[REVIEW] Tenda TX3. Router Wi-Fi 6 perfect pentru gaming wireless (+ ce aduce nou Wi-Fi 6)

Mi-am dorit să testez Tenda TX3 pentru că este un router Wi-Fi 6 care nu costă extrem de mult, și părea să bifeze toate lucrurile de care aveam nevoie pentru scenariul meu de utilizare.

Mai exact, îmi doream un router pe care să îl folosesc exclusiv cu dispozitivele compatibile Wi-Fi 6, în special cu populara cască VR Oculus Quest 2 care are nevoie de o conexiune cu o latență cât mai mică și stabilitate cât mai mare pentru a transmite cât mai bine semnalul video din calculator în casca VR.

Practic, nu mi-am dorit un router Wi-Fi 6 pentru a înlocui routerul Wi-Fi 5 (802.11ac) existent, ci pentru a adăuga o nouă rețea wireless în regim de access point. O rețea pur Wi-Fi 6, pe care să conectez doar dispozitive Wi-Fi 6. De ce? Pentru că Wi-Fi 6 aduce câteva avantaje majore pentru scenariile de utilizare în care ai nevoie de o latență cât mai scăzută și o stabilitate cât mai ridicată, precum gaming-ul, streaming-ul de jocuri sau funcția Oculus Air Link pe care o utilizez constant.

Avantajele ale Wi-Fi 6 – o trecere în revistă

În cazul în care nu te interesează noutățile aduse de noul standard, poți trece la secțiunea următoare. În caz contrar, te așteaptă o mică lecție de Wi-Fi 6.

Deși ne-am obișnuit ca standardele Wi-Fi să ne uimească cu viteze de 10 ori mai mari de la o generație la alta, de această dată viteza, chiar dacă este ceva mai mare, nu este neapărat unul dintre avantajele principale. În fond, încă de la Wi-Fi 5 (802.11ac) avem acces la viteze Wi-Fi uriașe.

Desigur, pe un Tenda TX3 putem beneficia acum, în teorie (practica e un pic mai complicată), de o conexiune de maximum 1201 Mbps față de maximum 833 Mbps pe un router Wi-Fi 5 de nivel similar. Dar acest surplus de viteză nu va fi unul foarte mare, și îl vei simți eventual doar la download-uri foarte mari.

În schimb, cea mai importantă funcție din standardul Wi-Fi 6 este OFDMA. Aceasta separă canalul de comunicare (care în cazul Tenda TX3 se desfășoară pe un spectru de maximum 80 MHz, dar standardul permite 160 MHz) în mai multe subcanale, prin care transmite simultan pachete de date adresate mai multor clienți conectați la rețea. Din cei 80 MHz, routerul va aloca dinamic o bandă mai largă sau mai îngustă pentru transmiterea de date către și dinspre fiecare dispozitiv conectat, în funcție de nevoile acestuia.

Astfel, chiar și în rețele foarte congestionate (de la un sediu de firmă la un access point de aeroport), dispozitivele nu vor trebui să aștepte la rând pentru a transmite și a primi date. În schimb, vor utiliza fiecare fărâmă de bandă și timp pentru a comunica simultan și a optimiza transmisia de date.

În trecut, dispozitivele își așteptau rândul pentru a comunica, lucru care putea duce la întârzieri importante. Evident, pentru ca acest sistem să aibă rezultatele așteptate, toate dispozitivele conectate la router trebuie să fie compatibile Wi-Fi 6.

Pentru cunoscătorii Wi-Fi 5, descrierea OFDMA poate să semene cu MU-MIMO, însă cele două tehnologii sunt foarte diferite. MU-MIMO permite comunicarea simultană cu mai mulți utilizatori, însă aceasta este limitată de numărul de fluxuri (de obicei egal cu numărul de antene radio) pe care le suportă router-ul și clienții conectați.

Practic, OFDMA poate transmite date adresate mai multor dispozitive chiar și pe un singur flux de transmisie, pe când MU-MIMO ”vorbește” în mod tradițional cu un singur dispozitiv per antenă, la un moment dat, deci în cazul unui router MU-MIMO 2X2 poate realiza transmisii de date cu 2 dispozitive simultan (sau poate utiliza ambele fluxuri pentru un singur dispozitiv).

Partea frumoasă este că OFDMA și MU-MIMO sunt tehnologii compatibile și complementare, iar routerul Tenda TX3 le utilizează simultan, pentru maximum de eficiență. De exemplu, în teorie unul dintre cele două fluxuri MU-MIMO de pe Tenda TX3 se poate adresa mai multor utilizatori care nu au nevoie constant de viteze mari, iar celălalt flux poate deservi în întregime un utilizator care face streaming de jocuri.

