În ultima vreme am băgat de seamă că mulți români își doresc cu multă ardoare să se apuce de făcut video-uri pe YouTube sau livestreaming cu speranța că vor deveni faimoși peste noapte și că banii vor veni precum un Tsunami.
Ceea ce mă deranjează și mai mult e că ei vor să facă conținut în limba engleză, că deh, devii cunoscut mult mai repede așa, decât să stai să îți bați capul să ai materiale în limba română și să te chinui să îți creezi propria bază de fani.
Ca să înțelegeți în ce constă mai exact munca unui creator de conținut video m-am decis să îl invit la un interviu scris pe Timuș Constantin Bogdan a.k.a Bobospider! Enjoy! 😀
Overheat: Salut şi bine ai venit pe Overheat.ro. Îți mulţumim că ai acceptat invitaţia noastră la interviu.
Bobospider: Salut și muțtumesc de invitație.
OVH: Ce ne poti spune despre tine şi munca pe care o faci? De asemenea, cred că cititorii noştri ar dori să afle cum a început proiectul tău. Ce ne poți împărtăşi?
Bob: Mă numesc Timuș Constantin Bogdan , am 20 de ani,sunt student în anul 2 și probabil că la prima vedere nu par a fi o persoană interesantă ,dar pe parcurs îți vei schimba părerea.
“Jobul” pe care îl am este acela de creator de conținut pe Youtube a.k.a “youtuber”, iar tipurile de conținut postat pe canalul meu poate varia de la gameplay, walkthroughs la vloguri și chiar la review-uri de tech.Pentru unii acest lucru nu pare o muncă grea deoarece nu stiu lucrurile din spatele acestor videouri.
Totul a început în 2007 pe când Youtube era locul unde te uitai doar pentru videouri cu accidente amuzante , muzica straină și chiar filme.A pornit ca o joacă, postam mini animații de tip stop-motion folosind o cameră web și ceva jucării lego ,dar asta nu a durat mult doarece pe atunci nu știam de termenul de copyright (să zicem că punea tot felul de melodii pe fundal). Apoi a urmat o pauză destul de mare până când am descoperit Youtuber-ul gamer în 2011.
Pentru câteva luni am urmarit tot felul de youtuberi străini și eram uimit de câte vizualizări aveau acei oameni. Cu ajutorul unui prieten am pus bazele unui canal de gaming românesc unde postam Minecraft Multiplayer și alte jocuri, canal care a avut destul de mult success pentru vremea lui, dar după o scurtă perioadă m-am hotărât să postez canalul propriu.
Am început prin a posta un tutorial pentru jocul Magicka și apoi a urmat primul gameplay la jocul Modern Warfare 2. Ei bine de aici au urmat o mulțime de alte video-uri care au prins destul de bine la public.
OVH: Cât de greu a fost drumul de la fondare și până la succesul pe care îl ai acum?
Bob: Nu pot spune că a fost ușor.Am avut parte de multe hopuri, de la probleme de hardware/software până la probleme emoționale , fiind uneori afectat de “inactivitatea” pe canal și criticile dure cu scopul a mă jigni, dar cu ajutorul prietenilor nu am renunțat ușor.
OVH: Ce ne poți spune despre proiectele realizate de tine?
Bob: Sincer sunt mandru in procent de peste 90% de lucrurile create de mine pe Youtube, deoarece toate au fost facute din plăcere și din pasiune pentru gaming.
OVH: Ce părere ai de piața de gaming din România? Ce ai schimba?
Bob: In ultima vreme românii au început să cumpere jocuri decât să le pirateze , preferând să evite anumite neplăceri cauzate de viruși , crack-uri și patch-uri.Dar sunt încă mulți care preferă sa ia un joc pe gratis decât să plătească ceva.
Ce aș schimba? Probabil aș vrea să vad mai multă publicitate legată de jocuri și de gaming în general pe stradă și la TV, pentru că unii oameni cred că jocurile se lansează pe torent, nu în magazine.
OVH: Care au fost jocurile copilăriei tale? Dar cel mai bun joc jucat de tine?
Bob:Probabil că jocurile de pe dischetă gen TMNT, Punisher, Duck Hunt dar când mă gândesc la copilărie mereu îmi vin în minte jocurile Hercule, Tarzan, Heroes 3 și Battle Engine Aquila.
Cel mai bun joc? Asta este o întrebare destul de grea deoarece preferințele mele se schimbă destul de des, dar când mă gandesc la cel mai bun joc mă gandesc la Prince of Persia Warrior Within.Cred că a fost primul joc jucat de mine care avea “multiple endings” ,lucru care m-a făcut să îl rejoc de foarte multe ori.
OVH: Ce personaj din gaming ai vrea să fii pentru o zi?
Bob: Cu siguranță Thrall din universal Warcraft.Nu doar pentru că este un personaj puternic, este și destept ,respectat de multe facțiuni ,dar nu în ultimul rând a fost conducătorul Hoardei. Lok’tar ogar!
OVH: Ce părere ai despre companiile de jocuri care promit un joc finisat, ca mai apoi să lanseze un produs dezamăgitor? Cum crezi că influențează industria?
Bob: Pentru mine acest lucru nu a fost o problemă până în 2013-2014 când am început să experimentez tot felul de jocuri “incomplete”,prost optimizate sau instabile.
