În această perioadă, cu toții așteptăm o veste bună privind combaterea noului coronavirus, care a reușit să pună o bună parte din umanitate pe modul de pauză. Ei bine, una dintre veștile care ne aduc speranță este că, atunci când înțeleg magnitudinea unui pericol, oamenii se mobilizează.
Folding@Home, un sistem descentralizat de cercetare ce se bazează pe puterea de calcul pusă la dispoziție în mod voluntar de oameni din toată lumea, este în această perioadă cel mai puternic supercalculator din lume. Astfel, oamenii de știință din spatele proiectului au acces în mod gratuit la putere de procesare ce în mod obișnuit ar fi extrem de scumpă.
Acest lucru se întâmplă din cauza pandemiei de COVID-19 și a momentului în care cei de la Folding@home au anunțat că își vor concentra majoritatea puterii de calcul către cercetarea noului tip de coronavirus.
Oamenii s-au mobilizat, iar puterea de calcul a rețelei Folding@home a crescut de la 90-100 petaFLOPS într-un moment obișnuit, la peste 470 de petaFLOPS (n.r. FLOPS = Floating Point Operations per Second / Operații în virgulă mobilă pe secundă).
Prin comparație, cel mai performant supercalculator de pe planetă, IBM Summit, are o putere maximă de 149 petaFLOPS. Practic, sistemul Folding@home este de aproape 3 ori mai performant în această perioadă. De fapt, așa cum arată un Tweet bine sintetizat, sistemul Folding@home este mai performant cele mai mari 7 supercalculatoare împreună, care adună 463 petaFLOPS atunci când sunt utilizate la putere maximă.
F@h numbers = 470pflops.
More than the top 7 supercomputers in the world combined. Bigger pflops is better.
List of supercomputers by Rmax (speedish)
1) IBM Summit 149pflops
2) Sierra 95pflops
3) Sunway 93pflops
4) NUDT 61pflops
5) Frontera 24
6) Cray Daint 21
7) Cray Trinity 20— Andrew (@dpieski) March 20, 2020
Deși Folding@home cercetează o mulțime de boli, în acest moment majoritatea resurselor acestui sistem descentralizat sunt utilizate pentru proiectul coronavirus. Puterea de calcul este utilizată pentru a simula dinamica (modul în care interacționează în timp) proteinelor ce formează virusul cauzator de COVID-19, iar acest tip de simulare preferă utilizarea GPU-urilor (plăcilor video). Scopul este acela de a găsi puncte slabe ale virusului, care pot fi atacate prin introducerea în organism a unui medicament/vaccin potrivit.
Chiar dacă numărul de voluntari este deja mare, fiecare nou calculator introdus este o nouă șansă de a desluși misterele virusului. Poți contribui și tu la acest proces, este foarte simplu:
- Descarci și instalezi aplicația Folding@home de pe site-ul oficial: https://foldingathome.org/start-folding/ .
- Rulezi aplicația de pe calculator (se va deschide în browser)
- Iti creezi o identitate (dacă vrei să aduni puncte și să faci parte din clasamente) sau pornești aplicația în mod anonim.
- După un timp de așteptare, calculatorul tău va primi primele taskuri și vei vedea în mod constant, în procente, care este nivelul de lucru al componentelor tale. Dar dacă urmezi pașii următori, poți să ajustezi câțiva parametri importanți.
- Din secțiunea Power alegi măsura în care vrei să-ți dedici procesorul și placa/plăcile video către acest proiect (alegi între Light-Medium-Full)
- Din secțiunea When alegi când vrei ca sistemul tău să lucreze în rețeaua Folding@home. Mereu, sau doar atunci când ești inactiv (deci nu ești la calculator).
- Din secțiunea I support research fighting, poți lăsa Any Disease (caz care îți atribuie puterea de procesare către ce proiect dorește aplicația – în această perioadă cel mai frecvent fiind COVID-19), sau poți alege una dintre celelalte boli despre care aplicația face cercetare.
Dacă dai click dreapta pe iconița Folding@home (ce se găsește în tray, lângă ceasul din Windows, dacă aplicația rulează), poți deschide interfața web de control, sau chiar o previzualizare a proteinelor la care lucrează PC-ul tău în acel moment.
Cei mai mulți dintre ”folderii” ce s-au conectat în ultimele zile fac parte din comunități ale pasionaților de IT și gaming, și sperăm ca și noi să contribuim la o adopție cât mai mare în România, în special printre deținătorii de sisteme și laptopuri gaming performante, care ajută foarte mult platforma de cercetare.
Vreți să facem cu toții parte dintr-o comunitate românească? Introduceți numărul de echipă: 249235 în aplicație!
Iată cele mai importante echipe, după numărul de puncte (care înseamnă, practic, numărul de probleme rezolvate).
Team PCMR’s numbers (active users Vs points) are an example of how, no matter who we are, when we join forces, we can surpass even the greatest challenges. Let’s keep folding against Coronavirus! Learn how to here: https://t.co/R7e92pTHl5 pic.twitter.com/0of4q22BkG
— PC MASTER RACE (@OfficialPCMR) March 20, 2020
Dacă vi se pare ciudată performanța CoreWeave, cu doar 5 utilizatori activi, ei bine… CoreWeave e o companie de procesare ce a pus la dispoziție 6.000 de GPU-uri pentru Folding@home. Este practic un singur utilizator foarte puternic.
O primă animație rezultată din cercetarea Folding@home:
As promised, here is our first glimpse of the #COVID19 spike protein (aka the demogorgon) in action, courtesy of @foldingathome . More to come! pic.twitter.com/iD2crCMHcX
— Greg Bowman (@drGregBowman) March 16, 2020
Sursa: Guru3D/Folding@home