În ziua de astăzi suntem înconjurați de o groază de gadget-uri care ne fac viața mai ușoară și mai frumoasă, fie că vorbim de mult iubitul nostru smartphone, de aparatul foto sau de smartwatch-ul care ne zice în cât timp putem să dăm jos Big Mac-ul mâncat la prânz.
Totuși, cum ne aflăm în era informației, într-o casă ai destule gadget-uri devoratoare de internet. De exemplu, soțul e în bucătărie și urmărește un video pe tabletă cu o rețetă nouă de stufat pe care dorește să o pregătească familiei, că doar e ditamai chef-ul la un restaurant cu 5 stele Goodyear, “nefasta” aleargă pe bandă în curte în timp ce ascultă în căști lecții de japoneză de la profesoara Wi So Mad, copilul se distreză în cameră pe consola sa Playbox, iar socrul citește ziarul pe tabletă în timp ce testează eficiența prunelor mâncate de dimineață.
Toată lumea din acest cămin consumă internet. Totuși, ce te faci când te-ai gândit să îți cumperi o locuință spațioasă sau cu pereți “beton”? Păi o soluție ar fi să apelezi la un WiFi extender. Cei de la Vitacom Electronics s-au gândit să ne trimită la review un Home Smart Switch TRENDnet THA-103AC să vedem ce știe să facă.
Ce avem în cutie?
Primul lucru care îți sare în ochi este că cei de la TRENDnet nu s-au zgârcit cu privire la informațiile despre produs, deoarece vei găsi suficiente pe toată suprafața cutiei, astfel încât să înțelegi despre ce este vorba.
În interiorul acesteia se află mult iubitul nostru WiFi extender, acompaniat de către un manual de utilizare și un disc cu programul pentru acesta.
Totuși, fiind în era mobile, poți configura și gestiona produsul direct de pe aplicația pentru smartphone. Revin cu detalii mai jos. :D
Specificații tehnice și construcție
De ce este folosit de către TRENDnet termenul de Home Smart Switch pentru acest produs?La bază este o priză smart cu un WiFi range extender?
În primă fază te ajută să extinzi raza semnalul wireless din locuința ta, fie că vorbim de casă, apartament sau chiar și garsoniera, iar în al doilea rând te va ajuta să urmărești consumul unei lămpi, al unei mașini de spălat rufe sau poți pune chiar un prelungitor și să urmărești consumul total general.
La capitolul construcție, carcasa smart switch-ului, împreună cu antenele, sunt realizate dintr-un plastic destul de rezistent și calitativ, iar celelalte componente pe care am reușit să le văd, se prezentau și acestea destul de bine. Pe scurt, nu rămâneam cu jumate din dispozitiv în mână dacă îl trăgeam din priză.
Haideți să ne aruncăm și o retină peste specificațiile tehnice ale lui TRENDnet THA-103AC:
Dimeniuni: 218 x 114 x 38 mm – cu tot cu antene
Standarde hardware:
- IEEE 802.11b
- IEEE 802.11g
- IEEE 802.11n (up to 300 Mbps)
- IEEE 802.11ac (up to 433 Mbps)
Criptare wireless:
- WEP
- WPA/WPA2-PSK
Canale wireless:
- 5 GHz
- 2.4 GHz
Alte caracteristici:
- protecție supratensiune
Experiența personală
În primul și primul rând, mi-am concentrat atenția în primă fază asupra modulului de WiFi Extender. Am fost curios ce viteză ajungea să genereze acesta atât pe canalul de 2.4 GHZ și de 5 GHz.
Din acest motiv, am folosit binecunoscuta aplicație Speedtest. Pentru a avea etalon de comparație, primul test a fost direct prin semnalul de la router-ul wireless (tehnic este ONT – User-side Optical Network Terminal) Huawei HG8247H, banda de 1 Gbps de la Telekom.
Singura diferență mai notabilă este la banda de 2.4GHz, dar la cea de 5 GHz nu poți să zici că este un hop chiar uriaș. În plus, cred că ajunge banda pentru 3-4 device-uri.
Totuși, marea întrebare este, care este raza de transmisie a semnalului că asta ne interesează. Trebuie mai întâi să luăm în calcul structura locuinței și locația range extender-ului, deoarece cu cât parcurge mai multe obstacole cu atât îi va fi mai greu semnalului să ajungă unde îți dorești. De asta trebuie să te gândești din timp unde să plasezi acest gadget. Antenele ajustabile te vor ajusta și ele într-o anumită măsură.
De exemplu, eu stau la etajul 4, într-un bloc cu 8 etaje, iar router-ul meu este capabil să transmită semnal WiFi până în parcare. Chestia e că semnalul ajunge să treacă doar prin doi pereți, cel al camerei și cel al balconului. Atât!
Am decis de curiozitate să văd dacă range extender-ul este capabil de acest efort, așa că l-am cuplat la cea mai apropiată priză de balcon și am purces în parcare. Am reușit să prind o linie de semnal și uneori două linii, cu tot cu internet funcțional, că și asta contează.
Am promis mai sus că vorbesc și un pic despre aplicație. În primul rând, aceasta este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS și îți permite să gestionezi o multitudine de Smart Switch-uri în casa ta. Dacă tot vorbeam de internet, poți să îți setezi parolele sau protocolul de securitate, iar asta nu e tot. Poți să îți programezi smart switch-ul să se deconecteze singur de la curent sau invers.
De exemplu, să zicem că aveți un copil care nu e prea înțelegător când vine ora de culcare și ar mai vrea să stea pe tabletă sau laptop. Voi puteți foarte ușor să setați un interval orar în care range extender-ul nu va mai funcționa.
Ce aș mai dori să adaug cu privire la aplicație este că s-ar putea ca uneori aceasta să crasheze din simplul motiv că vrei să îi inițiezi mai multe comenzi deodată sau că nu reușește să se conecteze su smart switch-ul. Asta se mai poate repara cu câteva update-uri de soft.
De asemenea, smart switch-ul ținând cont că se află într-o carcasă închisă, o să vi se pară ca e cam cald, dar nu e motiv să vă alarmați, produsul fiind realizat să reziste la temperaturi mai înalte.
Verdictul – Util sau nu în casă?
Din punctul meu de vedere, consider că Home Smart Switch-ul TRENDnet THA-103AC o să vă prindă bine dacă aveți o locuință mare sau una nu atât de generoasă ca spațiu, dar suficient de bine făcută încât semnalul WiFi să nu o străbată în totalitate. De asemenea, s-ar dovedi un bun manager atât pentru consumul energetic din casa voastră, cât și pentru gestionarea timpului copilului/copiiilor pe internet. Dacă aveți de unul sau mai multe produse din gama acestui model, puteți să apelați la cei de la Vitacom Electronics.