Gaming-ul pe PC este o boală grea, mai ales în ultima perioadă când varietatea de produse care facilitează pierderea orelor în fața calculatorului este din ce în ce mai mare. Producătorii ne oferă tot felul de periferice, care mai de care mai sofisticate, confortabile și performante.
Este cazul și lui AOC AGON AG251FZ, un monstru de monitor pe care am avut ocazia să pun mâna și pot spune că întoarcerea la vechiul meu monitor a fost una anevoioasă.
Specificații – Ce și cum face
Dacă nu ați înțeles din partea cu “Gaming” prea multe, am să încerc să vă lămuresc eu. Caracteristicile cele mai importante ale acestui monitor sunt rata de refresh foarte mare, tehnologia FreeSync și timpul minim de răspuns.
Rata de refresh
Nu voi sta să vă explic în termeni prea complicați care este treaba cu rata de refresh a unui monitor, dar ca o mică traducere pentru cei care poate nu știu, rata de refresh se traduce în câte cadre pe secundă poate să redea un monitor. În cazul de față, vorbim despre 240Hz, adică AOC AGON AG251FZ poate afișa 240 de cadre pe secundă.
“Bine, dar cu ce mă ajută?” Lucrurile stau așa: Un monitor ieftin, de obicei vine cu un refresh rate de 60Hz, adică display-ul său poate reda 60 de cadre pe secundă. Chiar dacă o placă video este îndeajuns de puternică încât să genereze un framerate mai mare de atât, monitorul tot atât va afișa și cu cât diferența este mai mare, din cauza faptului că monitorul este limitat și placa video îl presează cu multe FPS-uri, acesta va avea tendința să ignore unele dintre aceste frame-uri. Asta înseamnă că va apărea efectul de tearing, sau mai pe românește, atunci când vi se pare că vedeți mici imperfecțiuni în timp ce se mișcă imaginea.
Cu o rată de refresh de 240Hz, chiar dacă nu oricine are o placă video destul de puternică încât să poate menține cel puțin 240 FPS pe toată durata jocului, monitorul nu va mai fi factorul limitator și experiența per total va deveni mult mai fluidă.
FreeSync
În strânsă legătură cu rata de refresh și numărul de cadre pe secundă se află tehnologia FreeSync. În acest moment, aceasta este disponibilă doar pentru plăcile grafice produse de AMD (ex. seria RX500). Diferența dintre un monitor care dispune de FreeSync și unul care nu are integrată această tehnologie este pe cât de simplă, pe atât de mare.
FreeSync-ul este conceput pentru a ajusta rata de refresh a monitorului cu numărul de cadre pe secundă produse de placa video din sistem, astfel încât dacă aveți un joc mai prost optimizat care rulează cu 100 FPS într-o arie și 50 FPS în altă arie, monitorul își va ajusta în timp real rata de refresh astfel încât nu vor mai fi pierdute cadre și va dispărea efectul de tearing. Asta se traduce într-o experiență foarte fluidă de joc și multe persoane găsesc aproape imposibilă întoarcerea la un monitor fără FreeSync după ce au folosit unul care are această caracteristică.
Timpul de răspuns
Dacă v-am băgat în ceață cu explicațiile de mai sus, e timpul să respirați pentru că aici explicația este mai simplă. Timpul de răspuns al unui monitor este intervalul de timp necesar monitorului să afișeze comanda trimisă de utilizator prin intermediul perifericelor.
În cazul lui AOC AGON AG251FZ timpul de răspuns este de o (1) milisecundă. Practic comanda ta (un click sau o apăsare de tastă) va fi trimisă către monitor aproape instant, sau destul de rapid încât să nu observi o decalare.
V-am prezentat în mare ce diferențiază acest monitor de gaming de unul normal. Mai jos aveți o listă cu restul specificațiilor:
Dimensiune Panou: Ecran lat 24.5″(62,2cm) 16:9
Sistem de iluminare / Tip Panou: TN
Rezoluția reală: 1920×1080
Dimensiune pixel: 0.28mm
Strălucire: 400 cd/m
Rată de contrast: 1000:1
Suprafaţă Ecran: Mată
Unghi vizionare: 170°(H)/160°(V)
Timp de răspuns: 1ms
Culori afișate: 16.7M
Semnal intrare: HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, DL-DVI, D-Sub
Port(uri) USB: 2
Refresh rate: 240 Hz (HDMI sau DP)
Dimensiuni fizice cu stand (WxHxD): 566x545x218 mm
Greutate netă: 6.5 Kg
Aspect – Sau cu ce te lauzi la prieteni
Nu încape îndoială că AOC AGON AG251FZ este un monitor arătos. Are un aspect agresiv cu o temă de culori specifică zonei de gaming și câteva caracteristici distinctive care îl fac să iasă în evidență.
