[REVIEW] Razer Opus – Căștile wireless cu ANC pe care (probabil) le vrei

Razer e un producător cunoscut și apreciat pentru gama sa de periferice destinate gamerilor. Am putea spune că Razer este pentru gaming ceea ce Apple este pentru smartphone-uri. Însă cum ar fi dacă Razer ar începe să lanseze și produse destinate altor categorii de utilizatori?

Ei bine, se pare că Razer explorează exact această idee, compania lansând în ultima vreme o mulțime de produse precum paiul reutilizabil Razer (nu glumesc), ochelarii de calculator Razer, încărcătoare wireless, huse de telefon, măști de protecție și… căști audio wireless cu Active Noise Cancellation, căci despre ele vorbim astăzi.

Razer Opus, căștile wireless Razer destinate celor care sunt mereu în mișcare, reprezintă poate cel mai interesant produs non-gaming produs de Razer, pentru că intră pe un teritoriu competitiv, în care se bate cu producători de renume precum Sony, Bose sau Sennheiser. Iar în acest teritoriu de sunet hi-fi, Razer nu are avantajul brandului premium, ci e doar un nou-venit, un boboc care încearcă să facă impresie bătându-se cu băieții mari.

De aceea, putem observa că Razer Opus nu are neapărat un preț mare în comparație cu modelele competiției, în România fiind disponibil în acest moment la prețuri între 650 lei și 1100 lei în funcție de magazin și promoții.

Atenție: există 2 versiuni

Înainte de a merge mai departe cu acest review, trebuie să elimin un factor de confuzie. Majoritatea review-urilor pe care le veți găsi despre Razer Opus se referă la prima variantă a acestui model, lansată în mai 2020. Între timp a apărut o nouă versiune care beneficiază de anumite ajustări. În oferta magazinelor online, această nouă versiune are de multe ori titulatura de ”Late 2020”. Pe site-ul Razer, această versiune figurează ca versiune Black, în timp ce fosta versiune apare în dreptul culorii Midnight Blue (și este mai ieftină).

Pentru a distinge cel mai ușor versiunea nouă de cea veche, în cazul noii versiuni toate butoanele se află pe casca dreaptă (prima versiune avea butoane și pe casca stângă) și a dispărut complet butonul de ANC/Ambient, care acum face parte din funcționalitea butonului de power. De asemenea, varianta ”veche” a Razer Opus este compatibilă cu codecul aptX, lucru menționat în specificațiile tehnice și în partea din față a cutiei produsului. Varianta nouă nu are acest codec, însă are Bluetooth 5.0. Nu știu dacă există diferențe majore și la nivel de sunet, întrucât nu am avut ocazia să testez prima versiune.

Așa că, dacă în acest review veți găsi anumite informații care se bat cap în cap cu alte review-uri, este posibil ca acesta să fie motivul.

Design minimalist, pliabil, util și plăcut

În totală antiteză cu produsele de gaming de la Razer, căștile Opus au un design serios. Nu există luminițe RGB sau logo-uri cu șerpi, și nici n-o să vezi vreo tentă de verde pe produs sau măcar pe ambalajul acestuia. De asemenea, căștile sunt foarte ușoare. Acest lucru e excelent și arată că Razer e conștient că abordarea clasică ”de gaming” nu ar funcționa pe piața de căști dedicate muzicii.

Așadar, avem de a face cu un design minimalist, bazat pe un colorit negru, cu doar câteva elemente argintii (logo-urile Razer și THX). Căștile Opus sunt realizate la exterior dintr-un plastic negru mat, iar cupele și zona bentiței sunt acoperite cu piele artificială căptușită la interior cu un material foarte moale și confortabil.

