Dacă la începutul pandemiei lucrul remote era de obicei egal cu lucrul de acasă (mai ales din cauza restricțiilor de circulație), cred că în 2021 oamenii au ajuns la punctul în care s-au cam săturat să stea în același loc toată ziua. Vrem să schimbăm decorul, măcar temporar.
De la această premisă am pornit și testarea laptopului Acer ConceptD 5 CN516-72G, care se dorește a fi un sistem portabil destinat creatorilor de orice fel, în special celor care lucrează în fiecare zi cu materiale foto și video (grație display-ului ce redă 100% din spațiul de culoare DCI-P3).
Pentru că fac parte exact din categoria celor care produc și editează conținut video constant (la compania de producție video Overheat Media, sora mai ”serioasă” a Overheat.ro), mi-am propus să folosesc exclusiv laptopul ConceptD 5 pentru o săptămână, atât pentru producția efectivă a materialelor pentru clienții companiei, cât și pentru activitățile generale de research, răspuns la mail sau scris și editat articole pe Overheat.ro. În plus, pentru că laptopul este atât de capabil, am mutat și sesiunile de gaming pe el.
Și pentru a experimenta în întregime avantajele oferite de un laptop performant, pe parcursul acestei săptămâni am renunțat la biroul obișnuit și m-am mutat în mediul rural, la casă cu grădină. Departe de zgomot, poluare și de pereții pe care îi cunosc atât de bine.
Mă aflu la finalul acestei săptămâni, iar rezultatul micului meu experiment este… interesant. Dar să nu sărim direct la concluzii. Până la urmă, încă nu v-am zis aproape nimic despre laptop.
Acer ConceptD 5: Specificații tehnice esențiale
Să vorbim un pic despre componentele care îi dau viață acestui laptop, pentru că, din fericire, chiar avem ce vorbi aici.
Procesorul cu care a venit echipat ConceptD 5, în varianta pe care am testat-o, este un i7 din cea mai nouă generație de procesoare Intel, și anume i7-11800H. Un procesor lansat recent, ce dispune de 8 nuclee și 16 fire de execuție, și are o frecvență maximă Turbo de 4.6 GHz și o frecvență de bază de 2.3 GHz.
Memoria RAM disponibilă pe acest laptop este de 16GB DDR4 tactată la 3200 MHz, iar unitatea de stocare este un SSD NVMe de 480GB de la Samsung, care s-a descurcat impecabil pe parcursul testelor noastre. Conform site-ului oficial, acest laptop se găsește în configurații de până la 64 GB de RAM și 2 TB de SSD.
Cipul grafic disponibil pe acest laptop este un GeForce RTX 3060, și este utilizat în orice aplicație sau joc care necesită putere grafică avansată. Altfel, pentru uzul obișnuit, laptopul se bazează pe cipul grafic Intel UHD Graphics integrat în procesor, care funcționează excelent și ajută la menținerea unei autonomii lungi.
Iar autonomia, ehe, autonomia este din punctul meu de vedere excelentă pentru un laptop atât de capabil. Bateria are o capacitate foarte mare, de 99.98 Wh (valoare inteligent aleasă, pentru că peste valoarea de 100Wh este necesară aprobarea operatorului aerian atunci când călătorești cu laptopul).
În repetatele mele sesiuni de browsing, YouTube, mail și Google Docs, laptopul și-a consumat bateria în aproximativ 4-5 ore cu luminozitatea display-ului setată la 100%, pe modul de power management din Windows numit ”better battery”. Nimic de reproșat aici.
Rareori îmi e dat să laud conectivitatea la rețele, dar acest laptop are și în acest caz niște caracteristici ”de stă mâța-n coadă”. Să încep prin a vă spune că portul LAN RJ45 face parte din modulul Intel Killer E3100G, capabil să atingă viteze de, atenție, 2.5Gbps!
Iar în zona de Wi-Fi, ConceptD5 dispune tot de un modul de rețea Killer, mai exact modelul 201NGW, compatibil Wi-Fi 6 (802.11ax) chiar și pe lățimi de bandă de 160 MHz cu MU-MIMO 2X2, ceea ce-i duce viteza maximă teoretică la 2400 Mbps. Evident, în același modul există și compatibilitate Bluetooth 5.2.