O să încep prin a vorbi puțin despre calitatea construcției. Monitorul este realizat din materiale care se simt bine la atingere și am observat în timpul utilizării că este foarte stabil. Monitorul personal are tendința să se miște destul de mult în momentul în care tastez din cauza calității slabe a suportului, dar nu este cazul și cu subiectul recenziei de astăzi.
Suportul care susține acest monitor este realizat din metal și oferă stabilitate pe birou, alături de o rază mare de ajustare. Poți întoarce monitorul cum vrei, îl poți ajusta pe înălțime și poți chiar să îl rotești la 90 de grade în caz că ai de citit un document mai lung sau o carte.
De asemenea, AOC AGON AG251FZ vine cu un mic suport pentru căști. Este vorba de o aripioară de plastic care poate fi ascunsă în spatele monitorului și rabatată în momentul în care vrei să îți lași căștile de o parte și să te bucuri de liniște… sau de sistemul audio din care urlă muzica preferată.
Pe partea de accesorii, de departe cea mai interesantă adiție este telecomanda prin USB care facilitează accesul la meniul monitorului. Este un bonus bine-venit și nu am mai văzut asta la alți producători.
Meniul – Felul principal este servit
AOC AGON AG251FZ se vrea a fi un monitor serios care oferă utilizatorului șansa de a-l configura după bunul plac. Pentru a susține această idee, monitorul de față vine cu un meniu impresionant care pune la dispoziția utilizatorului o multitudine de setări. De la clasicele contrast și luminozitate, la funcții speciale precum Shadow Control, FreeSync, setări speciale pentru gaming, etc.
Un meniu atât de complex este imposibil de folosit fără (Sfânta) telecomanda pe care am menționat-o mai devreme. Recunosc că mi-am prins urechile la început în toate setările, dar după ce am consultat puțin manualul de instrucțiuni am reușit să îmi personalizez monitorul după bunul plac.
Experiența de utilizare – Momentul adevărului
A venit momentul să devin subiectiv și să scot în evidență lucrurile care mi-au plăcut (sau nu) la acest monitor.
Am avut cam o lună la dispoziție să testez așa cum știu mai bine monitorul și vă pot spune că am fost surprins. În momentul în care am ajuns pe desktop și am setat monitorul la 120Hz*, tot ce știam despre PC-uri până atunci se pierduse în acea imagine fluidă.
*Ca o mică paranteză, vă recomand să faceți trecerea de la 60Hz la 240Hz în trepte pentru că cel puțin mie mi-a cam dat dureri de cap (la propriu) trecerea bruscă. Unele persoane se adaptează mai greu iar la mine mai intervine și problema ochelarilor de vedere.
Experiența din desktop și browsing este ceva fără de care puteți trăi. Adevărata diferență s-a simțit în jocuri. Am testat diferite titluri, de la FIFA 18 și Counter Strike Global Offensive până la titluri mari precum Assassin’s Creed Origins și Destiny 2. Am simțit că am redescoperit plăcerea de a mă juca relaxat, fără să mai conteze că am un deadline sau că în joc este o miză. M-am cuibărit în scaun, mi-am luat controller-ul în mâini și m-am lăsat cuprins de atmosfera jocului.
Dacă în AC Origins și Destiny 2 cinematicele sunt niște simple filme incluse în fișierele jocului, în FIFA 18 am avut plăcuta surpriză să văd fluiditatea din timpul jocului și pe reluări sau animațiile care înlocuiesc cinematicele mai sus amintite.
Pe monitorul meu am constant 60 de cadre pe secundă în timpul meciului, dar din motive de optimizare probabil, EA a decis ca animațiile și reluările să fie redate la 30 de cadre pe secundă. Asta făcea experiența de joc ceva mai neplăcută. Ei bine, nu a fost cazul și cu AOC AGON AG251FZ.
Dacă l-aș recomanda unui prieten? Da, cu dragă inimă. I l-aș cumpăra chiar eu dacă aș avea banii necesari pentru că acest monitor, cel puțin din perspectiva mea care până nu de mult am umblat cu console și configurații maxim de buget, este un adevărat game changer.
Abia aștept să găsesc o fereastră în buget care îmi va permite să trec la cel puțin 120Hz în viitorul foarte apropiat și pot spune că timpul petrecut jucându-mă cu monstrul ăsta a fost probabil cea mai plăcută experiență din ultima perioadă.