Microsoft Bing a integrat deja un ChatGPT mai bun. Google adaugă un sistem similar în curând

Microsoft a anunțat ieri lansarea unui sistem AI bazat pe ChatGPT în motorul de căutare Bing. Anunțul, ce a fost făcut în cadrul unui eveniment dedicat, marchează începutul celei mai mari revoluții din domeniul motoarelor de căutare.

De asemenea, Microsoft a lansat și o nouă versiune a browserului Edge, cu funcționalitatea AI integrată direct în sidebar-ul din dreapta al aplicației. Aceasta îți permite, de exemplu, să-i ceri asistentului AI să îți facă un rezumat al paginii pe care o citești, sau să îți scrie o postare pe care să o publici pe platforma de social media pe care navighezi în acel moment.

Experiența de Chat din Bing

Vestea proastă este că momentan accesul la aceste funcții este limitat. Pentru majoritatea utilizatorilor, pe Bing.com nu este încă disponibil chatbot-ul, ci doar o pagină de teasing care prezintă câteva exemple de conversații pe care le vei putea avea cu botul. Nici Edge nu conține încă funcțiile de AI.

În schimb, există o listă de așteptare pe care te poți înscrie pentru a primi acces cât de curând posibil la funcțiile noi din Bing și Edge.

Modelul AI din Bing este mai avansat ca ChatGPT

Întâi de toate, să vorbim despre elefantul din cameră. Este AI-ul din Bing același ChatGPT pe care îl știm?

Lansat în 30 noiembrie 2022 în mod gratuit pentru testare, modelul AI dezvoltat de OpenAI, ChatGPT, a captat atenția și imaginația a sute de milioane de persoane din întreaga lume, devenind serviciul cu cea mai rapidă creștere a numărului de utilizatori din toate timpurile. Microsoft a primit astfel confirmarea că implementarea unui astfel de sistem în Bing ar putea să scoată motorul său de căutare din anonimat.

Gigantul Microsoft investise deja 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019, iar succesul lui ChatGPT a părut să-i convingă să investească la finalul lunii trecute alte 10 milarde de dolari în OpenAI, folosind această sumă pentru a pune bazele unei înțelegeri ample care se va întinde pe mai mulți ani și va asigura implementarea celor mai avansate tehnologii OpenAI în produsele Microsoft.

Noul homepage din Bing

Așadar, este AI-ul din Bing identic cu ChatGPT? Conform Microsoft, sistemul prezent în Bing este bazat pe un model de AI de generație superioară, mai avansat decât ChatGPT care rulează pe un model cunoscut drept GPT-3.5. Conform postării oficiale de pe blogul companiei, noul model de AI ”este mai rapid, are o acuratețe mai mare și este mai capabil.”

Microsoft nu a menționat în mod explicit numele noului model de AI pe care se bazează implementarea sa, însă cel mai probabil avem de a face cu prima implementare GPT-4, model care nu a fost anunțat sau confirmat oficial încă.

Funcțiile suplimentare ale modelului AI din Bing

Spre deosebire de ChatGPT, sistemul implementat în serviciile Microsoft beneficiază de niște funcții noi. Am remarcat două aspecte cu adevărat importante:

  • este conectat la internet și beneficiază de date actualizate despre lume, spre deosebire de ChatGPT care este limitat la un set de date de până în anul 2021.
  • afișează linkuri către sursele pe care se bazează în elaborarea răspunsurilor.

Noul Edge are funcții de Chat și Compose. Funcția de compose permite redactarea de texte pentru tine.

Utilizarea sistemului în Bing este foarte ușoară, conversația putând fi deschisă direct din căsuța de căutare. Răspunsul generat de AI este afișat pe aceeași pagină cu rezultatele clasice. De asemenea, poți intra în modul de ”Chat”, care îți va oferi o experiență conversațională similară cu ChatGPT.

Noul model AI este utilizat și în ranking-ul rezultatelor de căutare, devenind astfel un factor important în alegerea celor mai relevante linkuri pentru căutarea utilizatorilor.

Google a anunțat propria variantă de AI numită Bard

Cu un pas în urma concurenței, Google pare să fie intr-un fel de stare de alertă și încearcă să lanseze cât mai repede propriul model de AI conversațional. De aceea, după o perioadă de zvonuri, în cursul acestei săptămâni Google a anunțat că lucrează la un sistem similar numit Bard, pe care îl va lansa în câteva săptămâni sub formă experimentală.

Deși este tot un model de limbaj ce produce rezultate similare cu ChatGPT, tehnologia celor de la Google, denumită LaMDA, este dezvoltată intern și nu se bazează pe modelele GPT dezvoltate de OpenAI.

Momentan se cunosc foarte puține informații despre implementarea Google, însă anumiți ”testeri de încredere” o vor putea încerca începând cu această săptămână. O lansare publică va avea loc în câteva săptămâni.

Pentru Google, implementarea unui sistem de căutare și chat bazat pe AI în Bing reprezintă o adevărată amenințare asupra business-ului său principal, acela al motorului de căutare, dat fiind că vânzarea de reclame în rezultatele căutărilor reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru Google. De aceea, răspunsul său trebuie să vină repede și trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor, pentru a nu le permite celor de la Microsoft să își crească semnificativ cota de piață pe piața de search.

Microsoft, pe de altă parte, va încerca să stoarcă tot ce poate din acest avans tehnologic și va integra AI-ul în toate soluțiile software pe care le dezvoltă, precum Windows, Edge, Office sau Cortana pentru a ademeni cât mai mulți utilizatori în ecosistemul său.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.