Francizele Disney sunt de foarte mult timp sinonime cu noțiunea de copilărie. Fie că suntem mai tinerei ori avem la rândul nostru copii, Disney este marele jucător internaţional care ne face să zâmbim.
Dacă întrebi pe cineva de Disney îți va spune cu siguranță că înseamnă distracție și era logic ca universul creat de companie să nu se oprească la – de acum clasicele – megaparcuri de distracții și filme absolut fascinante! S-a dorit pătrunderea în gaming și aici mă refer la jocuri pentru orice tip de platformă, deci fie că ai un PC, Xbox 360, un Wii ori PS3 sau de ce nu, un DS sau PSP, pe toate te poți bucura de titlurile acestei companii. Iar succesul nu s-a lăsat așteptat – aceștia au produs sau publicat o grămadă de jocuri care au grijă să te țină ocupat în timpul tău liber (mai ales dacă ești fan al unor producții cinematografice ale aceleași mărci).
Însă nu vreau să va plictisesc nici cu liste lungi de titluri marca Disney și nici cu prea multă informație pur tehnică despre studiourile Disney Interactive. Hai să trecem la review – Disney Universe. Ahh…au reușit în sfârșit să reunească într-un singur titlu tot ceea ce publicul pur și simplu adoră – iar aici mă refer in special la Pirates of the Carribean, WALL-E, The Lion King, Monsters Inc., Alice in Wonderland și Alladin care au fost transformate subit dar într-o manieră reușită în nivele de joc!
Iar asta nu e tot – pentru început trebuie să mai știi și că ai de ales între 45 de costume din mult mai multe creații Disney în care îți poți costuma drăguţul mic personaj colorat – acestea sunt practic câștigate pe măsură ce avensezi în campania jocului și pot fi alese la fiecare început de nivel însă nu au din păcate niciun perk ascuns, producătorii socotindu-le bune doar pentru înfrumusețarea personajului principal! Chiar și așa, ideea de a te costuma rămâne una bună pentru că ai ocazia să joci cu unul din personajele următoarelor creații cinematografice: Alice in Wonderland, Tron: Legacy,Monsters, Inc., Lilo & Stitch, The Little Mermaid, Aladdin, The Lion King, Mickey Mouse, Robin Hood, Pirates of the Caribbean, Peter Pan, Sleeping Beauty, The Princess and the Frog, 101 Dalmatians, Cinderella, Snow White and the Seven Dwarfs, Hercules, Winnie the Pooh, The Muppets, Tinker Bell and the Lost Treasure, The Nightmare Before Christmas, The Jungle Book, Tangled, WALL-E și Finding Nemo.În ceea ce privește povestea din spatele titlului, ea este una amuzantă și care nu oferă prea multe explicații – un parc virtual Disney (unde totul este bine și frumos întotdeauna) este creat pentru fanii producţiilor studioului, însă lucrurile nu pot merge mereu bine iar inimaginabilul se produce – universul Dinsney se transformă din lapte și miere în cel mai înfricoșător loc, unde atracțiile draguțe și zâmbitoare devin mici monștri gata să facă orice pentru a te…anihila!
De aici începe și distracția – ai ocazia să treci prin cele 6 lumi, să te lupți cu inamicii care fac și pe dracul în patru pentru a te opri din aventurile Disney! Fiecare parte din parcul virtual (adică una din cele șase lumi) vine cu propriul său look, producătorii reușind să recreeze destul de bine atmosfera din filmele pe care se bazează acestea. Producătorii au aruncat în joc și provocări proprii fiecărui nivel – dușmani periculoși înarmați cu săbii, lasere și alte “jucării” care îți vor mai pune și bețe în roate sub forma unor capcane ușor distructibile. Și dacă tot veni vorba de nivele trebuie să vă atrag atenția asupra celui mai important lucru (pentru mine a fost destul de frustrant până m-am prins) – trebuie să colectați cât mai mulți bănuți sub forma de cap de Mickey Mouse pentru a putea debloca următorul segment al campaniei!
Prima dată nu mi-am dat seama ca ai nevoie de 2000 de astfel de monede pentru a cumpăra o altă lume aşa că a trebuit să mă întorc să reîncep un subnivel (fiecare lume are 3 subnivele) pe care nu îl terminasem la prima trecere prin lume. Şi a trebuit să îl termin nu o dată, ci de două ori ca să acumulez bănuţii necesari (arghhhhhhhhhhhhhhhh)!
Pot spune că a fost captivant să descopăr toate lumile puse la dispoziția noastră de către producători, ele fiind superb recreate, însă mă așteptam la mai mult decât atât. E interesant să te aperi de inamici, mi-a plăcut mult să dau de cap diferitelor puzzle-uri geniale în mare parte și a fost pe alocuri spectaculos să înving diverșii boși a căror bară de viață refuza să scadă. Chiar și în condițiile astea parcă a lipsit ingrdientul minune care să dea savoare și care ar fi dus la o experiență de gameplay competă! Rușinea asta se poate trece totuși cu vederea mulțumită unui amănunt bine gândit – de fiecare dată când termini un nivel ai posibilitatea de a alege un challenge care te va pune nu de puține ori în dificultate (ai de evitat lasere mortale, bile de foc cu nemiluita și multe alte varițiuni pe tema nivelului din care face parte provocarea).
Din păcate jocul suferă de lipsa acută de co-op sau multiplayer online însă acest dezavantaj e suplinit într-o oarecare măsură de posibilitatea de a juca cu până la 3 prieteni pe aceeaşi consolă. Însă o veste bună are uneori și părțile sale proaste – jocul devine mai haotic decât îți poți imagina – te vei trezi de multe ori că ai aruncat un alt personaj în cine știe ce ape tulburi sau în mijlocul unor gaze mortale sau că ajungeți să vă bateți reciproc din simplul fapt că jocul e creat pe o paletă de culori mai închisă ce te împiedică să vezi bine pe unde calci!
În afara campaniei vei avea ocazia să mai petreci o parte din timp admirând toate elementele care la începutul jocului erau locked – concept art-uri, alte costume sau chiar poți să reorganizezi diversele subnivele după bunul tău plac (s-au prins şi producătorii de potențialul de plictisire al jucătorului!?!!?).
Per total, Disney Universe nu este deloc un joc care să merite evitat ci din contră – se poate dovedi un tovarăș de nădejde în vreme de repaos total la domiciliu!