Toate butoanele și porturile sunt dispuse pe cupa dreaptă a căștilor (atenție, acest lucru e valabil doar la versiunea Late 2020 / Black), ceea ce mi se pare o decizie foarte înțeleaptă. Butoanele disponibile sunt: Volum sus, volum jos, un buton multifuncțional (pentru funcții gen play/pause, answer/end call) și butonul de Power care are și funcție de comutare între ANC On, Ambient On și ANC&Ambient Off.

În rest, pe aceeași cască sunt disponibile și singurele 2 porturi: jack 3.5mm și USB-C pentru încărcare (atenție, căștile nu funcționează în timpul încărcării).

Ceea ce îmi place extrem de mult este că ambele cupe Razer Opus se pot roti și se pliază extrem de ușor astfel încât să ocupe puțin spațiu. De asemenea, căștile vin într-o husă din material tare și foarte calitativ, care îți va permite să le iei cu tine peste tot fără teama că ar putea păți ceva.

Conținutul pachetului

Așa cum spuneam, în pachet este prezentă o husă de transport excelentă, care protejează căștile de orice risc din exterior, dar și de ele însele, grație peretelui care desparte cele două cupe astfel încât să nu existe șansa să se zgârie între ele.

Dincolo de husa de transport, în pachet mai este inclus un cablu de încărcare USB-C – USB-A, un cablu audio de 3.5mm cu unul dintre capete în formă de L și un adaptor pentru avion, care poate fi folosit împreună cu cablul de 3.5mm pentru a conecta căștile la porturile audio prezente pe scaunele avioanelor de pasageri.

Toate aceste cabluri și adaptoare încap în husa de transport, alături de căști.

Sunet 

Razer Opus funcționează atât prin Bluetooth, cât și prin cablu audio obișnuit, de 3.5mm, dar niciodată prin ambele simultan. Atunci când cablul de 3.5mm este conectat, funcționalitatea Bluetooth se oprește.

La o primă impresie răspunsul în frecvență pare destul de echilibrat, chiar mergând spre zona de flat, dar în realitate sunetul este reglat (și certificat THX) astfel încât să puncteze destul de bine în zone cheie precum bass-ul, zona specifică vocii și înaltele extreme. Deși pentru o ureche obișnuită această abordare creează iluzia unui sunet plin și detaliat, un audiofil va identifica rapid faptul că între zonele menționate există niște părți mai puțin conturate, care se pierd în mix. Uneori, și anumite părți ale frecvențelor vocii sunt afectate, precum în melodia Dark Horse de la Katy Perry, unde vocea artistei nu iese în evidență în fața componentei de backing vocals.

Pentru că știu că există un interes major pentru frecvențele joase, o să vă spun că bass-ul ,chiar dacă nu este foarte puternic, nu este nici inexistent. E undeva la mijloc, bine definit și poate fi amplificat un pic din aplicația Razer Audio prin presetul Enhanced Bass. Dar chiar dacă nu vei avea probleme în a auzi o linie obișnuită de bass, sunetele joase rapide specifice unui kick drum nu sunt redate atât de agresiv, atacul fiind puțin mai lent decât mi-aș fi dorit.

Soundstage-ul este decent, însă nu este destul de larg încât să se bată cu produsele destinate audiofililor.

Comparate cu o pereche de HyperX Cloud II (căști foarte populare marketate ca fiind de gaming, dar extrem de similare cu căștile hi-fi Beyerdynamic DT-770 Pro 80) conectate la o placă de sunet profesională SSL 2+, căștile de HyperX au avut un avantaj în mai tot ceea ce privește calitatea sunetului. Dar având în vedere că nu au Bluetooth și ANC, nu sunt ușoare și nici portabile, comparația bazată doar pe calitatea sunetului nu este cea mai fericită.

Pe de altă parte, chiar dacă nu vor câștiga premii pentru cele mai bune căști audio hi-fi, sunetul este unul destul de bun raportat la preț și funcționalitate.

De asemenea, microfonul integrat are o calitate adecvată pentru un video call sau vorbit la telefon, dar n-o sa impresioneze în niciun fel.

