[Review] Cum să fii zen cu ASUS Zenfone 2

În cazul în care ați văzut, în ultima vreme am încercat să ne extindem mai mult pe partea de hardware prin intermediul diverselor știri sau articole, dar nimic nu se compară când ai un produs la review să îl poți simți, mirosi, inspecta, analiza și nota.

De această dată, în redacția noastră a ajuns la inspecția de front smartphone-ul ASUS Zenfone 2, versiunea ZE551ML primul telefon din lume cu 4GB de memorie Ram.

Tind să menționez că acesta este și primul telefon pe care îl testăm aici la Overheat.ro, așa că pot spune că este o premieră care marchează un pas important pentru aria noastră de Hardware.

Ei, ajunge cu flencăneală, haideți să trecem la obiectul muncii.

 

Ce avem în cutie?

– Telefon

– Încărcător + cablu de date

– Căști

– Manual de utilizare

– Garanție

IMG_9129
Tot ansamblul

 

Specificații tehnice și construcție

– Dimensiuni: 77,2 x 152,5 x 3,9 mm ~ 10,9 mm (lățime x adâncime x înălțime)

– Ecran: 5,5 inchi, protejat de sticlă Gorilla Glass 3, rezoluție Full HD (1920×1080)

– Hardware: procesor Intel Atom quad-core Z3580 tactat la 2,3 Ghz, video PowerVR G6430 și 4 Gb de Memorie RAM

– Conectivitate: dual-SIM 4G și 2G, Wifi (ac inclus), bluetooth, microUSB, GPS

– Camere foto: cea principală este de 13 megapixeli (poate să filmeze 1080p), iar cea frontală (pentru selfie-uri) este de 5 megapixeli

– Baterie: 3000 mAh (nedetașabilă)

– Stocare: internă de 32 de Gb + un slot pentru card microSD (în caz că aveți nevoie de memorie suplimentară)

– Senzor(i): Senzor G/E-Compass, Giroscop, Proximitate, Senzor de Lumină Ambientală

– Sistem de operare: Android 5.0

– Greutate: 170 de grame

index

Înainte să trec pe partea de construcție aș dori să menționez că noi am primit varianta de culoare aurie a telefonului, care mi se pare mult mai elegantă și atrăgătoare față de învechitul negru.

Când vine vorba de construcția telefonului, ASUS nu s-a sfiit să folosească o serie de materiale rezistente, calitative, dar și estetice. De exemplu, la prima vedere capacul din spate pare a fi un fel de aluminiu șlefuit, dar de fapt e un plastic foarte bine finisat care îți dă această impresie.

IMG_9122
Firar el să fie de bliț!

O să vi se pară amuzant, dar când am încercat să dau capacul jos am întâmpinat o oarecare rezistență, chiar daca știam cum trebuie scos.

Așa puteți să vă dați seama că acesta nu o să sară de la căzătură cum am văzut la alte persoane cu telefoanele lor, să se împrăștie pe jos capac, baterie, cartelă SIM și card de memorie (dacă era cazul).

Și că tot vorbeam de spate acolo regăsim și butoanele pentru volum care sunt destul de accesibile, iar un picușor mai jos avem parte de un difuzor destul de măricel.

IMG_9132

Totuși, poziționarea difuzorului are și un mic dezavantaj deoarece dacă pui telefonul, să zicem pe o canapea din stofă, eficiența acestuia va scădea.

Pe marginea superioară a telefonului găsim butonul ON/OFF, alături de jack-ul audio, iar pe cea inferioară avem portul microUSB pentru reîncărcarea bateriei sau transferul datelor. Sub ecran veți întâmpina 3 butoane capacitive.

IMG_9135
The name’s ASUS. ASUS Zenfone 2.

Accesorii

La acest capitol nu ar fi chiar așa de multe de spus. Avem parte deja de binecunoscuta Husă Flip View care se montează în locul capacului și vă oferă funcții suplimentare în acea fereastră care să vă ajute în activitatea voastră de zi cu zi.

Din punctul meu de vedere, e întotdeauna bine să îți dotezi telefonul cu o husă fiindcă îl mai apară de diverse intemperii sau mai absoarbe din șocurile mecanice în caz că îl scăpați pe jos din greșeală. De asemenea, husa îi mai oferă telefonul un aspect stilat și practic.

Zenfone2
Acum îmi dau seama cât de tarziu era. :))

Al doilea accesoriu este o baterie externă de 10.000 mAh, care îți asigură cam 3 reîncărcări, asta dacă o să o folosești pe Zenfone 2 care are o baterie de 3000 mAh.

În ziua de astăzi, când mai tot timpul ești plecat de acasă și nu ai o priză constant lângă tine e indicat să te dotezi și cu o baterie externă. E foarte utilă când știi că o să ai o zi foarte plină.

index

Experiența personală

Când am primit telefonul la review am decis să îl supun aceluiași regim de uzură pe care îl are și telefonul meu actual. Ce înseamnă asta?

Eu mă bazez foarte mult pe multitasking. Scriu mail-uri, citesc pe facebook, citesc diverse site-uri, dau telefoane, mă folosesc de GPS și multe alte operațiuni într-un interval de timp foarte mic ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă un adevărat test pentru baterie, procesor, memoria ram și sistemul de operare.

