Indiferent dacă ești editor video profesionist sau faci asta la nivel de hobby, știi din start că atunci când trebuie să lucrezi cu material filmat sincron cu mai multe camere, urmează o mare bătaie de cap chiar din primul pas al editării, adică sincronizarea întregului material filmat. Dacă există și fișiere de sunet înregistrate separat, precum lavaliere conectate la recordere, lucrurile devin și mai triste.
Dacă până acum nu ai trecut prin așa ceva, probabil nu înțelegi de ce este așa dificil, însă îți voi spune pe scurt de ce sincronizarea materialelor poate fi un calvar.
- Cele mai comune metode de sincronizare automată se bazează fie pe timecode (un semnal special folosit în timpul filmării, dedicat sincronizării echipamentelor profesionale), fie pe sincronizarea pe baza sunetului (după filmare, un software analizează undele audio captate de camere video și dispozitive audio, iar dacă găsește porțiuni identice va face alinierea în funcție de aceste porțiuni)
- De obicei, la filmări nu sunt utilizate echipamente care pot genera sau recepționa semnal de timecode, care ar face sincronizarea extrem de ușoară. În afara setup-urilor de producție cinematografică și TV, nu (prea) se folosesc astfel de echipamente, pentru că ele vin și cu o serie de limitări importante la alte capitole. Așadar, sincronizarea trebuie să se bazeze pe sunet.
- De multe ori, funcția de sincronizare automată din aplicația ta de editare (ex: Adobe Premiere Pro) nu reușește să sincronizeze corect materialele. Se întâmplă extrem de des ca aplicația să nu ”înțeleagă” foarte bine sunetul de pe o înregistrare video, și din această cauză să nu găsească o asociere directă între acel fișier și celelalte înregistrări audio-video din proiect.
- Planul B este apoi sincronizarea manuală. Întotdeauna, primești la editare o colecție de foldere care conțin o cantitate diferită de fișiere video, fără denumiri sugestive. Poate o cameră a fost folosită doar în anumite momente cheie, iar alte două au înregistrat permanent. Poate una dintre camere face un nou fișier video la fiecare 4GB scriși, iar celelalte înregistrează fără limită. Recorderele audio poate au început înregistrarea cu câteva minute înainte de începerea filmării pe camere. Pot exista o mulțime de variații care fac ca sincronizarea manuală să fie dureroasă, pentru că trebuie să urmărești totul.
Ce este Syncaila și cum ajută la sincronizarea rapidă a materialelor
Syncaila este un progrămel, priceput și oarecum gratuit (mai multe despre asta la final), care are un singur rol: să citească un proiect nesincronizat pe care îl exporți din programul tău de editare, să analizeze toate clipurile din timeline, să le sincronizeze prin algoritmul său propriu și apoi să le exporte sub forma unui nou proiect pe care îl poți deschide în aplicația ta preferată de editare.
Ceea ce este interesant este că softul nu ia în considerare doar sunetul pentru a identifica punctele de sincronizare, ci și alte indicii precum data, ora, minutul și secunda la care au fost create fișierele.
De aceea, chiar și dacă există filmări care nu au sunet recognoscibil (de exemplu o filmare de 10 secunde pe timp de vânt), Syncaila va așeza filmarea în proiect la un punct apropiat de cel corect, pe baza datei și orei exacte la care a fost creat fișierul. De acolo trebuie doar să muți manual fișierul câteva frame-uri și va fi perfect sincronizat.
De asemenea, dacă filmările principale au fost precedate, urmate sau întrerupte de filmări asincrone de tip ilustrație/B-roll, funcția de ordonare cronologică în funcție de dată și oră este super utilă, pentru că toate aceste filmări vor fi la locul lor în timeline și le vei vedea ușor.
Un alt lucru care îmi place la Syncaila este că are grijă să coloreze diferit elementele sincronizate perfect față de cele care nu au fost sincronizate ”la milimetru” sau deloc. Din nou, momentele când ceva nu este sincronizat corect se datorează de obicei condițiilor de la filmare și nu algoritmului, care face o treabă admirabilă, cu mult peste algoritmul de sincronizare din Premiere, de exemplu.
Și este extrem de rapid. Ai de editat o filmare făcută cu 5 camere și 3 recordere audio externe? În câteva zeci de minute este gata (apropo, ajută să le ai pe un SSD rapid, pentru că atunci când ai fișiere de sute de GB, procesul de citire a fișierelor de pe un HDD/NAS este cel mai mare consumator de timp pentru Syncaila).
Softul are și posibilități de ajustare a calității sincronizării, astfel încât să favorizeze rapiditatea procesării în defavoarea preciziei, sau invers. Personal, nu am găsit diferențe majore nici la nivel de timp, nici la nivel de precizie între opțiunea cea mai precisă și opțiunea ”obișnuită”, implicită, adică cea de mijloc. De aceea, am ținut în permanență aplicația pe setarea cea mai precisă, ca să știu sigur că beneficiez de cea mai bună calitate a sincronizării.
