Am văzut primul episod The Last of Us (HBO) și e exact cum trebuie să fie

La invitația celor de la HBO, am urmărit în premieră primul episod al serialului The Last of Us, ce va fi lansat pe 16 ianuarie pe HBO Max. Ca fan al seriei de jocuri The Last of Us, am așteptat cu sufletul la gură acest moment și m-am rugat să nu fiu dezamăgit, căci istoria ne-a arătat că majoritatea adaptărilor de la joc la film au fost dezastruoase.

Din fericire însă, după vizionarea primului episod, pot să spun că The Last of Us se prefigurează a fi cea mai bună adaptare de acest gen, iar acest lucru se datorează faptului că serialul este, pe alocuri, o interpretare 1:1 a jocului de succes. Nu vorbesc doar despre elemente precum personalitatea fiecărui personaj sau aspectul mediului înconjurător, ci chiar despre cursul principal al poveștii, asemănările mergând chiar până la cut-scene-uri din joc care sunt recreate cu o acuratețe și atenție la detalii care arată un respect deosebit față de jocul lansat în 2003.

The Last of Us

Dar dincolo de lucrurile pe care le știm deja din jocuri, serialul profită de libertatea pe care i-o oferă acest nou mediu de narațiune pentru a ne arăta aspecte din viețile personajelor pe care ar fi fost greu să le vedem în contextul unui joc video de acțiune care trebuie să aibă grijă să echilibreze narațiunea cu un gameplay satisfăcător, pentru a nu deveni plictisitor.

În plus, spre deosebire de jocul The Last of Us, unde întotdeauna am putut înțelege lumea post-apocaliptică doar prin ochii protagoniștilor, serialul ne permite să privim în paralel și poveștile altor personaje pe care protagoniștii le vor întâlni pe parcurs. Aceasta este, din punctul meu de vedere, adevărata valoare adăugată pe care serialul le-o oferă celor care au terminat deja jocul, pentru că le oferă posibilitatea să înțeleagă și mai multe lucruri din acest univers plin de surprize, de care nu ai cum să te saturi.

Povestea nu este în totalitate identică celei din joc, anumite elemente minore fiind modificate pentru a fi mai ușor de înțeles în contextul unui serial TV, iar unele episoade vor conține chiar și personaje complet noi, însă cel puțin primul episod dovedește dorința producătorilor de a păstra serialul TV foarte aproape de ”adevărul istoric” spus de jocul original.

The Last of Us

Actorii au fost aleși perfect pentru personajele pe care le joacă, iar duoul format din Joel (Pedro Pascal) și Ellie (Bella Ramsey) pare unul extrem de promițător, aceștia replicând aceleași tipologii de personalitate pe care fanii jocurilor le cunosc deja. Marlene este un personaj care arată și sună foarte familiar pentru cei ce au jucat The Last of Us, fiind interpretată de aceeași actriță prezentă și în joc, Merle Dandridge.

Per total, după vizionarea primului episod am speranța că întregul sezon 1 din The Last of Us va fi unul reușit și că serialul va beneficia de cel puțin un sezon suplimentar. Sezonul 1 din serialul The Last of Us ne prezintă povestea primului joc, dar și povestea din expansionul ”Left Behind”.

Poate că cea mai mare bucurie pe care o am în privința acestui serial este că le va permite tuturor, indiferent dacă sunt sau nu gameri, să savureze povestea tumultuoasă a celor doi protagoniști. Este o poveste care a stârnit reacții pozitive din partea a milioane de gameri din toată lumea și merită să fie savurată de cât mai mulți.

Ce se întâmplă în primul episod The Last of Us (scurt rezumat)

Cu o durată de aproximativ o oră și douăzeci de minute, acțiunea se concentrează pe primele două capitole din joc, plus începutul capitolului 3.

Episodul 1 al serialului The Last of Us începe cu o secvență dintr-un talk-show fictiv din anii ‘60, în care unul dintre oamenii de știință invitați pune în discuție ipoteza unei pandemii bazate nu pe viruși sau bacterii, ci pe ciuperci care pot schimba comportamentul gazdei. În opinia sa, o astfel de pandemie ar fi cea mai de temut, fiindcă un vaccin nu ar fi posibil.

4 decenii mai târziu, în 2003, facem cunoștință cu Joel și fiica sa, Sarah, într-o dimineață aparent obișnuită. Lucrurile devin tensionate pe parcursul zilei, când tot mai multe mașini de poliție și avioane militare își fac simțită prezența în zonă, iar la radio și TV se difuzează informații despre o epidemie misterioasă. Lucrurile o iau razna noaptea târziu, când Sarah  ajunge să fie urmărită de o vecină infectată cu Cordyceps, însă este salvată de Joel și de fratele acestuia, Tommy, cei trei plecând cu mașina în speranța că vor ajunge într-o zonă sigură.

Din păcate, lucrurile nu merg exact așa cum și-ar fi dorit cei trei, și avem parte de o scenă foarte emoționantă care marchează startul unei noi vieți pentru Joel.

Apoi, acțiunea se mută în anul 2023, în Bostonul devenit astăzi o zonă de carantină controlată de forțele militare. Aici, Joel împreună cu partenera sa Tess, acceptă să transporte o fetiță numită Ellie undeva în afara zonei de carantină în schimbul unor bunuri de valoare. La scurt timp după începerea călătoriei, Joel și Tess află că Ellie a fost mușcată de un infectat cu 3 săptămâni în urmă și nu are niciun simptom, lucru cu adevărat neobișnuit. Așadar, Ellie poate reprezenta cea mai bună șansă a umanității către un tratament împotriva ciupercii Cordyceps care a schimbat lumea.

Cum a ajuns The Last of Us să fie un serial TV

Acum aproape 10 ani, cei de la Naughty Dog lansau The Last of Us, un joc care avea să devină în mod aproape instantaneu unul dintre cele mai apreciate jocuri din toate timpurile. În review-ul jocului, am scris la acea vreme că ”povestea este excelentă, cut-scene-urile sunt de o fineţe extraordinară, dialogurile şi efectele sonore te zbuciumă în fiecare clipă, design-ul nivelelor este monumental iar gameplay-ul este foarte rafinat.”

Mulți ar descrie jocul ca fiind ”un film jucabil”, pentru că jocul este în primul rând condus de narațiune. Controllerul devine doar modul tău de a lua parte la acel univers și de a ajuta protagoniștii să supraviețuiască.

Grație stilului narativ al jocului, tranziția la un serial TV părea din start să aibă sens dacă ar fi fost făcută de persoanele potrivite, iar cei de la HBO au luat o decizie excelentă prin faptul că au decis să producă serialul The Last of Us și să implice în această producție o echipă care are decența să respecte și să onoreze materialul-sursă, adică jocul lansat în 2013.

Cel mai important este că Neil Druckmann, omul care a scris povestea jocului, a fost producător executiv și scenarist și în cadrul serialului TV, alături de Craig Mazin, cunoscut pentru crearea mini-serialului de succes Chernobyl.

 

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.