Lansarea de jocuri nefinisate nu poate decât să strice imaginea unei companii care în trecut era vazută foarte bine și să piardă foarte mult, nu doar financiar.
Acest lucru va incuraja pirateria de jocuri deoarece nu vrei să pierzi bani pe un produs care nu e terminat.
OVH: Cât de importantă este durata unui joc și cât de interactiv ar trebui sa fie?
Bob: Cand vine vorba de durata unui joc,sincer nu am pretenții .Dacă jocul reușește să îmi ofere o poveste bine definită și un gameplay decent într-un timp relativ scurt, 3 ore, atunci mă consider cât de cât mulțumit.
Dar dacă povestea este bogată, dar aruncată pe bucăți doar pentru a face jocul mai scurt , atunci mă simt puțin “înșelat”, deoarece sunt lăsat cu o muțtime de întrebări la care pot afla răspunsurile în diferite DLC-uri sau continuări ale jocului.
OVH: Cum ți se par evenimentele East European Comic Con, DreamHack, Nijikon, și Otaku din țara noastră?
Bob: Am fost doar la 3 dintre cele enumerate și pot spune că sunt evenimente necesare pentru țara noastră, deoarece la aceste evenimente poți cunoaște oameni cu aceleași pasiuni ca și tine , poți cunoaște diferiți artiști, actori,developer, etc. și să afli mai mult despre munca lor.
La aceste evenimente ai șansa de a-ți arăta talentele artistice ,venind costumat în diferite personaje din jocuri\filme\seriale\anime-uri .
OVH: Ținând cont de succesul tău răsunător pe partea de YouTube și livestreaming, ce ai recomanda persoanelor care vor să se apuce de aceaste activități? Există anumiți pași pe care trebuie să îi urmeze?
Bob: Nu cred că există vreun ghid despre cum să fii un youtuber de succes, poate doar ponturile care ți le oferă Youtube.
Daca vrei să devii youtuber/streamer atunci trebuie să te dedici puțin acestui lucru, adică să încerci să scoți un conținut de calitate nu ceva făcut în repezeală și trântit pe internet.
La început trebuie să ai foarte multă răbdare, vorbim de săptmani chiar luni, deoarece Youtube este foarte mare și nu vei fi găsit ușor așa că trebuie să te asiguri că ai un conținut de calitate. Cum faci asta? Foarte simplu, arată-le prietenilor , colegilor chiar și strainilor un video creat de tine și cerele părerea, apoi folosește-te de feedback-ul primit și mai lucreaza puțin.
Dupa ce ai facut acest lucru trebuie să anunți cumva că exiști. Cel mai simplu mod este să te folosești de diferite forumuri / grupuri de facebook/chiar șide Steam.
Un lucru important este să nu “cerșești” în videouri , mă refer la like-uri și comentarii, sugerează audienței tale să arate mai departe videourile create de tine .
Ca și streamer trebuie să faci cam la fel ca pentru Youtuber doar că aici este nevoie de ceva mai multă dedicație și rabdare deoarece nu este ușor să captezi atenția cuiva încât să rămână și să se uite la tine pentru câteva minute/ore.
OVH: Dacă ai fi obligat să alegi între facultate și YouTube care ar fi răspunsul tău?
Bob: Asta este o întrebare destul de grea. Aș fi nevoit să aleg facultatea deoarece ea îmi poate oferi un loc de muncă stabil pe când Youtube nu, în special în România. Dar din fericire nu este nevoie să fac o asemenea alegere.
OVH: Care sunt hobby-urile tale preferate?
Bob: Pe lângă cele deja cunoscute , îmi place înotul chiar dacă nu am avut multe ocazii de a-l practica, mersul cu rolele și bicicleta pe distanțe mari, desenul și “meșteritul” la diferite lucruri ( ex. Calculatorul personal, imi place sa-l montez singur).
OVH: Daca ai fi un meme, care te-ar reprezenta cel mai bine?
Bob: Presupun că “Not Bad” Obama sau Doge.WOW!
OVH: Ce site-uri de gaming din țara noastră urmărești și ce ai vrea să vezi mai mult de la ele?
Bob: Nu prea frecventez site-urile de gaming românești dar sunt câteva pe care le verific o dată la 2 zile cam așa. Computergames, Overheat.ro și Zona IT. Personal consider și Facebook un site de gaming românesc deoarece acolo primesc știrile.
Nu cred că au nevoie de imbunătățiri, fiecare site se completează unul pe altul.
OVH: Ce proiecte ai în plan pentru viitor?
Bob: Plănuiesc să închei cateva parteneriate pentru a putea produce conținut de o calitate mai mare și cât mai diversificat.
Probabil că voi organiza un nou fan-meeting, dar de data asta ceva mai mare. Cine știe. Si să nu uit, să continui că până acum.
OVH: Dorești să le transmiți ceva cititorilor noştri?
Bob: Să urmărească în continuare acest site dacă vor să rămână la curent cu tot ce este nou în materie de gaming și să dea mai departe și prietenilor.
OVH: Mulțumesc pentru timpul acordat. Îți dorim succes în continuare. 😀
Bob: Multumesc și eu. A fost o plăcere!
Unde puteți să îl găsiți pe Bobospider:
– YouTube
– Hitbox