[REVIEW] Razer Barracuda – Căști de gaming de purtat pe stradă?

Ai văzut Razer și te-ai gândit la gaming, evident. Dar dacă ți-aș spune că review-ul ăsta e și despre altceva? 

Da, căștile pe care tocmai le-am testat fac o treabă excelentă când vine vorba despre jocuri, și nu numai pe PC. Dar de data asta Razer a decis să meargă mai departe de atât, și să ne convingă să purtăm pe stradă o pereche de căști de gaming. 

Dar să ne lămurim întâi care e treaba cu familia de căști Barracuda. Câte modele există și de ce? La o scurtă căutare pe Google, vei observa că lista de rezultate va fi invadată de modele precum Barracuda X sau Barracuda Pro. Ei sunt frații lui Razer Barracuda, modelul testat acum. Numitorul comun al familiei este butonul SmartSwitch, despre care vorbim mai în detaliu puțin mai jos. 

Și totuși, care e diferența dintre Barracuda simplu, X și Pro?

Barracuda X este modelul de buget al familiei și îl poți recunoaște ușor pentru că e singurul cu microfon detașabil. 

Barracuda Pro este vârful de gamă al seriei, cu microfon integrat și tehnologie hibridă de anulare activă a zgomotului (ANC).

Barracuda se plasează astfel în zona de mijloc, și pare că împrumută tot ce e mai bun din ambele direcții. Îl distingi ușor în mulțime dacă îl vezi alături de modelul X, însă dacă îl compari vizual cu varianta Pro, există o posibilitate destul de mare să le confunzi. 

 

Ce conține cutia?

Pentru o pereche de căști wireless, pot spune că așteptările au fost puțin depășite. Pe lângă stickere și manualul de utilizare, am avut surpriza ca în cutie să găsesc și aproape 5 metri de cabluri. Fără glumă, uite lista:

  • Cablu pentru încărcare USB Type-C (150 cm);
  • Cablu adaptor Type-A la Type-C (150 cm);
  • Cablu Jack 3.5mm (130 cm);
  • Dongle wireless USB Type-C. 

 

 

Design, construcție și ergonomie

Contrar așteptărilor pe care ai putea să le ai de la o pereche de căști de gaming, Razer Barracuda au un design cât se poate de simplu. Fără logo-uri țipătoare, fără RGB și fără diverse elemente verzi. A nu se înțelege greșit. Verdele Razer arată cât se poate de bine pe modele precum Kraken sau Blackshark, dar nu se poate asorta cu orice ținută și nu e neapărat potrivit pentru orice scenariu din viața de zi cu zi. 

Pentru a încuraja ideea de ‘Home gaming, Street Living’, Razer a ales un design cât se poate de serios și aproape-elegant pentru Barracuda, cu microfon încorporat. Negru mat complet, cu 1-2 detalii lucioase pe bentiță și pe cupe, plus puțin argintiu dacă le ajustezi dimensiunea. De fapt, seamănă extrem de mult cu Opus, un alt model de căști Razer care se bazează exclusiv pe mobilitate, cu super funcții de anulare a zgomotului.

Sunt în mod clar mai ușoare decât AirPods Max, cu o greutate apropiată de HyperX Cloud II. Aș spune că Razer Bararcuda sunt puțin mai grele, însă aproape insesizabil. Bine, ‘grele’ e mult spus, pentru că per total oferă o senzație destul de confortabilă. Pernele cupelor izolează mai bine decât mă așteptam, însă aș fi preferat să fie puțin mai pufoase. În funcție de utilizator, e posibil ca în unele cazuri urechile să atingă buretele din interiorul cupelor.

Logo-urile de pe cupe sunt mai mult decât subtile, la fel și singurele detalii care amintesc de Razer și luminițe: urma de culoare verde de pe butonul microfonului și mini LED-ul care indică status-ul căștilor. 

Și dacă tot a venit vorba de butoane, hai să facem puțin prezența înainte să ajungem la subiecte mai tehnice. Nu de alta, dar se întâmplă destul de multe lucruri la baza cupelor. Începând de pe partea stânga de sus, avem așa:

  • Butonul pentru mute/unmute microfon. N-ai cum să-l ratezi, pentru că așa cum ziceam, e singurul element verde al căștilor.
  • Rotița pentru volum, care e destul de rigidă și se aude perfect în căști atunci când o miști; 
  • Butonul de Power, care poate avea și alte roluri precum răspuns la apel, play/pauză, următoarea melodie, anulare apel, etc;
  • Un conector Jack de 3.5mm;
  • Port USB Type-C; 
  • Pe dreapta se află doar butonul SmartSwitch, cel care face magia să se întâmple de fapt. 

 

 

Ce este SmartSwitch? 

Pe scurt, SmartSwitch – adică butonul singuratic din dreapta, îți permite să conectezi simultan un dispozitiv de 2,4 GHz și unul cu Bluetooth, și să te muți instant de pe unul pe celălalt. Și mai pe scurt, dacă îți sună telefonul în timp ce te joci, poți răspunde fără nicio grijă de pe caști dacă apeși de două ori butonul magic. 

Trecerea de pe HyperSpeed Wireless pe Bluetooth se face rapid, fără probleme, fără alte conectări și deconectări. Bineînțeles, scenariu posibil doar dacă te conectezi la laptop/PC prin dongle-ul wireless. Dacă foloseșți căștile cu cablul Jack, îți poți lua adio de la magie. 

