Anul 1945. De undeva din pădurile Alpilor Bavarezi ochii soldaților ruși urmăresc orice mișcare a naziștilor cu scopul de a-i prinde în flagrant. Așa începe scenariul lui Andy Diggle în seria de benzi desenate ”Captain America: Living Legend”.
Cu toate că dorința de luptă pentru Russia dăinuie în inima fiecărui soldat, aceasta nu schimbă faptul că sunt depășiți numeric de către armata nazistă, un lucru pe care și căpitanul lor ține să le aducă aminte.
Andy Diggle alege un început foarte bun pentru această serie de benzi desenate, alegând să se folosească de un conflict interior dintre tinerii soldați și căpitanul acestora, care știe că un atac asupra forțelor naziste nu poate avea loc, însă, ca de obicei, un spirit rebel mereu se va ridica mai presus de ordine, și asta face și Volkanov, iar în urma acțiunii sale necugetate de a ataca, își face apariția și Căpitanul America, simbolul bine-cunoscut al țării pe care Russia o ura teribil.
Însă povestea nu se rezumă doar la o luptă între țările rivale, ci ea avansează către proiectul nuclear al Germaniei Naziste ce ajunge pe mâna Russiei, ce dorea cu tot dinadinsul să ajungă pe Lună, iar aici intervine rebelul Volkanov – un cobai numai bun pentru un experiment ce se dorea a schimba istoria.
Acest prin număr din ”Captain America: Living Legend” lasă impresia cititorului că ceea ce se află în fața ochilor săi sunt și pagini rupte din istorie.
Scenariul este destul de bine structurat, având la bază perioada de final a Celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, este strecurată și ideea de ”conspirație”, dacă este să luăm în calcul planul Rusiei pentru aterizarea pe Lună.
Replicile personajelor sunt destul de complexe și reușesc să transpună cititorul chiar în inima acțiunii, de unde pornesc toate. În anumite puncte, chiar se poate simți tensiunea dintre soldați, Căpitanul America și restul personajelor.
La fel se poate spune și despre paleta de culori folosită pentru ilustrații. Culorile reci domină în prealabil, oarecum accentuând relația ”rece” dintre ruși, americani și naziști, dar și pentru faptul că prima jumătate a poveștii se desfășoară în perioada iernii. Totodată, ele dau un aer destul de serios paginilor, scoțând întreaga poveste din sfera ”istorisirilor pentru copii”.
Verdictul
Nota 8,5 – Primul număr al seriei „Captain America:Living Legend” are un scenariu destul de bine realizat, bazat și pe fapte istorice, lucru reflectat de altfel și în replicile personajelor. Ilustrațiile sunt destul de dinamice, dând continuitate conflictului și a secretelor de orice natură. Abia așteptăm să citim al doilea număr!