai ciufut, dar totuși pe vremuri nu ți se zicea “Don’t do this at home kids” în desenele vechi, dar în astea noi au scos violența aproape de tot, adică mă uit la reboot-urile de Powerpuff Girls, Teen Titans Go, Ben 10, Bugs Bunny, etc și nu mai au farmecul lor de altă dată, sunt așa de simple, chiar și stilul de animație a devenit fad, mai toți au fețele rotunjite și îi vezi foarte puțin să se mai pocească, ceea ce le reduce într-un fel din expresivitate.
Ceea ce e și mai trist este faptul că o parte măricică din desenele vechi pe care noi le-am văzut în copilărie nu au putut să se bucure cum se cuvine de un sfârșit onorabil. Știu câte lume s-a bucurat în România când Genndy Tartakovsky a decis să ducă la bun sfârșit serialul Samurai Jack. A fost ending-ul pe care ni-l doream? Nu, dar aveam nevoie el.
De asemenea, reboot-urile amintite mai sus îmi arată că există și ceva lipsă de originalitate. Într-adevăr, este greu în ziua de astăzi să vii cu o idee fezabilă, în jurul căreia să creionezi un univers de care spectatorul să se atașeze, atât de personaje, cât și de poveste, așă că e mai simplu să vii cu ceva de umplutură. Recunosc, mă mai mult și eu la unele din ele, dar parcă nu mai e același farmec.
Sunt și câteva excepții de la regulă cum ar fi We Bare Bears, Regular Show (care s-a terminat), Steven’s Universe, Gravity Falls și Adventure Time. Îmi amintesc că în 2010 ar fi început difuzarea la Cartoon Network al celui din urmă menționat desen animat și la început sincer să fiu mi s-a părut că era goofy într-un mod amuzant, dar nu m-am așteptat ca acesta să dăinuie aproape 8 ani de zile.
Cu timpul am început să îndrăgesc Adventure Time în condițiile în care creatorii serialului chiar au acordat atenție când vine vorba de character development, poveste, stilul de animație, easter eggs și că nu au forțat anumite subiecte când nu trebuia, ci le-au lăsat timp să se matureze corespunzător, cum ar fi “relația” dintre anumite personaje, dar nu vreau să intru în prea multe detalii, că nu vreau să vă spoilez.
Din păcate, chiar și lucrurile bune se termină la un moment. Spre dezamăgirea fanilor, acum câteva zile s-a difuzat finalul serialului Adventure Time, după mai bine de 10 sezoane. Intitulat Come Along With Me și cu o durată de aproximativ 44 de minute, față de 11 minute cât avea în mod norma un episod, acesta a reușit să încheie într-un mod armonios și satisfăcător o poveste croită cu mult drag, pasiune și un tâlc pe care nu ar trebui să nu îl uităm: Aventura nu se termină niciodată, ci ia o altă formă.
Cum nu vreau să intru în prea multe detalii pentru a nu vă da spoilere, o să vă las totuși un video de la panel-ul dedicat Adventure Time de la San Diego Comic-Con, care a reunit cast-ul principal și în cadrul căruia Rebecca Sugar, storyboard artist și compozitor a dezvăluit melodia care va avea să fie un element cheie din ultimul episod.
Din video puteți vedea cât suflet s-a pus, mai ales după reacția lacrimogenă a lui John DiMaggio și a celor actori vocali care au contribuit 8 ani la această aventură. În final spre doar să nu ajungem în situațiua pe care o descrie cu mult adevăr imaginea de mai jos.
Nu uitați, chiar dacă ați crescut asta nu înseamnă că nu puteți să vă pastrați copilăria și copilul din voi. În ochii părinților voștri veți fi întotdeauna copilul lor. 🙂
2010: Will happen
2015: Happening
2018: Happened