Dacă zilele trecute mă jucam cu un mousepad uriaș cu luminițe (vezi review Razer Goliathus Extended Chroma), astăzi voi pune pe el un mouse micuț care arată super simplist, dar promite performanțe excelente. Modelul este Razer Abyssus Essential, în varianta relansată în 2018 (cod RZ01-02160300).
Abyssus Essential reprezintă pentru Razer un punct de intrare în gama de periferice a brandului. Prin urmare, este un produs din categoria entry-level a unui brand premium. Ceea ce înseamnă că… nu este la fel de ieftin ca alte produse entry-level de pe piață. Dar este un Razer. Iar pentru cei care doresc experiența Razer, prețul nu contează atât de mult.
Acest mouse impresionează prin două lucruri: designul minimalist și iluminarea Chroma, în special în zona de pe talpa mouse-ului.
Design-ul ăsta minimalist este… cum să vă zic… imaginați-vă un mouse de gaming ”super șmecher”, apoi eliminați partea de ”super șmecher” și rămâneți cu un Abyssus Essential. Nu este un lucru chiar așa de rău, pentru că și acesta este ”super smecher” în felul lui. Dar despre asta vorbim mai târziu.
Acest model are un număr impresionant de 3 butoane. Click stânga, rotița de scroll și, ați ghicit, click dreapta! Nimic altceva. Și răspunsul la întrebarea aia arzătoare este nu. Nu are nici buton de schimbat DPI-ul.
Mouse-ul este de dimensiuni reduse, parcă ceva mai pretabil la claw și fingertip grip decât la palm, iar o caracteristică interesantă care a stat întotdeauna la baza seriei Abyssus este faptul că mouse-ul este ambidextru. Are un design perfect simetric.
Construcția este solidă, cu un înveliș de plastic mat pe toată suprafața, iar singurul element de design care iese timid din tiparele unui mouse cu aspect clasic este latura exterioară a butoanelor stânga și dreapta.
Iluminarea Chroma este puternică, se controlează din softul Razer Synapse și poate fi sincronizată cu toate perifericele Chroma și luminile Philips Hue pe care le aveți prin casă. Underglow-ul, adică iluminarea de pe partea inferioară a mouse-ului, dă un efect foarte interesant de halou pe suprafața mousepad-ului și îmi place extrem de mult.
Ca să închei analiza designului, eu cred că Abyssus Essential arată excelent și pe un birou de gaming, și pe unul de lucru. Doar pentru că este minimalist nu înseamnă că este urât. Din contră, este genul de mouse pe care îl poți afișa în orice mediu fără să te simți stânjenit.
Din punct de vedere tehnic, Abyssus Essential (2018) are un senzor optic performant de 7200 DPI, iar nivelul DPI poate fi reglat din softul celor de la Razer. La valoarea maximă am simțit puțin jitter, însă nu ceva peste care nu aș putea trece dacă aș avea vreun motiv să folosesc așa o rezoluție. În general sunt adeptul valorilor situate între 1500 și 3000. Iar la aceste valori Abyssus Essential funcționează absolut perfect.
Butoanele? Yummy! Sunt switch-uri Omron ce au un rating de minimum 10 milioane de apăsări. Sunt foarte ferme și bine echilibrate. E greu să apeși un buton din greșeală. Rotița de scroll este și ea perfect construită, cu o suprafață cauciucată și o mișcare predictibilă, în pași destul de mari.
Legat de soft, nu e mare lucru de spus. Razer Synapse 3 e foarte deștept, dar atunci când ai un mouse simplu, cu 3 butoane, nu prea ai de ce să modifici altceva decât DPI-ul și eventual iluminarea.
Per total, experiența mea cu acest mouse a fost una foarte plăcută. Razer Abyssus Essential nu e ”împopoțonat” cu tot felul de funcții uimitoare, dar este extrem de bun la ceea ce trebuie să facă un mouse. Are un senzor excelent, switch-uri de top, iluminare plăcută ochiului și un design ambidextru ce se pretează unei game largi de utilizatori. Singurul lucru care te poate descuraja să cumperi Razer Abyssus Essential? Prețul. În jur de 200 de lei.
Autor: Valentin Tudor