 

Compatibilitate #cudetoate 

Deși am tot insistat pe ideea de mișcare, purtat pe stradă sau oriunde pe parcursul zilei, să nu uităm totuși că Razer Barracuda sunt dedicate și gamerilor. Așa cum menționează Razer și pe cutie, le poți conecta la aproape orice dispozitiv, inclusiv console. Eu am avut la dispoziție pentru teste un PC și un laptop cu Windows 11, un MacBook Pro cu macOS Monterey, dar și un PlayStation 5. Împreună cu ele am testat funcția SmartSwitch cu un iPhone 11 Pro și cu un Poco F3. Totul a mers im-pe-ca-bil. 

Având în vedere că n-am folosit niciodată caști atunci când m-am jucat pe PlayStation, mă așteptam ca aici să îmi prind puțin urechile când conectez căștile. Nicio șansă. Conectat dongle, pornit consolă, sunetul s-a mutat instant pe căști!

În cazul Mac-ului trebuie să ai grijă să nu le conectezi prin BT la început (deși intuiția ar putea să-ți sugereze asta), pentru că vei pierde astfel toată ideea de SmartSwitch cu telefonul. Nu uita că trebuie să folosești conexiunea wireless 2,4 GHz. 

 

Sunet și microfon 

Căștile sunt echipate cu difuzoare Razer TriForce Titanium de 50mm, cu amplificator THX Spatial Audio. Atât în Razer Synapse cât și în aplicația pentru mobil Razer Audio vei găsi opțiuni pentru customizare și moduri predefinite precum Game, Movie sau Music. 

Sunetul redat e clar și echilibrat, cu bass puternic, frecvente înalte și spațialitate pronunțată. Nu pot spune că modelul e neapărat potrivit pentru un audiofil înrăit, dar e perfect pentru un gamer care apreciază muzica și efectele sonore din filme. Și cum spuneam, cupele izolează cu succes o parte din zgomotele nedorite. Atât pentru tine ca utilizator, cât și pentru vecinul din birou, parc, autobuz, taxi, sau de oriunde te mai plimbi tu cu căștile pe cap. Cu alte cuvinte, atât timp cât volumul nu este la maximul ăla deranjant, nu va afla nimeni că asculți manele în metrou. 

De fiecare dată când pun mâna pe o pereche de căști noi, prima melodie ascultată e asta. De fapt, am ascultat-o la orice până acum: căști în-ear, căști de gaming, boxe portabile, soundbar-uri, sistemul audio din mașină și live, la concert (și o am setată că ringtone la telefon de câțiva ani buni). Așa că mi-am dat seama instant: scurt și la obiect, Razer Barracuda fac o treaba minunată pe partea de sunet. Am dat volumul la maxim, am închis ochii și eram la concert, cu piele de găină și toate cele!

OK, acum că am ridicat în slăvi sunetul (și pe bună dreptate), a venit timpul să vorbim și despre microfon. Pe wireless se aude clar, fără sunete de avioane sau alte zgomote ciudate. Destul de bine pentru un microfon care nu e retractabil sau detașabil. Dacă îl conectezi la PC/laptop prin Bluetooth, să zicem că… prietenii de pe Discord ar putea avea câteva comentarii negative cu privire la modul în care te auzi. Iar cu privire la calitatea vocii în timpul apelurilor, feedback-ul a fost: ‘te aud bine, dar a trebuit să dau volumul la maxim’. Primește totuși puncte în plus pentru funcția de anulare a zgomotului, pe care o poți seta din aplicații pe Low sau High. 

 

Autonomie 

Razer promite că bateria ține 40 de ore de utilizare non stop. Da, e pe bune. Aș fi tentată să spun că pot și mai mult de atât, dar sincer nu am avut un timer la îndemână de fiecare dată când le-am folosit. Le-am scos din cutie într-o zi de miercuri și am început să le folosesc normal, ca pe căștile mele obișnuite. La muncă, la gaming, ascultat muzică, apeluri, tot ce s-a putut. Fix peste o săptămână, tot într-o zi de miercuri, doamna drăguță din cască a început să îmi spună ‘battery low’ – asta fiind undeva pe la 20%. 

Un alt lucru pe care trebuie să-l știi despre Razer Barracuda este că nu le poți folosi în timp ce este conectat cablul USB-C pentru încărcare. Păi bine, și dacă se descarcă în timp ce mă joc? Aici intervine cablul Jack pentru a salva situația. Îl poți conecta rapid, și continui liniștit jocul. 

 

Concluzii

Evident, n-am comparat Barracuda cu AirPods Max și Cloud II doar la capitolul greutate. Airpods Max se descurcă mult mai bine pe partea de sunet, desigur. Dar și prețul lor este cam de 3 ori mai mare și nu sunt neapărat dedicate gaming-ului. Iar în cazul Cloud II, am avut parte de o surpriză plăcută. Știi tu, acele Cloud II pe care toată lumea le laudă și le recomandă gamerilor de vreo 4-5 ani. După ce le-am comparat cu Razer, pot spune că Barracuda se aud în mod clar mult mai bine. Știu că și aici diferă prețul, Cloud II fiind deja un model destul de vechi. Dar Barracuda oferă totuși mai multe avantaje pe lângă sunet. 

Concluzia e cât se poate de clară: cum spuneam mai sus, căștile sunt perfecte pentru un gamer care apreciază și muzica sau efectele sonore din filme. Design-ul simplu cu microfon încorporat îți permite cu siguranță să le porți și pe stradă și, mai mult decât atât, sunt compatibile cu toate dispozitivele mobile. Având în vedere că este un model nou, lansat la jumătatea anului 2022, prețul pornește de pe la 950 de lei, în funcție de comerciant. Dacă aștepți puțin totuși, ai destul de multe șanse să le prinzi în perioada următoare la o super ofertă. 

 

 

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.