Căștile anulează foarte bine bine zgomotul în mod pasiv. Sunt închise și acoperă extrem de bine urechile. Dar, în plus, beneficiază și de ANC (anulare activă a zgomotului).

ANC

Pe scurt, ANC este o funcție care se folosește de o serie de microfoane amplasate în diverse zone ale căștilor pentru a identifica zgomotele din jurul tău, iar apoi căștile ”cântă” exact același zgomot dar cu o undă aflată în fază inversă, astfel încât sunetul emis de cască să anuleze sunetul pe care îl auzi din afara ei. Astfel, în condiții perfecte, vei experimenta o liniște desăvârșită.

ANC-ul de pe Razer este unul destul de bun, reușind să atenueze într-o foarte mare măsură zgomotele exterioare, în special pe cele aflate în spectrul de frecvențe medii și joase. Astfel, cu ANC pornit, zgomotul generat de ventilatoarele din PC a devenit inexistent, iar traficul de pe strada din fața biroului se putea auzi cu greu. Cu muzica pornită deja nu mai auzeam nimic în exterior.

Așadar, cred că atunci când călătorești și vrei să nu te mai deranjeze nimic, funcția de ANC îți va oferi exact experiența pe care ți-o dorești.

Opusul funcției ANC este funcția Ambient, care îți permite să auzi prin căști ceea ce se întâmplă în jur. Având în vedere că Razer Opus au oricum o izolație foarte bună, uneori este util să activezi funcția Ambient ca să auzi claxoanele, sirenele, înjurăturile și alte lucruri care se întâmplă în jurul corpului tău fragil, ca să nu fii luat prin surprindere.

Dar și funcția ANC are un cost. Din testele mele, folosirea acestei funcții scade un pic volumul bass-ului și a frecvențelor medii din muzica pe care o asculți. De aceea, dacă folosești preponderent funcția ANC, recomand activarea profilului Enhanced Bass (din aplicația mobilă Razer Audio) care rezolva într-o proporție destul de mare problema.

Autonomie

Autonomia căștilor pe Bluetooth este una destul de mare, de 25-40 de ore în funcție de utilizare, însă dacă le folosești pe fir probabil că vei depăși 50-60 de ore cu ANC ON, și… un infinit de ore cu ANC Off, pentru că poți folosi căștile conectate prin jack de 3.5mm chiar și când nu ai baterie.

Pentru mai multă claritate legat de baterie și încărcare, trebuie să fac 3 mențiuni:

  • Căștile nu funcționează deloc atunci când e conectată mufa USB-C pentru încărcare
  • Căștile funcționează pe jack 3.5mm chiar și dacă sunt complet descărcate (evident, nu funcționează funcția ANC)
  • Funcția ANC funcționează și atunci când este conectat jack-ul 3.5mm, atât timp cât căștile nu sunt descărcate

Funcții inteligente și software

Una dintre cele mai interesante funcții este cea de Auto-Pause, care pune pauză melodiei imediat ce ridici căștile de pe urechi. Din punctul meu de vedere este extrem de utilă și elimină pentru că îți permite să îți intrerupi sesiunea de ascultare fără a apăsa vreun buton.

Legat de software, pentru a modifica anumite setări (printre care și activarea sau dezactivarea funcției Auto-Pause), trebuie să descarci o aplicație pe un dispozitiv Android sau iOS. Chiar dacă în manual se recomandă descărcarea aplicației Razer Opus, aceasta a fost retrasă și înlocuită de aplicația Razer Audio.

Pentru mine, conectarea la căști și folosirea softului a fost destul de anevoioasă. Pe un OnePlus 6 a trebuit sa folosesc telefonul la aproximativ 10cm de căști. Altfel, conexiunea dintre telefon și căști se pierde, iar reconectarea se face din nou prin apropierea telefonului și apăsarea butonului Try Again din aplicație. Pe de altă parte, probabil nu vei folosi aplicația foarte des, așa că acesta nu este un aspect foarte deranjant.

