[Review] BenQ BL2420: profesionistul ECO

BenQ este o companie destul de tânără pe piață. Pornită în 1989 ca o linie separată a Acer, dedicată monitoarelor și perifericelor, Acer Peripherals în 1997 aduce primul monitor TFT-LCD. În 2001, se creează AU Optronics (AUO), al treilea cel mai mare producător de panouri TFT-LCD din lume. În același an, Acer Peripherals își schimbă numele definitiv în BenQ, un derivat al sloganului lor, „Bringing Enjoyment aNd Quality to Life”.

În prezent, BenQ produce aproape toate tipurile de dispozitive electronice pentru divertisment: proiectoare, ecrane LCD, televizoare LCD, PC-uri AIO, notebook-uri, netbook-uri, camere digitale, telefoane mobile.

Pentru profesioniști, rezoluția full HD (1920×1080) este deja neîncăpătoare, mai ales pentru cei care lucrează cu grafică, astfel, monitoarele 2K și 4K au devenit o necesitate.

Monitorul din testul de astăzi este BenQ BL2420, dedicat profesioniștilor, cu rezoluția 2K și diagonala de 24”.

ALX_3411

Trec rapid prin specificațiile lui:

  • Ecran produs de AUO, de tip IPS (unghi de vizualizare 178/178)
  • Iluminare W-LED (lumină albă)
  • Rezolutie 2560×1440 (2K)
  • Refresh 60 Hz
  • Latență 5ms
  • Randare culori 100% sRGB (80% NTSC, 79.1% AdobeRGB)
  • Tratament anti reflexii
  • Interfețe: D-sub, DL-DVI, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB in 2.0 x 1, USB out 2.0 x 2, audio in, audio out
  • 2x boxe 1W
  • Butoane tactile de control
  • Reglaj pe 4 axe (înălțime, înclinare, pivotare, aplecare)
  • Compatibil VESA 100mm

Iată pe ce configurație am testat ecranul: Asus G75 VW cu nVidia 670M 3GB DDR5, conectat la monitor extern prin HDMI.

Am ținut să menționez pe ce configurație am testat monitorul pentru că, având o rezoluție 2K, poate crea incompatibilități de tip hardware (să nu ducă placa grafică). Inițial, nici pe laptopul meu nu a vrut sa funcționeze corect, dar după un update de drivere video și după ce am instalat driverul monitorului (găsit pe CD), totul a funcționat fără probleme. Vă recomand să faceți la fel, dacă aveți astfel de probleme.

ALX_3409

Design

Ecranul BenQ BL2420 are o construcție din metal, rigidă, acoperită de plastic mat, rezistent la zgârieturi. Ecranul este băgat un cm în interiorul ramei monitorului, așadar este cât de cât protejat de praf și razele de lumină care ar putea pica prost. Rama este înălțată cu un cm, deci se poate atașa parasolar fără probleme.

Pe față se află senzorii de proximitate și lumină, pentru reglarea automată a intensității iluminării ecranului, sau pentru închiderea lui, dacă simte că nu mai e nimeni în zonă (modul ECO).

Tot aici sunt și butoanele de control, aflate jos-dreapta. Acestea sunt tactile, retro-iluminate și sunt destul de sensibile la atingere. Nice touch, BenQ! (no pun intended)

ALX_3457

Baza este pătrată și permite pivotarea monitorului, piciorul are sistem de reglare pe înălțime, iar pe spate se regăsește sistemul de reglare a gradului de aplecare și rotație (landscape sau portret). Sistemul este rigid și trebuie să tragi sau împingi ceva mai tare de el, dar nu este deranjant.

Tratamentul anti reflexii este de calitate, nu îi dă tente gălbui și nu o face neclară.

Toți conectorii se cuplează pe partea din spate, jos, fără a fi nevoie de distanțiere dacă montați monitorul pe un perete.

Se vede că monitorul este destinat birourilor, pentru că oferă și două porturi USB. Eu am ales să îmi conectez așa mouse-ul și tastatura, mai ales pentru faptul că nu sunt porturi USB 3.0.

Per total, designul este butucănos, rece, inuman. Ceea ce e bine. Nu prea vrei să te atașezi de monitorul de la serviciu, nu?

ALX_3460

 

Performanțe

Prima impresie: Atât de mult spațiu într-o suprafață așa de compactă!!!

După cum spuneam și în review-ul anterior, legat de BenQ GW 2765, lucrez foarte mult în programe de editare foto/video, deci am nevoie de:

  1. Paletă mare de culori
  2. Randare corectă a paletei de culori
  3. Spațiu cât mai mult pentru desfășurare.

BenQ BL2420 îmi oferă nativ tot ceea ce am cerut mai sus: randare nativă 100% în spectrul sRGB, randare în spectrul specific profesiilor foto/video creative (culorile virează ușor pentru a acoperi mai bine spectrul). Majoritatea monitoarelor IPS de pe piață (non-profesionale) oferă 97% randare în spațiul de culoare sRGB, dar BenQ a folosit tehnologia AHVA pentru a-și ajuta produsul să atingă valorile profesionale.

ALX_3438

Culorile sunt bine calibrate, încă din fabrică, deși albul virează spre albastru. Am setat monitorul pe modul sRGB, HDMI RGB Range la 0-255, luminozitatea la 25%, contrastul la 62% și AMA la Premium. După calibrare, ecranul s-a comportat impecabil. Aveți și opțiunea să îl setați în modul normal, 97%sRGB (16-235), dar cine îl va cumpăra și calibra, sigur îl va ține în setările menționate mai sus.

Ca de obicei, având un panou IPS, BenQ BL2420 suferă și el de IPS-Glow, dar doar din unghiurile extreme. Se pare ca tehnologia AHVA chiar îl ajută!

Deja nu mai este o noutate: rezoluția 2K înseamnă că pot ține trei documente unul lângă altul, pot lucra la website în codare, sau pot lucra în Photoshop și Premiere fără să mai simt nevoia de un al doilea monitor. În plus, fiindcă ecranul este de doar 24”, spațiul mare tocmai a devenit mai… compact!

Legat de imagine, BenQ BL2420 oferă două funcții foarte importante pentru protecția ochilor consumatorului: Flicker-free și Low Blue Light, denumite împreună Eye-Sense.
Prin tehnologia Flicker-free, BenQ controlează intensitatea și frecvența ledurilor de iluminare, astfel încât rata de refresh să nu streseze ochii.
Tehnologia Low Blue Light taie foarte mult din lumina albastră, dată de monitoare. Aceasta este lumina care produce insomnii și stresează ochiul, pentru că ne obligă să clipim mai rar. Vine în 4 moduri: Multimedia (reducere de 30% a luminii albastre), Web-Surfing (reducere de 50% a luminii albastre), Office (reducere de 60% a luminii albastre) și Reading (reducere de 70% a luminii albastre).

ALX_3455

Ca efect secundar benefic al tehnologiei Low Blue Light, în modul Multimedia ecranul ia o tentă caldă. Acea tentă seamănă foarte mult cu calibrarea monitorului pentru editarea foto/video.

Atenție însă! Modurile afectează diferit rata de contrast, luminozitatea și claritatea, deci pentru editare foto/video folosiți cel mai bine modul sRGB plus calibrarea cu un calibrator.

Nu știu cine își cumpără un monitor profesional pentru a face preponderent gaming pe el, dar vă voi face pe plac și voi trece rapid și prin categoria asta.
Rata de refresh este blocată la 60 Hz, așadar avem prima bila neagră.
Latența de 5 ms este mică, dar pot apărea efecte de tip ghosting… a doua bilă neagră.
Rezoluția 2K cere destul de multe resurse hardware pentru a te putea juca pe ea, deci, pe lângă monitorul BenQ BL2420, mai ai nevoie și de o placă grafică țeapănă (650TI cel puțin). A treia bilă neagră.

ALX_3446

Dar hai să ne trezim la realitate. Monitorul ăsta nu se bate cu… Asus VG248QE, de exemplu. E ca si cum ai compara un BMW seria 7 750Li cu un Lamborghini Aventador. E puternic dar are latență măricică, are grijă de tine, e pentru profesioniști și nu e construit pentru viteză (deși e oareșce capabil și de gaming).

Poți în schimb să îl compari cu EIZO, brandul dedicat monitoarelor profesionale (și extrem de scumpe!!!). Cel mai ieftin model EIZO este situat în jurul prețului de 4000 de lei și oferă ceva mai multă paletă de culori (95% Adobe RGB, față de 79.1% Adobe RGB), la o rezoluție mult mai mică (1680×1060) și pe un ecran de tip VA (nu IPS!!!).

Merge mai bine să comparăm un BMW seria 7 cu un Jaguar XF, nu?

Sfat: deși are boxe integrate și audio in/out, recomand să se folosească ieșirile PC-ului. Placa audio din monitor face clipping.

 

Concluzie

După cum spuneam și mai sus, BenQ BL2420 este un monitor dedicat profesioniștilor, nu gamerilor. Îmi oferă spațiu de lucru mare pe o suprafață compactă, am 79.1% Adobe RGB (100% sRGB), conectori: D-sub, DL-DVI, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, USB, audio in și audio out și un preț imbatabil: aproximativ 1800 lei.

Sincer, prefer să am mai puțin spațiu de culoare (doar 79% Adobe RGB) pe un IPS 2K de 1800 de lei, decât să dau 4000 de lei pe un monitor care îmi oferă 95% Adobe RGB pe un panou VA, cu o rezoluție sub FHD (1060 vs 1080 vs 1440).

BenQ, aveți vreo ofertă pentru fotografi/videografi de nuntă? Nu de alta, dar m-am îndrăgostit de un monitor.

Alexandru Nicusor Matei
Alexandru Nicusor Mateihttps://www.overheat.ro
Fotograf și iubitor de LEGO, se hrănește cu ciocolata neagră, ceai și sufletele celor uciși în seriile GTA și Dying Light.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.