Ce este un Chromebook?

Într-o lume plină ochi cu tablete și smartphone-uri, mulți utilizatori aleg să navigheze pe internet și să trimită email-uri de pe device-urile lor de buzunar. În egală măsură, nu toți își pot permite un laptop performant cu Windows sau un Macbook. Bineînțeles, pe lângă specificații de top și un sistem de operare complex, un laptop încorporează și o tastatură fizică, iar pentru utilizatorul de rând, o tastatură reprezintă cel mai ergonomic mod în care poți scrie un text. Pentru acești utilizatori care doresc portabilitate, ergonomie și un preț bun, Google a inaugurat Chromebook-urile.

Google Pixel C

Chromebook-urile sunt o alternativă pentru laptopurile cu Windows, în sensul care aceste “ultrabook-uri” vin echipate cu sistemul de operare proprietar Google numit Chrome OS. Numele OS-ului derivă din numele browser-ului Google, fiind o extensie a acestuia. Bazat pe Linux, Chrome OS se învârte în jurul aplicatilor web ale companiei mamă precum însuși browser-ul Google Chrome sau serviciul de cloud Google Drive. Chrome OS nu este compatibil cu aplicațiile de pe Windows, utilizatorul fiind limitat la aplicații disponibile în browser, însă având în vedere că Microsoft și Adobe au implementat Office și respectiv Photoshop pe Chrome OS, eu consider că mai toate task-urile zilnice pot fi îndeplinite cu un astfel de laptop.

Un alt lucru deloc de neglijat pe care Chrome OS îl are este compatibilitatea nativă cu o gamă largă de aplicații din Google Play, precum și posibilitatea de a conecta Chromebook-ul la un telefon cu Android. Și deși OS-ul este gândit ca o platformă închisă în care hackerii nu prea au ușor acces, Chrome OS dispune și de un mod dedicat developerilor prin care utilizatorul îi poate chiar schimba sistemul de operare. Marele dezavantaj al unui astfel de Chromebook îl reprezintă imposibilitatea de a folosi optim device-ul când acesta nu este conectat la internet.

ChromebooksPe plan hardware, Chromebook-ul prezintă specificații mai modeste decât marea majoritate a laptopurilor de pe piață. În primul rând, marea majoritate a Chromebook-urilor vin cu procesoare Intel Atom sau Celeron, CPU-uri are nu facilitează acea editare în Photoshop despre care vorbeam puțin mai sus. Există totuși și versiuni de Chromebook-uri care incorporeza procesoare Intel Core i3, i5 sau i7 și pe care orice aplicație poate rula. La capitolul memorie RAM, un astfel de device poate avea între 2GB și 16GB RAM.

Grație platformei Google Drive care asigură stocarea celor mai importante fișiere și poze, Chromebook-urile vin de obicei cu 16GB sau 32GB de memorie flash, memorie flash care asigură viteze de scriere și de citire mai mari decât HDD-urile standard aflate în marea majoritate a laptopurilor cu Windows. Aceste specificații asigură o autonomie a bateriei de aproximativ 10 ore într-un corp subțire și ușor. Iar tot acest pachet vine la un preț foarte accesibil. Numeroase companii de electronice precum Google, Samsung, Asus, HP și Acer aleg să lanseze Chromebook-uri anual la prețuri incredibil de avantajoase.

Pentru studenți sau oameni care vor un computer portabil pe care să își desfășoare activitate de zi cu zi, un Chromebook este una dintre cele mai înțelepte achiziții. Sigur, nu va rula jocuri precum o va face un notebook cu Windows și nu va întoarce privirile fetelor precum o face un Macbook, însă își va face cu succes treaba.

Silviu Pârvu
Silviu Pârvuhttps://www.overheat.ro/
Ziua e redactor la Overheat, iar noaptea este Batman. Individul se consideră înțelept precum Obi-Wan, șarmant asemeni lui Ezio, răzbunător precum Kratos și misterios ca însuși Cavalerul Negru. Îi plac filmele și cărtile bune, comics-urile, electronicele fel de fel, muzica rock și rap și iubește fetele care știu că pentru a fura inima unui băiat au nevoie de un cuțit. Cel mai grav dintre toate? Se intitulează "gamer"!
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.