UPDATE: Cei de la XDA spun că au reușit să testeze funcția pe Google Pixel 4 (dar nu funcționează pe Pixel 4 XL). Înregistrarea poate fi activată și oprită în orice moment, însă funcția de transcriere nu funcționează încă.
Dincolo de display-uri mari și camere foto cu performanțe uluitoare, una dintre funcțiile cele mai râvnite la un smartphone a fost întotdeauna cea de înregistrare a apelurilor. Însă, dacă la primele modele de smartphone puteai instala o simplă aplicație care să activeze această funcție, în ziua de astăzi acest proces este mult mai dificil, iar pe unele terminale chiar imposibil (te salut, deținător de iPhone).
Google pare nehotărât în privința acestei funcții. Dacă până la Android 8 a fost permisă utilizarea unor aplicații third-party pentru a înregistra convorbiri, odată cu Android 9 a fost oprit accesul aplicațiilor la convorbiri, practic determinându-le să nu mai funcționeze. Însă în Android 10, Google a reajustat această politică, iar aplicațiile au primit din nou accesul necesar.
Acum, partea și mai interesantă este că Google cochetează cu ideea de a implementa ei înșiși o funcție de înregistrare a apelurilor direct în aplicația Phone, cea pe care utilizatorii de Android stock o folosesc pentru a iniția sau răspunde la apeluri.
Informația a fost dezvăluită de 9to5google.com, un site informativ destinat utilizatorilor de Android. În rubrica APK Insight de ieri, cei de la 9to5 au dezvăluit că au analizat cea mai recentă versiune a aplicației Google Phone (versiunea 44) și au descoperit câteva rânduri de cod recent introduse, care nu existau în versiunile anterioare.
Aceste noi rânduri fac referință la o funcție de înregistrare a apelurilor și chiar ne fac să înțelegem cum ar funcționa această funcție dacă ea va fi în final lansată.
Înainte de a continua, este relevant să vă spunem că motivul principal din care unii producători de telefoane se feresc din a include o funcție de call recording este de ordin legal. În destul de multe state din lume, înregistrarea interlocutorului fără acordul explicit al acestuia este ilegală, iar producătorii de telefoane și sisteme de operare nu ar dori să fie asociați cu o activitate ce poate fi considerată ilegală.
De aceea, cel mai important lucru descoperit de 9to5 este felul în care Google se va acoperi din punct de vedere legal:
- printr-un mesaj text care îți spune că dacă decizi să înregistrezi apelul, o faci pe răspunderea ta;
- printr-un semnal sonor care va anunța ambii parteneri de discuție despre faptul că înregistrarea apelului a fost inițiată.
De asemenea, în codul aplicației a fost găsită și o referire la o funcție de transcriere, ceea ce înseamnă că telefonul ar putea face inclusiv conversie de la audio la text (așa cum face deja aplicația Google Recorder).
Dacă aveți un telefon compatibil și vreți să fiți printre primii care testează noile versiuni de Google Phone, vă puteți înscrier în programul de beta dând clic aici: https://play.google.com/apps/testing/com.google.android.dialer?pli=1
Din nefericire, nu toate telefoanele Android folosesc aplicația Phone de la Google. Ca să verifici dacă telefonul tău o folosește, accestează pagina de Play Store și dă click pe butonul de Instalare/Actualizare/Aplicație instalată.
.
Vă las în compania rândurilor de cod găsite de 9to5:
Mesaj disclaimer:
<string name=”call_recording_disclaimer_title”>Disclaimer</string>
<string name=”call_recording_disclaimer_content”>When using the call recording feature, you are responsible for complying with applicable laws related to the recording of calls. Please be aware that many jurisdictions require the consent of both parties for such recording.</string>
<string name=”call_recording_disclaimer_agreen_button_text”>Agree</string>
Mesajul audio din timpul conversației:
<string name=”call_recording_starting_voice”>This call is now being recorded</string>
<string name=”call_recording_ending_voice”>Call recording has now ended</string>
Mențiuni ale funcției de transcriere
<string name=”call_recording_transcript_not_available”>Transcript not available</string>