Cum folosești Syncaila
Pentru a sincroniza un proiect în Syncaila, lucrurile stau destul de simplu. Eu am testat aplicația în Adobe Premiere Pro și procesul a fost cam așa:
- Am importat toate filmările și înregistrările audio într-un proiect de Premiere și am creat o secvență (un timeline) în care am așezat fiecare cameră / recorder audio pe un layer separat. În acest punct nu sincronizez nimic și nu editez nimic, doar pun fișierele în timeline pe layere diferite și le las acolo.
- Am exportat secvența sub forma unui fișier .xml (din meniul File -> Export -> Final Cut Pro XML).
- Am intrat în Syncaila, am apăsat Import XML și am selectat fișierul .xml pe care l-am exportat din Premiere. Am apăsat butonul magic de Synchronize și… am așteptat.
- Când sincronizarea a fost gata, am apăsat butonul de Export XML și am salvat astfel proiectul sincronizat sub un alt nume.
- Din Premiere Pro, am deschis .xml-ul și l-am salvat sub forma unui fișier obișnuit de Premiere, în format .prproj.
- Gata, editarea poate să înceapă.
Procesul este similar și dacă lucrezi în Final Cut sau DaVinci Resolve. Vezi aici ghidul oficial de utilizare și programele acceptate: https://syncaila.com/help/#nle-interaction
Atenție la audio drift
Syncaila are unul dintre cei mai buni algoritmi de sincronizare pe care i-am folosit vreodată. Este foarte precis și foarte rapid.
Dar oricât de bun ar fi algoritmul său, rezultatul nu este întotdeauna perfect din cauza fenomenului de drifting audio. Această problemă se datorează diferențelor minuscule dintre ceasurile interne ale camerelor și recorderelor folosite în filmare (iarăși o problemă care ar fi fost rezolvată prin timecode).
Chiar dacă Syncaila sincronizează începutul materialelor, ele pot să nu mai fie sincronizate la câteva minute distanță din cauza audio drift-ului inerent oricărui dispozitiv de înregistrare. Acest lucru e foarte deranjant pe partea de sunet, pentru că apare un efect de defazare/dublare a vocilor, iar atunci va trebui să faci niște ajustări manuale.
Dacă nu cunoști fenomenul, te provoc să filmezi cu 2 camere sau să înregistrezi sunet cu 2 telefoane în același timp, vreme de o oră. Bate din palme de 3 ori la începutul înregistrării ca să te asiguri că le poți sincroniza rapid chiar și manual. După sincronizare (manuală sau automată, cu Syncaila sau fără), vei fi uimit să vezi în aplicația de editare cât de desincronizate sunt înregistrările după o oră, iar această eroare devine perceptibilă destul de repede pentru că fiecare dispozitiv are o noțiune puțin diferită a duratei unei secunde. Acest lucru se întâmplă chiar dacă toate dispozitivele de înregistrare sunt același model de la același brand.
Pe partea de video acest lucru nu constituie o mare problemă, nu apare foarte repede un drift sesizabil la acest capitol, așa că de obicei nu trebuie să faci nimic. Însă pe partea audio va trebui să faci niște ajustări manuale astfel încât track-urile audio să se potrivească până la final.
Concluzii
Syncaila este un progrămel mic, care nu consumă multe resurse, dar îți economisește o grămadă de timp atunci când ai de a face cu editarea de materiale multicam. Trece prin tot materialul super rapid și îți exportă un proiect gata de editat, care nu este doar sincronizat, ci și ordonat cronologic acolo unde sincronizarea nu poate fi realizată.
Și poate cel mai interesant este că Syncaila este, parțial, gratuit. Poate fi utilizat gratuit timp de 20 de zile fără nicio limitare, iar apoi poate fi utilizat pentru totdeauna pentru a sincroniza proiecte ce includ maximum 20 de clipuri amplasate pe 2 track-uri.
Pentru a te folosi de funcționalitatea totală a aplicației după primele 20 de zile, trebuie să plătești fie 257 euro o singură dată (licență pentru totdeauna), fie 50 euro pentru o licență pe 6 luni. După cumpărarea unei licențe, aplicația poate fi folosită pe până la 3 sisteme PC sau Mac, însă nu simultan.
Pe noi acest program ne ajută foarte mult în activitățile de editare video, fapt pentru care îl recomandăm tuturor celor care au nevoie de o metodă simplă, rapidă și precisă de a sincroniza o mulțime de materiale multimedia.
Puteți afla mai multe despre Syncaila pe https://syncaila.com/