[REVIEW] Corsair Harpoon RGB + MM800 RGB Polaris – duoul fatal

Așa cum un procesor are nevoie de o placă video, un HDD de un SSD și placa de bază de o sursă, așa și mouse-ul nu poate fi trăi fără partenerul lui perfect de viață, acela fiind mousepad-ul.

Poți să spui că ar fi într-o relație de love-hate. Dacă mouse-ul nu este performant, degeaba ai un mousepad beton și viceversa. Totuși, combinația perfectă nu o găsești la tot pasul și uneori ai nevoie de timp să testezi senzori, suprafețe de contact, precizie, materiale, formă și nu în ultimul rând, ergonomia. Bine, tehnic vorbind, mai intră încă un factor crucial, acela fiind utilizatorul și skill-ul acestuia.

Astăzi, la Overheat ne vom arunca împreună o retină asupra mouse-ului Corsair Harpoon RGB și a mousepad-ului Corsair MM800 RGB Polaris, să vedem cum se prezintă și dacă există o chimie între cele două produse sau dacă e doar apă de ploaie.

 

Ce avem în cutii?

Una dintre culorile reprezentative pentru produsele celor de la Corsair este galbenul, folosit în combinație uneori cu negru, ceea ce oferă un aspect plăcut atât ambalajelor, cât și produselor.

În cazul mouse-ului Harpoon RGB, este folosită implicit această schemă de culori pe ambalaj, care este realizat dintr-un material calitativ și rezistent și pe care regăsim informații suficiente încât să ne facem o idee despre produs.

Aceeași rețetă a fost aplicată și pentru ambalajul mousepad-ului MM800 RGB Polaris, cu mențiunea că mulțumită suprafeței mai generoase, cei de la Corsair au putut să includă mai multe imagini ale produsului și facilitățile pe care le oferă acesta.

În cutia mouse-ului regăsim următoarele:

  • mouse-ul în sine 😀
  • manual de utilizare
  • garanție

În cutia mousepad-ului avem:

  • mousepad-ul în sine
  • manual de utilizare
  • garanție

 

Specificații tehnice și construcție

Mai întâi ne vom arunca o retină asupra construcției perifericelor noastre de gaming și după vom trece mai departe la specificațiile tehnice.

Primul la rând e “Harponul” care se poate mândri cu o carcasă realizată dintr-un plastic mat negru rezistent și cu aderență redusă, ca să nu îți alunece mâinile, la care se mai adaugă lateralele cauciucate, fiind implementat și un sistem de tip “fagure” sau pori, pentru un grip mai bun în timpul sesiunilor de gaming.

Pe partea superioară avem un buton de DPI, pentru a face switch între diferitele profile de sensitivitate setate de tine în Corsair Utility Engine, dar și două butoane pe laterala stângă a căror funcții le poți seta după bunul tău plac.

Bine, trebuie să menționez un aspect interesant și important pe care trebuie să îl luați în calcul. Cu excepția butonului de click stânga, restul butoanelor pot fi programate cum doriți voi, fie că e vorba de o funcție sau de un macro.

Dacă e să ne uităm sub mouse, vom regăsi nu mai puțin de 4 patine sau piciorușe (termen folosit de unii dintre voi) astfel încât să gliseze cu ușurință pe mousepad, dar trebuie să luați în calcul că acestea dacă se strică și vreți să le schimbați, nu prea o să aveți posibilitatea deoarece nu este o formă standard universală, fiind dezvoltată special de cei la Corsair.

La capitolul “gabarit”, mouse-ul cântărește în jurul a 85 de grame, fără a avea posibilitatea de a adăuga greutăți suplimentare, iar cablul acestuia este realizat din cauciuc și are o lungime de 1,80 m.

Cei de la Corsair au înzestrat mouse-ul cu un senzor optic Pixart PMW3320 care a fost “împins” la 6000 CPI (DPI), randamentul lui standard de lucru fiind în mod normal undeva la 3500 CPI (DPI) și de aici e posibil să fie cauza pentru accelerația scăzută de 80 inchi pe secundă, iar switch-urile sunt un set de Omron D2FC-F-7N(20M).

Nu în ultimul rând, trebuie menționat și sistemul de iluminare de tip RGB, că tot e la modă în ziua de astăzi să îți asezonezi întreg sistemul cu LED-uri RGB și să le sincronizezi cu perifericele tale.

În colțul opus, mousepad-ul MM800RGB Polaris se poate lăuda cu dimensiunile de 350mm x 260mm x 5mm și este realizat dintr-un plastic la fel de rezistent și calitativ ca cel al mouse-ului, suprafața dură a acestuia fiind calibrată pentru a oferi utilizatorului mișcări de glisare rapide, fie că ai un senzor optic sau laser.

