Acum aproape fix 2 ani am scris despre Razer Viper, la acea vreme cel mai nou, performant și ușor mouse de gaming de la Razer. Având un succes răsunător, Razer Viper a fost între timp reinterpretat și îmbunătățit de mai multe ori, prin diferite modele precum Viper Mini, Viper Ultimate și, cel pe care vi-l prezint astăzi, Viper 8KHz.
Cu siguranță vă întrebați care-i șmecheria cu cei 8KHz din numele acestui produs, pentru că rareori am văzut mouse-uri care să se laude cu alte cifre în afară de DPI-ul cel de toate zilele. Ei bine, cei 8KHz se referă la polling rate, adică rata de eșantionare a mouse-ului.
Polling rate-ul de 8KHz
În mod obișnuit, un mouse de gaming are un polling rate de maximum 1000 Hz (= 1KHz), adică transmite către calculator un număr de 1000 de actualizări în fiecare secundă. Aceste actualizări conțin atât date despre poziția curentă a mouse-ului, cât și despre apăsarea butoanelor.
Viper 8KHz are un polling rate de 8000 Hz, adică trimite de 8 ori mai multe actualizări în aceeași perioadă de timp. Acest lucru se traduce și printr-o latență la click de doar 0.125ms în loc de 1ms. Desigur, e greu de crezut că vei remarca vreodată cu ochiul liber o diferență de maximum 0.875ms, însă atunci când ești gamer competitiv și vrei să ai cele mai multe șanse de câștig, cu siguranță dorești să ai de partea ta orice fărâmă dintr-o milisecundă.
Un posibil revers al medaliei este că… dacă beneficiezi de cel mai rapid timp de răspuns la click de pe tot serverul, nu mai poți să dai vina pe echipament. #getbetter
În termeni practici, dincolo de latența minusculă la click, mișcarea unui mouse cu polling rate de 8000 Hz se va simți mai fluid, iar fiecare frame din joc va fi randat de placa video utilizând o poziție mai recentă a mouse-ului, evitând totodată efectele nedorite gen micro-stutter. Este adevărat, din nou, că diferențele sunt greu de perceput de către utilizatorii obișnuiți, însă sunt gameri profesioniști care jură că pe un monitor cu refresh rate de ordinul sutelor de Herzi diferența începe să se simtă.
Polling rate-ul de 8KHz vine și cu un dezavantaj, și anume faptul că procesorul calculatorului va lucra de 8 ori mai mult pentru a ține pasul cu datele furnizate de mouse. Prin urmare, dacă ai un calculator mai slab, probabil că vei dori să comuți mouse-ul pe o valoare mai mică de polling, în special în jocurile unde bottleneck-ul tău este CPU-ul.
Alte aspecte tehnice
Dincolo de faptul că este primul mouse cu polling rate de 8000 Hz, Razer Viper 8KHz are și alte caracteristici care te-ar putea determina să îl pui pe lista de cumpărături:
- Mouse-ul are un senzor optic Razer Focus+ de 20.000 DPI, practic cel mai bun senzor optic de la Razer din acest moment;
- Switch-urile folosite pentru clickuri sunt din cea de-a doua generație de switch-uri optice dezvoltate de Razer. În termeni simpli, acest lucru se traduce printr-o fiabilitate mai mare decât switch-urile mecanice obișnuite, zero click-uri duble date de mouse fără voia ta și mai ales un răspuns instant la click, datorat lipsei acelui debounce delay care întârzie comanda de click pe mouse-urile bazate pe switch-uri mecanice obișnuite;
- Are doar 71g;
- Are 8 butoane programabile (3 click-uri, 4 butoane laterale, 1 buton DPI dedesubt);
- Poate stoca 5 profiluri de setări în memoria internă;
- Este compatibil cu ecosistemul de iluminare RGB Razer Chroma;
- Dispune de laturi cauciucate, pentru aderență mai bună;
- Are 2 patine mari din PTFE (teflon) și alunecă foarte ușor.
Design, construcție, experiență de utilizare
Din punct de vedere estetic, Viper 8KHz nu se abate de la aspectul celorlalte modele din seria Viper.
Din fericire, Viper 8KHz este un model cu un design plăcut, simetric (utilizabil cu oricare dintre mâini), și cu o zonă RGB destul de subtilă față de alte modele, ea fiind prezentă doar pe logo-ul Razer pe care stă rezemat de obicei podul palmei.
În ciuda faptului că este foate ușor, construcția mouse-ului este foarte solidă și nu există părți care să aibă vreun joc sau să se îndoaie la presiune. Părțile laterale cauciucate fac utilizarea mouse-ului foarte plăcută în orice situație, iar cablul Speedflex este ușor, foarte alunecos și nu se agață în marginea biroului.
Mouse-ul are dimensiuni medii și mi se pare perfect pentru toate stilurile de prindere. Pentru cei cu degete lungi, probabil că palm gripul nu este la fel de comod pe acest mouse, însă fingertip și claw rămân excelente.
Rotița de scroll este un alt aspect care ne interesează foarte mult la mouse-urile pe care le testăm, iar aici vă pot spune că este foarte silențioasă și opune o rezistență pe care am defini-o drept ”medie”, iar pașii rotiței sunt foarte bine definiți. Click-ul pe rotiță este și el bine calibrat astfel încât să nu fie nici prea ușor, nici prea greu de dat, iar spre deosebire de anumite modele precum Basilisk Ultimate, rotița de scoll nu are funcții de back-forward atunci când este împinsă spre părțile laterale.
Ca un ”nice touch”, Razer a inclus în pachetul produsului și un săculeț negru în care poți transporta mouse-ul atunci când vrei să iei gamingul cu tine departe de casă.
Concluzii
Razer Viper 8KHz este din multe puncte de vedere un mouse ultraperformant, însă Razer nu l-a poziționat pe piață ca un mouse exotic și scump (deși acest lucru ar fi putut să fie justificat). Acest mouse are un preț de aproximativ 400 RON, comparabil cu modelele cu polling rate obișnuit și oferă două lucruri esențiale: caracteristici tehnice de top și o formă comună, foarte comodă, accesibilă atât dreptacilor cât și stângacilor.
Chiar și fără polling rate-ul de 8KHz, acest mouse ar fi fost unul de top, atât din punct de vedere tehnic cât și ca design. Dar pentru că dispune și de această caracteristică, Viper 8KHz devine special și cu siguranță superior, chiar dacă puțin greu de înțeles.
Galerie foto completă:
Autor: Valentin Tudor