O altă funcție interesantă pe care o aduce Wi-Fi 6 este TWT (Target Wake-up Time technology). Aceasta are ca rol principal economisirea de energie în rândul dispozitivelor conectate la router. Practic, dispozitivele negociază cu router-ul când ar trebui să intre în standby și când vor porni să transmită și să primească date. Acest lucru se întâmplă în mod dinamic, în funcție de nevoile dispozitivelor.
Astfel, în anumite cazuri, un dispozitiv IoT (sau un smartphone) va putea să își pornească modulul Wi-Fi doar o dată la câteva zeci de minute, în loc să stea conectat permanent la rețea și să-și consume bateria fără motiv.

TWT mai ajută și la decongestionarea rețelei prin faptul că dirijează traficul de rețea astfel încât fiecare dispozitiv să se ”trezească” din stand-by doar pentru momente foarte scurte de timp (de exemplu câteva milisecunde, o dată la 100ms), pentru a nu comunica toate simultan pe parcursul transmisiei de date. Astfel este evitată congesionarea rețelei (în special de către dispozitive care nu au nevoie de o comunicare constantă) și toate dispozitivele pot beneficia de un Wi-Fi de o calitate mai bună.

Un alt avantaj important al Wi-Fi 6 este stabilitatea și performanța rețelei la o distanță considerabilă de router. Teoretic, viteza la ”marginea rețelei” poate fi îmbunătățită de până la 4 ori utilizând o rețea Wi-Fi 6.

Și, poate cea mai evidentă îmbunătățire este faptul că Wi-Fi 6 include îmbunătățiri și pe banda de 2,4 GHz, pe care, dacă vă vine să credeți, Wi-Fi 5 nu o avea deloc inclusă în standard. Practic, routerele Wi-FI 5 (802.11ac) dual-band foloseau Wi-Fi 5 pe banda de 5 GHz și Wi-Fi 4 (802.11n) pe banda de 2,4 GHz. Așadar, acum lucrurile s-au schimbat și toate avantajele Wi-Fi 6 sunt disponibile și pe banda de 2,4 GHz care, chiar dacă are o viteză mai mică, oferă întotdeauna o acoperire mult mai largă decât banda de 5 GHz.

Tenda TX3: Specificații tehnice

Routerul Tenda TX3 dispune de un procesor Quad Core de 1.5GHz care promite să ofere viteze mari și o stabilitate foarte bună.
Fiind un router de nivel mediu, nu ne putem aștepta să deservească simultan 100 de dispozitive însetate de viteză, însă pentru o casă relativ obișnuită, cu, să zicem 1 PC conectat pe fir, 2 laptopuri, 3 smartphone-uri, 2 smart TV-uri și 10 de dispozitive IoT, performanțele ar trebui să fie excelente pentru toată lumea.

Acest router poate crea două rețele Wi-Fi 6 simultan, pe două benzi diferite: 2,4 GHz și 5GHz, iar vitezele maxime obținute pe ambele benzi sunt mărite față de generația precedentă de routere. Pe 5 GHz, viteza a crescut cu aproximativ 38% față de generațiile precedente, iar în spectrul 2,4 Ghz avem aproape o dublare a vitezeii, o creștere de 91%.

De aceea, atunci când este utilizat în mod 802.11ax, viteza maximă a lui Tenda TX3 este de 1201 Mbps în spectrul de 5 GHz și 574 Mbps în spectrul de 2,4 GHz. Aceste viteze sunt obținute atunci când sunt utilizate lățimile de bandă maxime permise de router pentru fiecare spectru: 80 MHz în banda de 5Ghz și 40 MHz în banda de 2,4 GHz.

Router-ul este compatibil MU-MIMO 2×2, adică oferă transmisie simultană de date către dispozitivele wireless conectate, și oferă 2 fluxuri de transmisie și 2 fluxuri de receptie pentru fiecare dintre cele 2 benzi (practic două receptoare și două transmițătoare pentru 2,4 GHz, și încă pe atât pentru 5GHz).

O funcție suplimentară, caracteristică produselor compatibile MU-MIMO, este că routerul dispune și de beamforming, o metodă prin care semnalul este trimis în mod țintit, în direcția în care se află dispozitivul mobil conectat. Acest lucru crește calitatea semnalului chiar și pe distanțe mai lungi.