Ca parte a setului de drivere Killer, Acer ConceptD 5 conține și softul celor de la Killer, ce permite inclusiv stabilirea unor priorități pentru accesarea rețelei. Poți seta prioritățile în funcție de softurile sau jocurile pentru care o latență cât mai redusă este foarte importantă.
Acer ConceptD 5: Display, sunet, răcire
Display-ul lui ConceptD 5 este poate cel mai mare punct de atracție al acestui laptop. Acesta are o diagonală de 16” și un raport de aspect, atenție, 16:10! Asta înseamnă că este cu aproximativ 11% mai înalt decât un display obișnuit 16:9. Acest aspect este foarte util pentru browsing, editare de texte și orice tip de software de editare video/foto/audio, unde e important să ai cât un workspace cât mai încăpător.
Rezoluția display-ului este de 3072 x 1920 pixeli (3K), aceeași cu cea de pe MacBook Pro 16” de exemplu, iar din punctul de vedere al culorilor, acest display poate reda 100% din spațiul de culoare DCI-P3 (cu 25% mai multe nuanțe ca sRGB) și are o abatere Delta E <2 conform producătorului.
În termeni de utilizare reală, ecranul este absolut superb din toate punctele de vedere, iar faptul că rama din jurul ecranului este foarte îngustă adaugă un plus de ”wow factor”.
Comparând display-ul acestui laptop cu cel ale unor monitoare sau laptop-uri ”obișnuite”, diferența modului în care sunt redate culorile este extrem de vizibilă. Față de un display cu 100% sRGB, un monitor cu 100% DCI-P3 prezintă culori mai intense în tot spectrul de culori, dar mai ales în zonele de verde, galben, bleu, portocaliu și roșu, iar acest lucru face ca imaginile să arate mult mai vii.
Sunetul este asigurat de două difuzoare plasate sub laptop, în extremitățile laterale stânga-dreapta, ceea ce înseamnă că aspectul stereofonic este de cea mai bună calitate.
Totodată, nu trebuie să ai așteptări exagerate. Sunt totuși niște mici difuzoare de laptop, deci nu vor înlocui niște căști bune sau un sistem de sunet dedicat, dar își fac treaba cu brio atunci când vrei să pui rapid niște muzică în camera de hotel. Bass-ul, însă, lipsește.
Răcirea componentelor esențiale este asigurată de un sistem format din 3 ventilatoare de dimensiuni generoase, care trag aerul rece atât de sub laptop cât și de deasupra lui, creând astfel curenți de aer circulari în interiorul carcasei. Evacuarea aerului se face prin 3 zone de dispuse pe laturile laptopului, unde se află și o serie de radiatoare ce sunt conectate la țevile de cupru ce trec prin zona componentelor importante. (vezi foto oficial).
Un aspect care m-a impresionat foarte mult este silențiozitatea acestui sistem de răcire, în load-uri mici și medii. Chiar și în full load, zgomotul generat de sistemul de răcire este mai mic decât în cazul majorității laptop-urilor performante pe care le-am testat în trecut.
Acer ConceptD 5: Design
Laptopul are o construcție extrem de solidă, grație utilizării aproape în totalitate a suprafețelor și elementelor de construcție metalice. De aceea, chiar și când ridici acest laptop de un colț, nu vei avea parte de îndoiri sau sunete ciudate similare modelelor din plastic. ConceptD 5 îți oferă senzația de înaltă calitate în fiecare moment.
Grosimea acestui model este de doar 19.9mm, iar greutatea este de aproximativ 2.4 kg. Nu e o valoare extrem de mare, dar este un laptop destul de greu încât să nu poți uita că îl ai în rucsac. Aceste valori sunt foarte apropiate de cele ale altor modele din game similare, precum Dell XPS 17 sau Razer Blade 15 Studio (care nu este disponibil în România).
Per total, design-ul exterior al acestui laptop este unul cât se poate de minimalist și transmite prin toți porii (și porturile) că este destinat uzului profesional. Chiar dacă știm cu toții că acest laptop este capabil și de gaming, aspectul laptopului nu trădează acest lucru.
