Nu pot spune că sunt un împătimit al jocurilor japoneze sau al fenomenului anime/manga, însă din când în când pe parcursul vieții mele am mai intrat în contact cu această cultură nipone de divertisment: am văzut o sumedenie de episoade cu Naruto la TV, am încercat să întru în seria Death Note, ba chiar am și jucat jocuri japoneze când am avut ocazie.
În ciuda faptului că nu sunt cel mai entuziasmat individ când vine vorba de stilurile de animație și de prezentare ale jocurilor japoneze, Ni no Kuni 2 a venit ca o gură de aer proaspăt în “cultura mea gamer-istică niponă”. Cât de mult aer proaspăt a adus Ni no Kuni 2 din Japonia rămâne de vazut în recenzia de mai jos…
POVESTE:
Acțiunea jocului are loc la sute de ani de la evenimentele din primul joc, Ni no Kuni: Wrath of the White Witch, orașul Ding Dong Dell fiind acum frontul luptelor dintre triburile “Cat” și “Mouse” (pentru o lectură mai bună, nu voi traduce din engleză în română numele acestor două facțiuni războinice). Colac peste pupăză, facțiunea “Mouse” tocmai ce a dat o lovitură de stat și se află în iminenta preluare a puterii în regat.
Personajul central al poveștii este Evan Pettiwhisker Tildrum, băiatul rege al tribului “Cat” care este privat din drepturile sale monarhice de mai sus menționata lovitură de stat. Evan nu este singurul personaj de interes al firului narativ, acesta este ajutat pe parcursul campaniei de către Roland, un călător din altă lume și de către Tani, fiica unui mare pirat al cerului.
Este totuși Ni no Kuni 2 o experiență narativă intrigantă și plină de revelații? Pentru un jucător obișnuit cu poveștile mature ale jocurilor vestice, noul Ni no Kuni nu a livrat tocmai un fir narativ monumental.
Încă din primele minute de joc tânărul gamer își dă seamă că Ni No Kuni are o abordare mai simplă și mai optimistă asupra acțiunii. Statusul său de basm îi conferă acestui nou joc o onestitate oarecum copilărească, lucru foarte rar întâlnit în jocurile contemporane, jocuri în care violența gratuită și sexul sunt cap de afiș.
GAMEPLAY:
Ni no Kuni 2 este în linii mari un RPG “japonez” open-world la persoana a treia. Mecanica de combat, propabil cea mai importantă prezentă în joc, este și cea mai bine implementată.
Când jucătorul se află în proximitatea unui inamic, acesta intră în battle system. Acesta conferă un unghi mai tactic și permite jucătorului o mai bună abordare a luptei. Pentru a doborî inamicii, personajele controlabile dispun de numeroase modalități de combat, aici amintind lovituri melee, vrăji, dar și alte surprize.
Au legătură în special cu Higgledies. Acestea sunt ființe micuțe și drăguțe care vin în diferite forme și culori, fiecare astfel de creatură fiind caracteristic unui elemen, și au propriile caracteristici utile în lupte.
Pe cât de atent realizată este mecanica de combat, celelalte, precum cele de stealth, platforming și explorare, nu au primit o atenție sporită și nu sunt nicidecum printre cele mai grozave din industrie.
Progresia în campanie se face prin îndeplinirea succesivă a numeroase quest-uri principale. Cele mai multe dintre aceste quest-uri story-based sunt simple scenarii liniare, fără implicații majore în structură sau gameplay. Pe lângă campania principală, jucătorul poate explora lumea open-world a jocului vizitând orașe și sate, precum și locuri mai misterioase ascunse pe hartă.
Dacă luptele și explorarea nu sunt tocmai activitățile tale preferate, Ni no Kuni 2 vine cu un mod robust de management al regatului. Vei construi clădiri, vei aduna populație și vei încerca ca regatul tău să fie cât mai productiv cu putință. Urbanist, manager al comorilor, manager de resurse umane… acest mod îți conferă mai toate abilitățile de conducere imaginabile.
În ciudă faptului că are micile sale imperfecțiuni, nicidecum defecte, gameplay-ul lui Ni no Kuni 2 este unul bine construit cu mecanici solide, puse bine cap la cap, care conferă o experiență de basm autentic.
GRAFICĂ ȘI SUNET:
Aș putea începe prin aș spune că Ni no Kuni 2 este un omagiu adus tuturor JRPG-urilor grație imbinării artei anime cu o lume tridimensională. Engine-ul Cel Shaded ales pentru joc este unul dintre cele mai bune astfel de motoare grafice pe care le-am văzut în ultima vreme. De la seria Borderlands nu am mai văzut un open world cel shaded atât de original și de viu în același timp.
Un alt lucru la care Ni no Kuni 2 strălucește este animația și modelarea 3D a personajelor. În ciuda faptului că protagoniștii sunt “simple personaje desenate” mișcările dinamice realizate de animatori le conferă o estetică unică, plăcută în ochii jucătorului.
Și vocile personajelor au fost alese pe măsura anvergurii jocului. Actorii vocali livrează replici credibile și pline de emoție. Coloana sonoră nu pot spune că m-a impresionat în mod special, dar aceasta ajută considerabil la imersiunea în poveste și este un asset important al francizei Ni no Kuni.