[REVIEW] Razer Basilisk Ultimate. Mouse-ul wireless care poate multe

Istoria mouse-ului de gaming Razer a început din anii 90, mai precis în anul 1999 când Razer a lansat primul lor mouse dedicat gaming-ului, Razer Boomslang

De-a lungul anilor, Razer și-a delectat fanii cu mouși din ce în ce mai avansați cu design care evoluează în mod constant. La finele anului 2019, Razer a lasat pe piață modelul Razer Basilisk Ultimate, varianta wireless a modelului Basilisk din 2017. 

Am ținut mouse-ul în testare timp de 3 săptămâni. L-am folosit pentru o sumedenie de jocuri, în principal FPS dar și pentru muncă de birou. Haideți să vedem cum s-a comportat. 

Specificații tehnice

Înainte de toate, câteva aspecte tehnice. Razer Basilisk Ultimate are o greutate de aproximativ 107 grame, cu un design ergonomic care seamană izbitor cu cel al lui Logitech G502 (revin puțin mai jos cu mai multe detalii despre asta)

Senzorul este venerabilul Focus+ care poate ajunge până la 20.000 DPI, acesta se poate acomoda aproape oricărei suprafețe, iar în softul Synapse există inclusiv setări prestabilite pentru diverse mouse pad-uri de la Razer. 

Mouse-ul dispune de sistem de iluminare full RGB și customizare prin Razer Chroma, tot cu ajutorul softului Synapse. 

Pe memoria internă a mouse-ului pot fi stocate în total 5 profiluri care pot fi schimbate rapid în funcție de jocul pe care îl jucați, sau de softurile folosite la birou.

 

Funcții speciale

Mouse-ul dispune de 11 butoane, toate programabile prin soft-ul Razer, și oferă posibilitatea de a seta macro-uri legate de orice buton al mouse-ului. Datorită unei mici padele aflată pe partea stângă a mouse-ului, numărul de funcții practic se dublează. Spre exemplu, eu mi-am setat ca atunci când apăs padela, click-urile stânga și dreapta actionează ca un fel de copy/paste, lucru care mi-a făcut munca de birou mult mai ușoară.

În ceea ce privește utilitatea acestor macro-uri în jocuri? Ei bine, aici discuția este una puțin mai complicată. Poate fi considerat un avantaj nedrept într-un joc multiplayer faptul că am atâtea funcții și macro-uri în plus? Există șanse să primești ban pentru așa ceva? 

Răspunsul la aceste întrebări poate diferi de la companie la companie, în funcție de condițiile fiecăruia. Personal, am folosit câteva macro-uri pentru acțiuni precum sprint+slide, quick fire, crouch+jump și nu mi s-a părut că mi-a crescut vreun pic K/D ratio.

Rotița de scroll are și ea o funcție specială, având posibilitatea de a-i modifica rezistența la scroll. Sub mouse se află o rotiță de unde se poate mări sau scădea rezistența.

Eu nu am văzut niciun avantaj al acestei funcții și prefer sistemul de Infinite Scroll al lui G502. Mai departe, oricât aș modifica rezistența la scroll wheel, mi s-a părut destul de dificil să apăs pe scroll wheel în timpul jocului. Folosesc rotița ca shortcut pentru grenade sau alte abilități în jocuri și, de multe ori când apăsam, dădeam și un scroll sus destul de des, lucru pe care nu îl pățesc la G502. 

Performanță în jocuri

Jocurile pe care le-am jucat cu acest mouse includ Call of Duty: Modern Warfare/Warzone, CS:GO, Overwatch, Civilization VI, Euro Truck Simulator 2. Ultimul joc poate fi o alegere ciudată, așa că dați-mi o șansă să mă explic. În privința jocurilor FPS, mouse-ul se comportă exemplar. Chiar daca nu am simțit o creștere în materie de performanță, a fost clar că mouse-ul este foarte confortabil în sesiuni lungi de gaming.  Inevitabil, am făcut comparația cu mouse-ul meu pe care l-am folosit timp de 2 ani de zile, Logitech G502.

Revenind la Euro Truck Simulator 2, neavând un volan pentru acest joc, am folosit mouse-ul pentru viraje și alte shortcut-uri. Acea padelă despre care am menționat m-a ajutat să folosesc exclusiv mouse-ul pentru toate funcțiile de care aveam nevoie la un camion iar setarea sensibilității m-a lăsat să iau virajele cu mai multă încredere. 

Autonomia și Ergonomia

În ceea ce privește autonomia, nu am rămas niciodată fără baterie într-o zi de gaming, unde am petrecut aproximativ 10 ore folosind mouse-ul cu mici pauze. Dock-ul cu care vine mouse-ul acționează ca un încărcător pentru mouse dar și ca un hub pentru dongle-ul wireless. Atenție, nu toate Basilisk Ultimate vin cu dock, există pe piață și varianta fără dock, de obicei puțin mai ieftină. Mereu am lăsat mouse-ul la încărcat peste noapte și nu am scăzut niciodată sub 15% baterie. Privind nivelul bateriei, puteți seta Razer Synapse să schimbe culoarea dock-ului sau al mouse-ului în funcție de nivelul bateriei, când aceasta ajunge sub 10%, ambele își schimbă culoare într-un roșu destul de amenințător.

Având în vedere faptul că design-ul ergonomic este aproape identic cu G502, schimbarea la Razer Basilisk Ultimate a fost foarte rapidă și confortabilă. Fiind foarte light, mouse-ul Razer mi-a permis să execut mișcări bruște mult mai ușor iar tracking-ul țintelor mi s-a părut mai precis comparat cu Logitech G502. Mouse-ul nu este destinat doar celor care folosesc mâna dreaptă, design-ul fiind conceput pentru ca mâna să poată sta confortabil pe toata suprafața mouse-ului fără a atinge mouse pad-ul.

În părțile laterale mouse-ul dispune de o porțiuni de un cauciuc de înaltă calitate, sporind aderența pe care o oferă. Mouse-ul în sine este făcut integral din plastic și lucrul acesta se simte mai ales în locurile unde design-ul se termină în colțuri. Nu sunt sigur dacă este un defect al mouse-ului meu sau este ceva general dar am simțit de câteva ori că o plăcuță din partea inferioară a mouse-ului are un pic de joc și se aude cum parcă se prinde în loc din când în când. Nu este un lucru foarte deranjant dar scade puțin din feeling-ul premium. 

Concluzie

Razer Basilisk Ultimate este un mouse gaming de top, destinat acelor jucători care petrec foarte mult timp în fața PC-ului și necesită un partener de gaming confortabil și de nădejde. Faptul că este extrem de precis și poate suporta un numar mare de macro-uri și funcții extra, face ca acest mouse să fie un concurent serios pentru Logitech G502. La momentul acestui review, mouse-ul împreună cu dock-ul se poate achiziționa în jurul prețului de 900 de lei. Fără dock, mouse-ul Razer Basilisk Ultimate se găsește la un preț de aproximativ 450 lei.

- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.