La fel ca majoritatea routerelor, pe banda de 5GHz există doar 4 canale pe care le poate accesa în regim de lățime de bandă de 20 MHz, 2 canale pe 40 MHz și 1 canal pe 80 MHz (canalul 42). Probabil pentru a evita complicațiile care vin cu accesarea canalelor DFS (verificările periodice ale semnalelor radar), acest router nu permite accesarea acestor canale suplimentare.

Tenda TX3 dispune și de noul protocol de securitate WPA3, care face ca parolele de Wi-Fi să fie mult mai greu de spart, dar și de o funcție de unificare a rețelelor de pe cele două benzi sub un singur SSID, urmând ca fiecare dispozitiv să se conecteze în banda pe care TX3 o consideră optimă.

Tenda TX3: Design și porturi

TX3 este un router alb (lucios) cu un design ce se potrivește cu ușurință în orice mediu casnic sau de birou. Dimensiunile carcasei sunt medii spre mari, iar curbura de pe partea superioară încearcă să dea o notă de design modern.

În partea frontală se află un singur LED, ceea ce înseamnă că TX3 nu oferă foarte mult feedback în ceea ce privește funcționarea sa. Mi-ar fi plăcut să existe LED-uri separate măcar pentru fiecare port fizic și pentru statusul conexiunii la internet. Dar acesta este un compromis mic pe care trebuie să-l faci pentru a obține toate celelalte bunătăți.

În partea din spate sunt disponibile 3 porturi LAN Gigabit, 1 port WAN Gigabit, un buton WPS, un buton de reset și portul de alimentare. Practic, la acest router poți conecta doar 3 dispozitive prin cablu de rețea. Majoritatea utilizatorilor se încadrează în această limită, însă dacă dorești să adaugi mai multe dispozitive cu fir, îți poți achiziționa un simplu switch care îți va adăuga o mulțime de porturi fizice pentru conectarea la rețea. Sau poți folosi un router vechi în mod Access Point, cu Wi-Fi-ul dezactivat (pentru a limita interferențele).

Un aspect de avut în vedere este că Tenda TX3 nu dispune de porturi USB, așadar nu îl puteți transforma în server de fișiere sau de imprimantă.

Router-ul are 4 antene, dispuse 2 în spate, 2 pe părțile laterale, iar ele se pot roti în orice direcție dorești.

Pe ambele părți laterale există grile de aerisire care permit evacuarea aerului cald din interiorul routerului. Aerul rece pătrunde prin partea inferioară, care are o multitudine de orificii destinate airflow-ului. Tot aici se găsesc și două locașe ce permit prinderea router-ului pe perete (foto în secțiunea următoare).

Tenda TX3: Instalare, interfață, funcții interesante

În cutia produsului se găsește alimentatorul, un cablu de rețea, un manual de utilizare și routerul. Este absolut tot ce-ți trebuie pentru a începe să-l folosești.

Instalarea lui Tenda TX3 este extrem de simplă, iar routerul permite chiar și copierea datelor de login PPPOE (către furnizorul de internet) de la orice router mai vechi, printr-o procedură extrem de simplă menționată în manualul de utilizare.

Interfața lui Tenda TX3 este extrem de rapidă și curată, iar pentru mine a fost o gură de aer proaspăt după ani de zile în care am utilizat routere de la alte branduri.

O veste bună pentru cei cărora nu le place limba engleză este că Tenda TX3 oferă posibilitatea de a afișa interfața în limba română.
Aceasta este organizată foarte bine pe taburi dispuse vertical în partea stângă, iar în fiecare tab găsim mai multe funcții sub forma unor pictograme. Fiecare pictogramă deschide un pop-up de unde poți modifica toate setările care au legătură cu acea funcție.
Mai jos vă las în compania unei galerii foto cu cele mai importante secțiuni și setări din meniu.

Routerul Tenda TX3 mai permite accesul la setări și direct de pe telefon, prin aplicația mobilă Tenda WiFi. O funcție utilă atunci când vrei să faci modificări rapide, chiar și când te afli într-un alt oraș.

O funcție interesantă pentru cei care doresc să își separe dispozitivele proprii de cele ale musafirilor care se conectează la Wi-Fi este opțiunea de rețea Guest. Prin activarea acestei funcții, puteți să creați o rețea cu propriile limite de viteză, dar și cu o limită de timp. De exemplu, puteți seta ca această rețea să se închidă automat după 8 ore.

