Nu mulți sunt cei cărora le place lectura. Nu pot spune că o detest, din contră, sunt unele cărți pe care le-aș citi și reciti la nesfârșit, însă întotdeauna aș prefera un joc bun în locul unei cărți la fel de bune. Cum cele mai bune povești se găsesc în cărți, producătorii de jocuri au fost pe fază și s-au inspirat cum trebuie din nenumărate volume. Scotocind prin biblioteca infinită a encefalului meu (și a internetului, desigur) am găsit cinci jocuri populare bazate pe cărți mai mult sau mai puțin populare.
Dante’s Inferno
Infernul lui Dante, hack’n’slash-ul celor de la EA, este bazat… ei bine pe Infernul lui Dante. Mai exact, jocul este bazat pe prima parte din Divina Comedie scrisă de Dante Alighieri. Opera spune povestea lui Dante în călătoria lui prin Infern, Purgatoriu și Paradis, ghidat de poetul Virgiliu, iar mai apoi de muza acestuia Beatrice. În joc, Dante coboară în Infern pentru a o salva pe Beatrice de Aghiuță (zis și Lucifer pentru cunoscători). Nu prea știu ce să spun despre jocul ăsta: Să laud EA că adaptează cărți bune sau să îi critic pentru că distrug operele literaturii mondiale?!
Enslaved: Odyssey to the West
Enslaved este bazat pe “Călătorie spre Vest”, unul dintre cele patru mari romane ale literaturii chineze. Evenimentele din carte au loc în vremuri antice, personajele principale fiind un călugăr budist și adepții săi, care parcurg un pelerinaj spre vest. Povestea jocului a suferit nenumărate schimbări. În primul rând Enslaved are loc în viitor, iar personajele sunt puțin schimbate, însă trăirile, relatile și atmosfera generală sunt exact precum în celebrul roman.
American McGee’s Alice
American McGee’s Alice, are la bază celebrul roman al lui Lewis Carroll, totul gândit mult mai sumbru și mai neprietenos. După ce casa și familia ei ard într-un incendiu, Alice este dusă într-un ospiciu, unde, cu ajutorul minții sale țăcănite, regândește Țara Minunilor ca cel mai negru coșmar imaginabil. Nu cred că trebuie să va amintesc că romanul nu este așa, nu?! 🙂
Metro 2033
Metro 2033 este adaptarea romanului cu același nume al autorului rus Dmitry Glukhovsky. Cartea spune povestea unui Artyom, un soldat rus, care călătorește prin Moscova post-apocaliptică (sau mai bine spus pe sub Moscova post-apocalitica) pentru a șterge rasa “The Dark Ones” de pe față pământului iradiat. Autorul însuși a dat o mână de ajutor echipei de la 4A Games pentru căajocul să fie un succes. Și va garantez că a fost un succes.
The Witcher
Seria The Witcher este adaptarea romanelor cu același nume scrise de polonezul Andrzej Sapkowski. Ca și în jocuri, protagonistul este Geralt din Rivia, un vânător inscusit de monștri cunoscut și că “The White Wolf”. Pe lângă omorâtul de crocobauri ai râului, Geralt este un om, uneori bun, alteori rău, universul din The Witcher fiind unul matur si plin cu nuanțe de gri (referință la Fifty Shades of Grey).
Care este jocul tău preferat inspirat dintr-o carte? Dar cartea ta preferată? Secțiunea de comentarii îți aparține.
Metro 2033/Last Light si The Witcher sunt jocurile preferate, inspirate din carti. In curand va aparea cartea Metro 2033 tradusa in limba romana. I can’t waaaait!!1!!! 🙂
Ati uitat de Godfather, unul dintre cele mai faine jocuri ever 😀