Avem parte de o carcasă bazată pe linii drepte, fără elemente inspirate din filme SF (mă uit la voi, laptopuri de gaming), iar singurele aspecte de design care ies în evidență sunt rama cromată a touchpad-ului și grilele de ventilație de pe lateralele dispozitivului, care au un design plăcut, bazat pe linii oblice.
Modelul pe care l-am primit la teste are un finisaj negru mat, o alegere ”safe” și care arată bine în orice mediu… Până îl folosești și realizezi că este un adevărat magnet de amprente și uleiuri corporale. Orice atingere prelungită pe orice suprafață va lăsa o urmă lucioasă de un negru și mai intens, așa că înainte să ieși în lume cu acest laptop, fii pregătit să-l cureți zilnic. De preferat cu o cârpă fină din microfibră.
ConceptD 5 este disponibil și pe alb și, cel puțin din fotografiile oficiale, cred că m-ar fi atras mai mult acea variantă. În primul rând pentru că, teoretic, nici amprentele nu se văd la fel de ușor. De asemenea, carcasa metalică neagră a modelului testat de mine se încălzește foarte tare atunci când se află în bătaia directă a soarelui, lucru ce ar fi cu siguranță atenuat de un finisaj alb.
O caracteristică interesantă a acestui model este faptul că display-ul se poate înclina foarte mult, ajungând foarte aproape de un unghi de 180 de grade.
Acer ConceptD 5: tastatură, touchpad
Tastatura acestui model este una foarte plăcut de utilizat, grație unui răspuns tactil ferm și a spațiului mare dintre taste. Chiar dacă nu este o tastatură completă, lipsind în acest caz blocul numeric din dreapta, este de apreciat faptul că blocul de navigare este prezent, cel puțin prin tastele Home, Page Up, Page Down, End și Delete, ce sunt plasate la extremitatea dreaptă a tastaturii. Tasta Insert, tastele multimedia precum și întregul bloc numeric și funcțiile de control al display-ului, sunetului sau iluminării tastelor se găsesc ca funcții secundare ale altor taste, ce pot fi accesate prin apăsarea simultană a tastei fn. În cazul blocului numeric, pentru a fi activat trebuie apăsată combinația fn+f12.
Acer a inclus și 3 taste pe care le-a dedicat creatorilor de conținut. Acestea se găsesc deasupra tastei Backspace și permit realizarea rapidă a unei capturi de ecran prin Snipping Tool, comutarea rapidă între ferestrele celor mai recent utilizate 2 aplicații și butonul ConceptD care are rolul predefinit de a activa funcția Color Picker ce este inclusă în softul preinstalat pe laptop, însă funcția acestui buton poate fi personalizată astfel încât să deschidă softul de control ConceptD Palette sau să afișeze o tastatură virtuală care prezintă scurtăturile relevante din softul în care te afli (ex: Photoshop).
Iluminarea tastelor poate fi ajustată doar din punctul de vedere al intensității luminoase. Culoarea portocalie a acesteia nu poate fi schimbată, însă este foarte caldă, plăcută și utilă. Acesta este un alt exemplu al abordării diferite față de seriile de laptopuri de gaming.
Touchpadul are dimensiuni generoase recunoaște fără probleme orice atingere (dar am avut o problemă pe care o voi descrie spre finalul articolului). În colțul din stânga sus al touchpadului se găsește și un cititor de amprentă care poate fi folosit pentru accesarea sistemului de operare sau pentru autentificarea în orice aplicație compatibilă Windows Hello.
Deloc surprinzător, deasupra display-ului se află și un webcam care își face treaba cu brio, fără a ieși însă în evidență în mod excepțional
Acer ConceptD 5: Porturi
Fiind un model destinat creatorilor de conținut, cu siguranță Acer ConceptD 5 nu avea cum să dezamăgească la capitolul porturilor dispuse pe suprafața lui.
Astfel, în primul rând avem câte un port USB-A și unul USB-C atât pe latura stângă cât și pe cea dreaptă, pentru o versatilitate superioară atunci când dorești să conectezi un periferic sau un alt tip de accesoriu. Apropo, prin USB-C, pe acest laptop poți beneficia și de funcționalitate DisplayPort și Thunderbolt. Și poți încărca laptopul și prin USB-C, dacă ai un charger de 65 W care să-i ofere tensiune de 20V.
Pe partea stângă se mai găsește și portul obișnuit de alimentare (alimentatorul oferă 230 W, adică 11.8 A la o tensiune de 19.5 V), alături de portul LAN RJ45 și jack-ul combo pentru căști cu microfon, iar pe partea dreaptă mai găsim card reader-ul SD, ieșirea HDMI și obișnuitul port pentru securizare Kensington (aproape total inutil pentru utilizatorul obișnuit, dar foarte practic pentru securizarea laptopului cu un cablu la expoziții sau în magazine).
Acer ConceptD 5: Teste
Am rulat pe ConceptD 5 o serie de teste atât în gaming, cât și în benchmark-uri specializate (3DMark, VRMark, Procyon pentru testare în editare foto și video).
De asemenea, am rulat teste de SSD și am monitorizat în permanență temperatura laptop-ului pentru a vedea în orice clipă care au fost temperaturile maxime pe care le-au atins componentele importante ale laptopului.
Per total, fără a ne surprinde foarte mult, acest laptop s-a descurcat excepțional în teste. Placa video RTX 3060 și procesorul i7-11800H și-au spus cuvântul, așa cum mă așteptam.
Temperatura procesorului a ajuns, în load-uri prelungite, până la 99 de grade, dar ceea ce m-a impresionat este faptul că throttling-ul care se întâmplă în aceste condiții nu duce la frecvențe ridicol de joase.
Cea mai mică frecvență pe care am detectat-o într-un test îndelungat de encoding video a fost de 3412 MHz, și a durat doar câteva clipe. În general, procesorul rămâne în zona 4000-4600 MHz.
Cea mai mare temperatură detectată pe placa video a fost de 76 de grade în condițiile unui stress test de 20 de minute realizat într-o temperatură ambientală de 26 de grade.
Atunci când am fost departe de priză, bateria mi-a permis să utilizez laptop-ul în condiții de browsing și office pentru aproximativ 4-5 ore, cu luminozitatea display-ului setată la 100%.
În condiții de gaming pe baterie, laptop-ul a rezistat aproximativ o oră și 15 minute până a ajuns de la 100% la 20%. Însă după prima oră și 7 minute s-a comutat automat în modul de economisire de energie (a scăzut framerate-ul în testul PCMark de la 30FPS la 23FPS). Testul PCMark s-a terminat la momentul în care bateria a ajuns la 20%, însă dacă ar fi continuat, bateria s-ar fi consumat complet după aproximativ o oră și 40 de minute.
Las mai jos o serie de screenshot-uri cu modul în care componentele laptopului sunt detectate de CPU-Z, dar și cu câteva dintre testele pe care le consider mai relevante.
CPU-Z:
AS-SSD:
Câteva teste 3DMARK (inclusiv CPU Profile, Raytracing și DLSS), VRMark și PCMark, incluzând testul de baterie în Gaming (Gaming):
Temperaturile maxime obținute pe procesor și placa video în decurs de aproximativ o săptămână de testare. De la stânga la dreapta, cele 3 valori reprezintă valoarea de la momentul screenshot-ului/valoarea minimă atinsă pe parcursul monitorizării/valoarea maximă atinsă pe parcursul monitorizării:
Gaming – Rainbow Six Siege – 3072×1920, respectiv 1920×1200 – Ultra (Render Scaling 100%)*
*Este de fapt un preset custom bazat pe Ultra, iar singura modificare este că am setat Render Scaling la 100% (in mod obisnuit jocul are Render Scaling setat la 50%, ceea ce ar fi făcut ca rezoluția efectivă la care se randează jocul să fie înjumătățită).
Gaming – Far Cry New Dawn – setări variate (toate setările sunt incluse în screenshot-uri)
UL Procyon – Editare foto
Scorul obținut pentru editare foto (ce simulează editare batch în Lightroom și retușare în Photoshop) a fost de 6517 puncte. Scor detaliat:
UL Procyon – Export video (Adobe Premiere Pro)
Scorul în regim de editare video a fost de 4837 puncte, iar detaliile exporturilor le puteți vedea aici:
Acer ConceptD 5 CN516-72G: Software inclus
Din punct de vedere software, laptopul vine cu Windows 10 Pro preinstalat, iar tot ce trebuie să faci pentru a-l inițializa este să apeși de câteva ori next și să alegi modul în care îți vei securiza laptopul (dacă vrei să faci asta). Acest laptop dispune de cititor de amprentă compatibil Windows Hello, așa că este super ușor să îl deblochezi printr-o simplă atingere. Dar poți alege să îl deblochezi prin metode de tip parolă sau PIN.
După ce se inițializează Windows-ul, laptop-ul merge perfect și nu mai trebuie să faci nimic. Sunt preinstalate toate aplicațiile și driverele importante. Deși nu este foarte evident la o primă vedere, există 3 aplicații Acer ce te ajută să controlezi diverse aspecte ale laptopului:
- Acer Quick Access, care permite pornirea modului de reducere a luminii albastre dăunătoare (util seara înainte de culcare), dar și schimbarea funcției butonului de Power, și partajarea rețelei LAN prin intermediul modulului de Wi-Fi, acesta devenind practic un access point Wi-Fi 6.
- ConceptD Palette, aplicația destinată exclusiv laptopurilor ConceptD, oferă rapid informații despre gradul de utilizare CPU/GPU/RAM, permite schimbarea profilului vizual de la DCI-P3 la un profil personalizat, dar și modificarea modului în care este redat sunetul.De asemenea, tot de aici poate fi activată funcția Split Screen care permite separarea ecranului în mai multe zone. Modul de funcționare este simplu: dacă, de exemplu, activezi Split Screen sus-jos, orice fereastră pe care o muți cu mouse-ul în partea de sus a ecranului se va redimensiona astfel încât să ocupe toată jumătatea de sus, iar orice fereastră pe care o muți în partea de jos va face același lucru în jumătatea ei.
În final, ConceptD Palette permite și modificarea funcției tastei ConceptD din partea de sus a tastaturii, aceasta putând lua una dintre cele 3 funcții: Color Picker, On-Screen Keyboard Shortcuts (descrisă la capitolul ”tastatură”) și deschiderea aplicației ConceptD Palette.
- Cea de-a treia aplicație Acer preinstalată este Care Center, care are rolul de a ajuta la menținerea laptop-ului cu update-urile la zi, dar și de a furniza scurtături și tool-uri pentru defragmentare, reinstalare de Windows, sau rapoarte de diagnoză.
Un lucru care nu mi-a plăcut este includerea unei versiuni trial a soluției de securitate Norton Security Ultra. Evident că în momentul în care am dezactivat antivirusul am început să primesc diverse pop-uri cu ”You Are At Risk” și oferte pentru achiziția unei licențe complete, lucru care s-ar fi întâmplat oricum după finalizarea trial-ului. Din păcate, aceasta este o practică obișnuită în industrie și, într-o anumită măsură, ne permite să cumpărăm laptop-ul puțin mai ieftin. Ca power user, consider aceste tool-uri inutile și prefer să le dezinstalez.
În schimb, un soft cu adevărat util este panoul de control de la interfețele de rețea LAN/Wi-Fi 6 Killer, care permite prioritizarea traficului unor aplicații în defavoarea altora. Astfel, dacă faci streaming sau te joci în multiplayer, această funcție îți va veni în ajutor.
Acer ConceptD 5 CN516-72G: Experiența de utilizare, cu bune și rele
ConceptD 5 este un laptop aproape perfect pentru un creator de conținut. Pe toată durata folosirii lui nu am simțit lipsa desktop-ului de acasă, iar acesta este cel mai mare compliment pe care îl pot face unui sistem portabil.
Am simțit la fiecare pas că acest laptop îmi oferă destulă putere brută atunci când am nevoie, dar și că are grijă să-mi ofere un super confort termic și auditiv atunci când îl folosesc pentru activități ușoare.
Da, atunci când îl folosești pentru gaming sau encoding video, laptopul se încălzește, iar ventilatoarele se turează la maximum (dar nu sunt extrem de zgomotoase). De aceea, nu îl poți folosi în poală în aceste condiții, pentru că devine fierbinte. Tastatura, însă, nu se încălzește și o poți utiliza fără nicio problemă, iar asta contează cel mai mult. În fond, să fim serioși, cine se joacă sau face encoding video cu laptop-ul în poală?
Touchpad-ul acestui laptop este IMENS și funcționează excepțional, acceptând toate gesturile pe care ți le imaginezi (și pe care le acceptă Windows). Credeam că cititorul de amprente din colțul stânga-sus mă va deranja, însă grație suprafeței mari a touchpad-ului, am ajuns foarte rar cu degetele în acea zonă. Iar când am făcut-o, cititorul de amprente a funcționat exact ca restul touchpad-ului, deci cursorul nu s-a oprit.
Din păcate, am avut și o problemă care mi-a dat bătăi de cap în primele 2 zile de utilizare. Atunci când laptopul e trezit din sleep și nu este conectat la priză, atingerile touchpad-ului sunt redate pe ecran cu o mică întârziere. Nu ceva imens, probabil în jur de 100ms, dar destul cât să deranjeze. Din fericire, am descoperit că situația poate fi rezolvată ușor prin dezactivarea și reactivarea touchpad-ului, adică prin apăsarea de două ori a combinației Fn + F10. Sunt convins că această problemă se va rezolva printr-un update la nivel de drivere.
Experiența de lucru dar și de gaming pe acest laptop a fost impecabilă, nu doar datorită componentelor interne, dar și mulțumită display-ului ce are culori parcă desprinse dintr-o pictură, dar și o dimensiune generoasă.
Având în vedere faptul că suprafața neagră atrage căldura soarelui și evidențiază amprentele destul de mult, mi-ar fi plăcut să testez varianta pe alb. Cred că ar fi rezolvat ambele probleme, ceea ce poate fi un factor important pentru cei care folosesc laptopul în aer liber.
Durata bateriei este și ea extrem de bună pentru activitățile uzuale, așa că vei putea sta cu laptopul la cafenea pentru perioade lungi, fără si ai nevoie de priză.
Când ai nevoie de priză, totuși, este un pic mai dificil. Așa cum te-ai aștepta, alimentatorul este mare și greu, lucru care se va simți atunci când îl iei după tine în rucsac. Laptopul permite și alimentarea cu până la 65W (20V) printr-un port Type C, însă nu am testat această capabilitate. În teorie, aceasta ar permite folosirea laptop-ului cu un încărcător mai mic și portabil, uneori chiar și cu o formă similară celor de telefon. 65W pot fi de ajuns pentru a încărca laptop-ul în condiții de browsing web, însă cu siguranță nu sunt de ajuns pentru a încărca laptop-ul în condiții de gaming. Partea bună este că se va descărca ceva mai greu.
Concluzii
A fost o plăcere să folosesc acest laptop în scurta mea perioadă de absență de la biroul uzual și cu siguranță aș face-o din nou.
Per total, acest laptop este perfect pentru cei care au nevoie de multă putere de procesare în activitatea de zi cu zi, și nu exclude posibilitatea de a fi folosit pentru gaming. În fond, la bază are exact aceleași componente ca un laptop gaming. Desigur, cu diferențe în zona de display, design și software.
În trecut, pentru acest grup de utilizatori profesioniști nu exista un produs dedicat. De aceea, vedeam adesea profesioniști care se afișau cu laptop-uri de gaming cu design de navetă spațială și ecrane de 160 Hz. Ei bine, ConceptD 5 este una dintre alternativele corecte la această situație bizară.
Laptopul care a ajuns la noi pentru testare este o unitate de preproducție și nu varianta finală care se găsește la vânzare, dar mi-e greu să cred că vor exista diferențe vizibile între acestea. Dacă sunt diferențe, cel mai probabil varianta din magazine este îmbunătățită.
Modelul nu este încă disponibil pe piață, însă când va fi, prețurile vor începe de la 2200 euro (aproximativ 10.900 Lei). Pentru un model cu display calibrat pentru editare video… not bad! Din partea noastră un mare like!
Galerie foto: