Încă de prima dată când am văzut acest joc pe un stream de pe Twitch, mi-a stârnit curiozitatea și mi-am dorit să îl încerc ca să văd cât de complex este. Atunci când am descărcat pe Steam un pachet de 440 de MB am fost puțin sceptic, dar după 25 de ore de gameplay acesta m-a cucerit complet.
Pentru început, pot spune că Stardew Valley este munca unui singur om, pe numele lui adevărat Eric Barone, cunoscut pe internet sub numele de ConcernedApe. Acesta a lucrat din 2012 până în februarie 2016 (data de lansare a jocului pe PC), la dezvoltarea jocului, el realizând singur toate elementele necesare acestuia (sunet, gameplay, poveste, grafică). Acesta spune că s-a inspirat după un alt titlu, Harvest Moon, și a dorit sa îl transforme dintr-un joc liniar și repetitiv într-unul flexibil și deschis.
Jocul este un open-ended country-life RPG ce-i oferă jucătorului foarte multe posibilități, atât pe plan cosmetic (personalizarea personajului), cât și pe plan decizional (alegerea desfășurării unor activități în detrimentul altora).
Fiind un joc ce s-a lansat pe PC, PS4 și Xbox One și a stârnit reacții pozitive, am decis să pun geana pe el atent ca să îi fac un review pe măsură.
POVESTE:
Povestea începe cu momentul când descoperi că bunicul tău, înainte de moarte, îți lasă moștenire o fermă veche din orășelul Pelican. Înarmat cu câteva ustensile și cu puțini bani în buzunar, decizi să îți începi o viață nouă, după ce îți dai demisia de la Joja Corporation.
Modul de viață al locuitorilor din Pelican Town se schimbă radical când Joja Corporation își face apariția aici. Tu, ca jucător, ai obiectivul secundar de a-i reda orașului splendoarea de altă dată. În timp ce îți refaci viața, ai șansa să ajuți la reparația unor structuri distruse sau dezafectate, cum ar fi Centrul Cultural, ce fusese cândva cea mai atractivă clădire din oraș. Jocul, însă, îți dă șansa să alegi o rută alternativă și să faci parte din Joja Company. Din acel moment, toate îmbunătățirile aduse orașului le faci prin intermediul celor de la Joja, în schimbul anumitor sume de bani.
GAMEPLAY:
Aș putea vorbi despre gameplay foarte mult și totuși nu cred că aș reuși să includ toate elementele ce apar în acest joc. Fiind un joc foarte complex și bine realizat, am să încerc să trec în revistă lucrurile importante și să te las să descoperi singur restul.
La începutul jocului ți se oferă posibilitatea să îți creezi propriul personaj, alegând de la culoarea pielii și stilul frizurii până la îmbrăcăminte și accesorii. Ai destule alegeri în crearea protagonistului, așa că poate satisface orice pretenție. Aspectul nu rămâne bătut în cuie, ci poate fi schimbat la vrăjitor… dacă ești prieten cu el. Jocul vine cu două elemente la care trebuie să ai grijă în timp ce îți controlezi personajul: energia și viața. Energia este consumată puțin câte puțin în funcție de activitatea fizică pe care o desfășori, iar viața poate să fie afectată atunci când monstruleții din mină te atacă. Amândouă elementele pot fi refăcute prin mâncatul fructelor sau legumelor, al altor mâncăruri sau prin intermediul somnului.
După crearea personajului, vei alege o hartă pentru ferma ta. Fiecare tip de hartă favorizează anumite abilități specifice precum pescuit, minerit, lupte, foraj ș.a. Farming-ul include creștere de animale, plante și pomi fructiferi, iar prin foraging poți tăia copaci și colecta hrană sălbatică. Odată ce ai ales un tip de hartă, acesta nu mai poate fi schimbat.
Imediat după alegerile făcute ești asteptat de un localnic care te conduce la ferma ta. Acolo primești principalele unelte: un târnăcop, o sapă, un topor, o sabie, o coasă și o stropitoare, undița urmând să o primești mai tarziu de la pescarul orașului. Aceste ustensile pot fi îmbunătățite ulterior la fierar pentru a avea un randament mai bun.