Routerul mai permite și configurarea puterii de transmisie a antenelor de 2,4 și 5 GHz (individual), pentru a limita consumul de energie și interferențele cauzate rețelelor din jur. Apropo, antenele au o putere maximă de 6 dBi, destul cam pentru orice scenariu de utilizare.

Router-ul oferă și funcții de firewall, dar și setări foarte ușor de realizat în ceea ce privește port forwarding-ul, DMZ, setarea unor limite de viteză la nivel de client, sau conectarea la un serviciu de DNS dinamic. În plus, router-ul permite și legarea la un serviciu IPTV.

Există și funcție de control parental (pentru a preveni accesul pe anumite site-uri), posibilitatea de a opri Wi-Fi-ul între anumite ore, funcții de VPN (Server sau client PPTP / client L2TP), de prioritizare a traficului și chiar și o funcție de mentenanță care restartează routerul în fiecare noapte pentru a-l ține mereu ”fresh”. Vă recomand să țineți această funcție activată.

Pentru un router Wi-Fi 6 la acest preț (~300 lei), varietatea de opțiuni și ușurința de utilizare este de apreciat.

Tenda TX3: Experiență de utilizare

Spuneam la începutul articolului că mi-am dorit acest router doar pentru funcția de WiFi 6, integrându-l în rețeaua existență sub formă de Access Point și nu de router. Totuși, pentru a-i face un review complet, l-am folosit o perioadă și ca router principal în rețeaua mea formată din 2 PC-uri, 2 laptopuri, 2 smart TV-uri, un PS4, 3 smartphone-uri, un Oculus Quest 2, un Google Home Mini, un hub Philips Hue, 2 prize inteligente și totul a funcționat excelent, atât pe fir cât și pe Wi-Fi.

Din păcate, pe perioada review-ului nu am avut acces la o conexiune Gigabit pentru a testa limitele vitezelor prin Wi-Fi 6, însă sunt sigur că nu există surprize neplăcute în această direcție, așa cum o arată și recenziile cumpărătorilor de pe site-urile importante.

Însă cel mai important pentru mine este faptul că Oculus Quest 2-ul merge excepțional în regim de PCVR, cu semnalul video transmis în timp real prin Wi-Fi. Cu acest scenariu de utilizare nu au putut să țină pasul nici vechiul router TP-Link Archer C2, nici router-ul Razer Sila pe care am avut ocazia să-l testez recent.

Singura mențiune pe care o am de făcut este că, după prima seară de funcționare în regim Access Point, routerul a inceput brusc să se restarteze din minut în minut atât timp cât era legat prin fir de ”routerul principal”. Tind să cred că acest lucru se întâmpla din cauza unui bug din cauza căruia router-ul Tenda continua să pornească serverul DHCP chiar dacă era în mod access point.

Chiar dacă era o problemă mai puțin comună, am rezolvat-o actualizând router-ul la cea mai nouă versiune de firmware. Același lucru vi-l recomand și vouă atunci când vă cumpărați acest router, pentru că de obicei cea mai nouă versiune de firmware înseamnă și cea mai bună stabilitate și securitate. Cu noul firmware (V16.03.13.11_multi) nu am avut absolut niciun fel de problemă pe toată durata utilizării, nici ca access point nici ca router (aproximativ 3 săptămâni).

Din cauza bug-ului pe care l-am avut în mod AP, TX3-ul meu nu avea acces la internet, așa că am descărcat noul firmware pe calculator, direct de pe site-ul Tenda, însă dacă router-ul are acces la internet, puteți face update-ul extrem de simplu direct din interfața router-ului.

Concluzii

Din punctul meu de vedere, Tenda TX3 este un router perfect pentru un utilizator care tocmai și-a achiziționat dispozitive compatibile Wi-Fi 6 și își dorește să beneficieze de avantajele acestei tehnologii, pentru că acest router oferă o conexiune stabilă, puternică, rapidă și lipsită de latență.

Routerul este excelent și pentru o utilizare casnică obișnuită, alături de dispozitive care nu sunt compatibile Wi-Fi 6, pentru că dispune de un procesor puternic și o mulțime de funcții utile în administrarea unei rețele. Dar TX3 strălucește cu adevărat atunci când comunică cu dispozitive compatibile Wi-Fi 6.

Fiind unul dintre routerele Wi-Fi 6 cu preț accesibil (~300 lei), Tenda TX3 reușește să aducă cele mai importante noutăți în materie de tehnologie Wi-Fi în casele tuturor, fără a face compromisuri majore.

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.