RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a implementat un proiect care le permite elevilor să învețe matematică, geografie sau istorie prin intermediul jocurilor video.
Programul se numește Games în Schools și și-a făcut deja apariția în peste 20 de școli din Constanța, Suceava, Iași, Ilfov, Galați, Maramureș, Brașov și alte județe. Noua variantă de învățare se poate aplica unei game largi de materii precum matematică, geografie, istorie, științe sau limbi străine și vine la pachet cu un manual realizat de către European School Network în parteneriat cu ISFE (Interactive Software Federation of Europe), tradus în limba română de către RGDA.
Mai mult decât atât, profesorii care aleg materia EduGaming au la dispoziție suport fizic și online din partea membrilor RGDA, iar feedback-ul lor va contribui pe viitor la dezvoltarea programului. “Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte mulți copii, iar dacă sunt utilizate corespunzător, pot fi și un mediu prin care copiii înțeleg, explorează sau sedimentează o anumită materie. Alegerea jocului video precum și rolul de moderator al profesorului sunt vitale pentru a se obține rezultatele dorite ale învățării. Jocurile video pot completa învățarea tradițională, dar nu o pot înlocui,” a declarat Andreea Medvedovici Per, director executiv RGDA.
Un program destul de neobișnuit pentru România, dar se pare că lucrurile se mișcă în direcția potrivită. Doritori cu siguranță există. Conform unui studiu RGDA publicat pe 4 noiembrie, 7.8 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani se joacă pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete.