Îmi aduc aminte cu plăcere de vremea când ieșeam cu MP5-ul la vânat teroriștii. Smoke grenade, un flash bang și mă trezeam vânat de trei inamici. Îmi ascundeam fundul pe acoperișul caselor de pe planșa cs_assault și încercam cu disperare să fac economie de gloanțe. Da, e criză! În România mai mereu e. Probabil de aia nu m-am simțit atât de afecatat. Eram practic obișnuit cu bugetul auster din Counter Strike.
Până la urmă MP5-ul rămânea fără gloanțe (Shit! I am in trouble now!), însă aveam ca rezervă pistolul USP 45 cu care trebuia să mă descurc până la final. Aveam doar două alternative: fie luptam curajos până câștigam, fie până îmi punea un inamic plumb digital în cap. Suicidul era mult prea comic și practicat din lașitate (sau uneori din greșeală).
Ce este Counter Strike ?
Counter Strike este cel mai cunoscut shooter produs vreodată. Acesta este defapt un MOD al jocului Half-Life, ambele fiind realizate de bine cunoscută companie Valve Software. Spre uimirea unora, deși Counter Strike face parte din categoria de jocuri numită first person shooter (prescurtat FPS) este un joc foarte tactic. Mulți au de comentat în această privință, însă există diferențe enorme între un FPS gen Quake, unde totul e “shoot and run” și Counter Strike.
De la lansarea oficială au apărut o mulțime de variante de CS îmbunătățite din punct de vedere grafic, în prezent cele mai jucate fiind Counter-Strike Condition Zero, Counter-Strike Source și Counter-Strike Global Offensive. A două versiune folosește motorul grafic creat de Valve Corporation pentru Half-Life 2. Însă, în ciuda avantajelor grafice incontestabile ale altor shootere, cum ar fi Battlefield sau Crysis, Counter Strile rămâne unul dintre cele mai jucate shootere.
Conform Steam Powered, în momentul acesta în jur de 16.000 de useri joacă Counter Strike și peste 449.000 Counter Strike: GO. Cu o medie de cel puțin 400.000 de jucători unici pe zi (mă refer la toate jocurile din serie), Counter Strike rămâne cel mai jucat shooter al tuturor timpurilor. Iar asta e doar ceea ce poate monitoriza Valve.
Gameplay
Jocul este destul de simplu, se dau două echipe (Terrorist Team și Counter Terrorist Team) cu un număr de maxim 16 de jucători pe echipă. Fiecare echipă dispune de 4 tipuri de jucători diferiți (diferiți doar prin grafică), iar fiecare jucător își alege echipă la intrarea sa în joc.
Ambele echipe încep jocul din locuri diferite pe hartă, deobicei predefinite la cea mai mare distanță una de alta. În poziția de start, jucătorii sunt blocați pentru câteva secunde de un sistem de protecție numit Freeze Time. În acest timp nu pot trage și nu se pot mișca, dar își pot cumpăra armele necesare rundei.
Ceea ce face jocul atât de bun și de interesat este teamwork-ul. Tactica bazată pe jocul în echipă este cea mai bună. Totuși, atunci când echipa ta este moartă și jocul pare ruinat, totul depinde doar de tine, de dexteritatea și de experiență pe care o ai.
În general sunt două strategii generale de joc:
- ofensivă, cea mai bună soluție dacă se dorește maximizarea distracției și scurtarea timpul de joc. Se abordează tehnica numită infiltration, și, dacă ești suficient de rapid, te vei trezi în echipă inamică și îi vei putea măcelarii pe toți că niște muște.
- defensivă, metodă folosită în jocurile lungi și spumoase. Desigur are partea ei interesantă și sporește foarte mult acuratețea jocului tactic de echipă.
Chiar dacă jocul nu este un simulator, există o colecție de arme foarte interesantă în Counter Strike. Acesta reproduce destul de bine designul și modul de funcționare al acestora (mai puțin gravitația). Fiecare tabără are arme specifice dar și arme comune pe care le poate cumpăra. Acestea pot fi schimbate și cu armele altor jucători prin aruncarea acestora sau prin preluarea armelor inamice.
Toate armele costă, banii se fac prin uciderea inamicilor, câștigarea rundei și/sau eliberarea de ostatici în cazul forțelor anti-tero. Teroriștii primesc bani pentru câștigarea rundelor, uciderea inamicilor și plasarea bombei. Cel care plasează bombă câștigă mai mulți bani la sfârșitul rundei, respectiv cel care o dezamorsează.
Counter Strike-ul dispune de trei tipuri de joc oficiale:
- Hostage Rescue – în care trupele speciale anti-tero trebuie să se infiltreze în baza inamică având ca scop principat salvarea ostaticilor, secundar pot elimina toți inamicii.
- Bomb Defusal – echipa teroristilor este însărcinată cu plasarea unei bombe în una din cele două zone permise pe hartă, anti-tero sunt însărcinați cu dezamorsarea bombei și apărarea zonelor.
- Assasination – unul din membrii echipei anti-tero este ales de calculator pentru a purta funcția de VIP, acesta trebuie protejat de restul echipei până la un punct de extracție de pe hartă. Tero au ca scop asasinarea VIP-ului.
Grafica
În prezent, Counter Strike 1.6 nu mai poate fi lăudat prin grafică. Ea nu este excepțională, însă pentru timpul lui a fost. Acesta folosește motorul grafic numit GoldSrc, creat de Valve pentru Half-Life și restul mod-urilor sale. Din punct de vedere al calității este destul de slab, însă CS-ul reușește să ruleze perfect și să fie suficient de imersiv.
Texturile grafice ale armelor sunt foarte bune, însă mediul inconjurator are parte de texturi foarte slabe.
Cerințe de sistem
- Windows – toate versiunile
- Intel Penitum la 233 Mhz sau AMD K6-2
- 96 MB Memorie RAM
- 400 MB spațiu pe HDD
- Monitor capabil de rezolutie SVGA, high-color pe 16-bit
- Placă de sunet
- Accelerator grafic 3D cu suport OpenGL / Direct3D și memorie de 32 MB
Dacă ți-a plăcut acest articol și te simți nostalgic, te invit să lași un comentariu în care ne poți spune despre experiența ta.