Mai trebuie menționat că baza este cauciucată, fiind implementat la fel ca la mouse, un sistem de pori/fagure astfel încât să nu ai probleme de aderență și să fugă mousepad-ul de pe birou. Și că tot vorbeam de asortarea culorilor mai sus, chiar și în acest caz avem parte de un sistem de iluminare RGB în toate marginile mousepad-ului, mai ales că în partea superioară a acestuia a fost integrat și un port USB pass-through.

Experiența personală

Cei de la Corsair au dezvoltat mouse-ul Harpoon cu gândul mai mult la utilizatorii pasionați de shootere. În primă fază, ca aspect, spatele un pic mai bombat m-a făcut să cred că acesta s-ar potrivi bine pentru gamerii care preferă palm grip-ul, dar după ce am început să îl folosesc, mi-am dat seama că trebuie să adopți o poziție de claw grip, asta fiindcă marginile sunt un pic înclinate astfel încât îți forțează atât degetul mare să exercite o presiune suplimentară pe laterala stângă, cât și degetul arătător și cel mijlociu să preia rolul de direcționare a mouse-ului mai mult, în detrimentul podului palmei, astfel încât să ai un control adecvat.

Ca să văd cât se bine se descurcă șoricelul nostru acompaniat de mousepad-ul MM800 am decis să le testez capabilitățile în jocuri precum CS:GO, Overwatch, Rainbow Six Siege, Playerunknown’s Battlegrounds si Battlefield 1.

Din ce am băgat de seamă, limitările senzorului Pixart PMW3320 încep să iasă la iveală atunci când reduci considerabil sensibilitatea, caz în care vei sesiza și o precizie mai redusă, exact când tu vei efectua mișcări foarte bruște, ample și mai ales dese, în special în jocuri precum CS:GO sau Rainbow Six Siege.

mousepad MM800 RGB Polaris

Din acest motiv, consider că modul de funcționare optim al mouse-ului s-ar afla în jurul valorii de 1500 CPI, cu mențiunea că poți să reduci sensitivitatea din joc.

În Battlefield 1, Playerunknown’s sau Overwatch, unde acțiunea este mult mai intensă, frenetică și rapidă, mi-a fost de mare folos mousepad-ul MM800 oferindu-mi un spor de mobilitate, viteză și o suprafață generoasă, un aspect care nu trebuie trecut cu vederea uneori, iar în acest caz am putut să folosesc fără probleme chiar și 3500 CPI.

O altă utilitate a mousepad-ului o consider portul de tip USB pass-through care îți permite să conectezi un dispozitiv suplimentar sau chiar mouse-ul, dacă nu vrei sau nu ai loc să irosești un port din spatele calculatorului.

Uneori, trebuie să găsești acel “sweet spot” între mobilitate și precizie, deoarece personal mie nu îmi place să dau din mână ca și cum aș da cu pensula sau bidineaua, doar de dragul de a avea o sensitivitate mică. Uneori pierzi chiar timp prețios când te întorci încet, mai ales că poate e și un inamic care vine prin învăluire.

La capitolul software avem Corsair Utility Engine, care s-a dovedit a fi o unealtă foarte versatilă, mai ales pe partea de personalizare și funcționalitate, cum ar fi sincronizarea sistemului de iluminare RGB al mouse-ului cu cel al mousepad-ului sau multitudinea de funcții și macro-uri pe care le poți atribui, mai ales că ești notificat prin intermediul unui semnal sonor când un macro este activat.

 

Duoul fatal?

Din punctul meu de vedere consider că atât Corsair Harpoon RGB, cât și Corsair MM800 RGB Polaris ar face o echipă pe cinste, mulțumită raportului preț/performanță pe care îl oferă mouse-ul, cât și suprafața mare de contact, viteza de glisare oferită de mousepad și sistemul de iluminare RGB, prezent pe ambele produse, ca să îți încânte privire.

Corsair Harpoon RGB

Prețul lui Harpoon RGB este undeva în jurul sumei de 150 de lei, ceea ce mi se pare o evaluare corectă, ținând cont de performanțele pe care le oferă, fiind o alegere bună pentru cei care se joacă pe sensitivitate medie în jocuri pline de acțiune, iar MM800 RGB Polaris este cotat aproximativ 350 de lei, ceea ce face un pic amuzantă situația, ca un accesoriu în sine să fie mai scump decât perifericul pe care îl cumperi, dar poți să o consideri o investiție de viitor, deoarece pentru foarte multă vreme nu va mai fi nevoie să schimbi mousepad-ul.

Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.