Acțiunea din joc este inspirată din realitate, timpul fiind împărțit în ani și anotimpuri (primavară, vară, toamnă și iarnă). Jucătorul își desfășoară activitățile în fiecare zi de la ora 6:00 AM până la ora 12:00 AM (miezul nopții).
Mă întrebi ce se poate face în acest joc de spun că este așa de complex? Păi dacă este să ne uităm prima dată la abilități, deja avem principalele ocupații. Ai parte de agricultură, ce pesupune cultivarea plantelor specifice anotimpului. Fiecare plantă necesită un anumit timp până ajunge la maturitate, iar unele dintre ele pot rodi o singură dată, în timp ce altele pot rodi de mai multe ori pe sezon. Atât timp cât ai grijă de ele, ai șansă să obții o recoltă de calitate, ceea ce îți va aduce bani mai mulți.
Poți crește animale (vaci, porci, găini etc.), iar dacă ai grijă de ele, poți obține beneficii și de pe urma lor. Pescuitul este puțin mai greu, mă refer aici la mecanică, dar cu puțin exercițiu poți deveni un pescar foarte bun. Ai zone diferite de pescuit și dacă mai ținem cont de anotimp și de vreme avem o diversitate de pești (de la sturion, crap, somon până la pește balon, caracatiță și crab).
Mineritul se face în minele de pe lângă oraș si poți caută minereuri, piatră, cărbune ce îți vor fi de ajutor la crafting. Pe lângă asta, în galeriile minelor poți găsi monștri pe care trebuie să îi omori ca să nu o facă ei înaintea ta. Cu cât te duci mai jos în mină, cu atât găsești monstruleți mai puternici, dar și minereuri mai prețioase.
Însă avem și elemente de RPG, bine conturate. În orașul Pelican avem 30 de locuitori, fiecare cu un tip de personalitate unic, cu preferințe diferite și cu dialoguri diferite. Fiecare personaj are rolul lui în orășel și, în funcție de cât de bine te împrietenești cu el, te poți trezi că primești noi rețete de mâncare sau cadouri săptămânale. Poți chiar să curtezi și să întemeiezi o familie.
Avem și un sistem de leveling pentru abilități. În timp ce desfășori diverse activități câștigi experiență pentru a crește nivelul deprinderii. Astfel, cu fiecare nivel nou, unealta este îmbunătățită, poți primi rețete pentru crafting sau cooking, iar la nivelul 5, respectiv 10, ai de ales câte un bonus din două afișate.
Pentru a face și mai interesant gameplay-ul, dezvoltatorul a introdus un sistem de quest-uri principale și secundare, venite de la localnici. Ele îți pot aduce bănuți, cu ajutorul cărora îți poți mări casa și perfecționa construcțiile adiacente; poți crea și primi elemente decorative pentru fermă; poți participa la evenimentele organizate în micul oraș în funcție de anotimp (festivalul recoltei, Halloween, Secret Santa etc.).
GRAFICĂ ȘI SUNET:
Fiind un joc 2D bazat pe o grafică pixelată, nu ne putem aștepta la cine știe ce detalii și efecte care să ne dea pe spate. Totuși am rămas plăcut surprins de ceea ce a realizat creatorul. Din punct de vedere grafic arată foarte bine și se vede că a depus efort în ceea ce a realizat. Toate elementele grafice de la plante, pești și până la case și locuitori ai orașului, au primit o atenție sporită pentru a fi cât mai diverse.
Jocul ne oferă 2 ore de muzică originală, atent compusă și bine sincronizată cu acțiunea din joc. Muzica este una plăcută, uneori chiar poate deveni relaxantă, ceea ce poate fi un punct forte.
CONCLUZIE
În final pot zice că acest titlu mi-a lăsat o impresie foarte bună. Aș putea zice că aștept și de la dezvoltatori mai mari aceeași dedicare și pasiune în a oferi un joc bun din toate punctele de vedere. Nu cred că aș greși dacă aș plasa acest joc în topuri, poate chiar deasupra unor jocuri cu bugete foarte mari în spate.
Jocul oferă o atmosferă placută și un gameplay complex ce te ține destule ore în fața calculatorului sau a consolei. De asemenea, dezvoltatorul a anunțat noi update-uri și introducerea unui sistem de co-op multiplayer.