Aplicația permite pornirea sau oprirea funcției Auto Pause, setarea timpului de Auto Shutoff, adică după cât timp să se stingă căștile automat atunci când nu asculți nimic, dar și vizualizarea autonomiei bateriei (lucru pe care îl poți vedea și direct din setările bluetooth ale telefonului, fără a intra în aplicație).

Dar poate cea mai interesantă funcție a aplicației este cea care îți permite să alegi din mai multe moduri preconfigurate de redare a sunetului.

Modul calibrat și certificat THX este default-ul (îl poți considera un fel de profil EQ ”standard”), iar dacă îl dezactivezi pe acesta vei putea alege între 4 moduri de EQ: Amplified, Enhanced Bass, Enhanced Clarity și Vocal. Fiecare dintre ele amplifică o parte din spectrul audio. Din păcate, nu poți crea un mod EQ propriu.

Per total, modul THX mi se pare cel mai echilibrat pentru ascultarea de muzică cu ANC Off, însă atunci când folosești funcția ANC, automat dispare o parte din bass. De aceea, așa cum spuneam mai sus, din punctul meu de vedere, modul ANC trebuie utilizat împreună cu profilul Enhanced Bass, care crește volumul frecvențelor joase și medii.

Concluzie

Razer Opus este un produs competitiv, prin care Razer vrea să câștige notorietate și respect într-o piață total nouă pentru acest brand. Din fericire, produsul pe care l-au realizat este unul care reușește să puncteze bine la toate capitolele care contează.

Avem de a face cu o pereche de căști cu un design foarte plăcut și bine realizat, portabilitate desăvârșită și funcțiile Bluetooth și ANC ce sunt foarte căutate. Sunetul este calibrat astfel încât majoritatea utilizatorilor să fie foarte mulțumiți, ceea ce înseamnă că per total, Razer Opus este un produs foarte bun, mai ales dacă luăm în considerare că se poziționează adesea competitiv prin diverse reduceri.

La momentul redactării acestui review, modelul ”vechi” este 650 lei, iar modelul ”Late 2020” este 750 lei pe eMag.

Autor: Valentin Tudor

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Momentan am niște BOSE Noise Cancelling 700, erau “the best” când le-am achiziționat. Și destul de greu de bătut array-ul de 8 microfoane. Very good active noise cancelling.

    BUT au câteva mari probleme, și sunt curios dacă și Razer Opus are aceleași probleme:

    1. În momentul în care ai activat microfonul, calitatea sunetului se duce pe copcă deși au Bluetooth 5.0
    2. La BOSE se dezactivează microfonul dacă le conectezi pe cablu, making them completely useless mai ales că te-ai fi așteptat ca să poți măcar să conectezi cablul să ai high quality audio și măcar dacă microfonul nu merge pe cablu să meargă pe bluetooth but that’s not possible wtf. La Razer merge și microfonul și audio via cablu?

    Având în vedere că Razer te duce cu gândul la gaming, și la gaming ai nevoie de both high quality audio cât și microfon să comunici cu echipa, cum se descurcă? M-aș fi așteptat ca Bluetooth 5.0 / 5.1 să rezolve problema asta care există since forever.

    • Salutațiuni,
      Referitor la punctul 1, sincer nu îmi amintesc, dar presupun că au același comportament. Din câte știu, scăderea calității sunetului în timp ce folosești microfonul este cauzată de switch-ul de la un profil Bluetooth la altul (este parte din standardul BT). Practic, pentru comunicare bidirecțională, Bluetooth are un profil separat, mai low-quality. Până nu se schimbă standardul Bluetooth, nu se poate modifica acest comportament.
      Cât despre punctul 2, în cazul Razer Opus știu sigur că microfonul funcționează și când căștile sunt conectate pe fir. 🙂
      Sorry for the late answer!

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.