Cu Zenfone 2 pot spune sincer că nu am avut probleme, mulțumită procesorului Intel Z3580 care a fost foarte rapid și destul de rece, că trebuie să ne uităm și la factorul termic, că nu e chiar frumos să ai un radiator portabil după tine.

Alături de procesor, cei 4 Gb de RAM au asigurat un spațiu “de manevră” foarte bun pentru aplicații, deoarece nu am avut parte de “sughițuri” sau blocări.

index

La stresul pe care am supus-o eu, bateria a rezistat undeva la o zi, ceea ce este destul de bine. Autonomia acesteia evident că variază în funcție de cum îl utilizați.

De ecran nu am nimic de reproșat, oferă o paletă de culori vie și caldă. Nici când a venit vorba de sonorizare nu am întâmpinat probleme, iar de semnal nici nu mai vorbesc. L-am testat la metrou! Locul perfect să vezi de câte ori trebuie să strigi “Alo!!”.

Am totuși o remarcă cu privire la Husa Flip View. În dreptul ferestrei, producătorul s-a decis să pună un geam din plastic care din punctul meu de vedere strânge foarte multe amprente, e inestetic și la un moment dat din cauza factorilor externi cum ar fi soarele o să crape și o să cadă.

Prefer abordarea de la celelalte modele Flip View, unde nu au acel plastic.

Interfața a fost foarte fluidă, dar mi s-a părut aglomerată de multitudinea de aplicații preinstalate de ASUS. Termenul pentru acest fenomen este bloatware.

Într-adevăr, unele dintre ele sunt utile, dar mi se părea mai practic dacă ți se oferea o variantă în care să alegi ce aplicații să se instaleze pe telefonul tău atunci când îl pornești pentru prima dată sau să ți se facă anumite sugestii.

Altă variantă ar fi fost să ți se spună la prima pornire a telefonului ce aplicații sunt instalate și dacă sunt unele pe care nu le vrei astfel încât ele să fie șterse. E o soluție de compromis.

La capitolul cameră foto am încercat să prind câteva cadre în diferite condiții ca să văd cum se descurcă. Nu este extraordinară, dar își face treaba bine.

Poate sunt eu de vină într-un fel. Nu pun foarte mare accent pe camera foto fiindcă fac din joi în Paști poze și nu am pretenția să am claritatea și performanța unui DSLR.

Din această cauză nu mi-a trecut prin minte să încerc și camera frontală fiindcă nu sunt genul de persoană care să își facă selfie-uri. Totuși, data viitoare o să țin cont și de acest aspect deoarece știu că e necesar în ziua de astăzi.

Mai jos aveți o serie de fotografii pe care le-am realizat cu telefonul. După ce terminați inspecția acestora trecem la câteva teste.

Cum știu că unii dintre voi sunteți și fani teste, să vedeți cifre și toate celea am realizat câteva Benchmark-uri în AnTuTu, 3D Mark Ice Storm Unlimited, Speed.

Eu vă spun de acum că am făcut testele în timp ce aveam mai multe aplicații deschise, așa că să nu vă așteptați la scoruri mari fiindcă din punctul meu de vedere un punctaj adevărat ai în condiții de “stres” nu când ai închis tot.

Pe de altă parte, nouă ne mai place să ne jucăm și ceva din când în când ca să treacă timpul mai repede, să zicem când ești în tren sau te duci dimineața la serviciu cu mijlocul de transport în comun.

De aceea, am încercat și două jocuri măricele care mi se păreau mie că ar fi jucate de lume. Acestea sunt World of Tanks: Blitz și HearthStone.

Pe toată durata meciurilor nu am întâmpinat vreun impediment sau inconvenient cu ele. Au mers brici! Asta înseamnă că și alte jocuri mai mici sau chiar mai mari vor merge.

Concluzie

Per total pot spune că am fost foarte mulțumit de performanța telefonului ASUS Zenfone 2, iar micile defecte pe care le-am constatat sunt sigur că vor fi luate în considerare și remediate.

În caz că vă întrebați de ce sunt eu așa mulțumit, motivul este foarte simplu. Prețul!! Pentru varianta ZE551ML acesta este undeva între 1500 și 1600 de lei, ceea ce îl face foarte competitiv față de alte brand-uri mari.

În plus, mai există și alte variante la diferite prețuri:

ZE550ML, cu procesor Intel Z3560 tactat la 1,8 Ghz,  2 Gb RAM și un preț situat între 1000 și 1100 lei

ZE500CL, cu procesor Intel Z2560 tactat la 1,6 GHz și alte caracteristici hardware un pic mai slabe la un preț situat între 800 și 900 de lei

Articolul precedent
Articolul următor
Pompiliu-Ion Popescu
Pompiliu-Ion Popescuhttps://www.overheat.ro
Fan al istoriei şi al celui de-Al Doilea Război Mondial, Pompiliu este persoana despre care ştii sigur că a jucat totul în materie de conflicte militare. Pompiliu s-a alaturat echipei Overheat.ro din Februarie 2012.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -
- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.