Ne apropiem cu pași repezi de perioada frenetică a sfârșitului de an, în care parcă abia așteptăm să aruncăm cu banii în stânga și în dreapta pentru a ne satisface nouă sau celor dragi toate dorințele în materie de răsfățuri digitale.
Un astfel de posibil răsfăț este și monitorul pe care vi-l prezint astăzi, o adevărată jucărie pentru oameni mari (sau oameni mici cu părinți generoși). Este vorba despre un monitor dedicat gamingului competitiv, are o rată de refresh de 240 Hz fără necesitatea vreunui overclock și se numește OMEN X 25.
Pentru cei care nu sunt la curent, OMEN este brandul de gaming al companiei HP, și an de an încearcă să inoveze și să se poziționeze tot mai bine în lupta cu celelalte branduri premium de gaming de pe piață. Au mai trecut prin redacția noastră două produse din gama de desktop-uri și am fost plăcut impresionați de felul în care au fost concepute. Oare ne-a impresionat la fel de mult și acest monitor?
O să încep prin a dezvălui specificațiile tehnice cele mai importante: OMEN X 25 este un monitor de 24.5” cu rezoluție Full HD și compatibilitate G-Sync. Așa cum este cazul la majoritatea monitoarelor dedicate gamingului profesionist, panoul este TN, iar timpul minim de răspuns al acestuia este de 1ms. Cum spuneam și mai sus, rata de refresh a acestui monitor poate ajunge la 240 Hz fără niciun fel de problemă, iar acest lucru este poate cel mai important.
Dacă adăugăm faptul că HP OMEN X 25 este și monitorul oficial al Overwatch League, deja e lesne de înțeles faptul că se ridică la standardele oricărei competiții profesioniste.
Prima reacție pe care am avut-o când am văzut dimensiunea cutiei în care se livrează a fost un ”wow”. Cutia este foarte mare, comparabilă cu aceea a unui desktop de dimensiuni măricele. Aveam apoi să înțeleg și de ce: monitorul este livrat complet preasamblat. Nu trebuie decât să îl pui pe birou și să conectezi cablurile.
Estetic, monitorul păstrează un design destul de serios, bazat pe linii drepte. Un astfel de design nu poate să dea greș în niciun fel de setup. Partea din spate a monitorului prezintă un model foarte atent desenat, dar și un logo OMEN de dimensiuni generoase. Piciorul de susținere este înalt și permite ajustarea înălțimii monitorului pe o plajă largă. Acest picior dublează și ca suport de căști, ele putând fi lăsate pe acesta între sesiunile de joc.
În partea de jos a piciorului găsim un mic organizator de cabluri, iar și mai jos, pe suprafața biroului, găsim baza acestui picior, ce atrage atenția prin forma sa de romb. Aici se găsește și logotipul OMEN, ce este amplasat strategic chiar sub bătaia luminii RGB ce este emisă de LED-ul poziționat sub display.
Am specificat faptul că ajustarea pe înălțime este destul de generoasă și mă bucur că este așa. De asemenea, monitorul mai permite și înclinarea display-ului la 23 de grade în sus (spre tavan), respectiv 5 grade în jos (deci 28 de grade de libertate). Pentru rotire stânga-dreapta nu există o balama, dar monitorul e extrem de ușor de reorientat cu totul. În pachet există și un adaptor VESA 100X100 pe care îl puteți folosi pentru a prinde monitorul pe un suport de perete sau pe alt tip de suport pentru birou.
Ca elemente de conectivitate nu avem parte de nimic neașteptat: absolut toate porturile sunt amplasate clasic, în partea inferioară-spate a monitorului. Dincolo de portul de alimentare și cel de securizare Kensington, avem parte de o intrare DisplayPort (un cablu DP este inclus în pachet), o intrare HDMI, un hub USB 3.0 cu două porturi și un port ce permite conectarea acestui hub la calculator. Astfel, pentru mai multă simplitate, puteți conecta perifericele direct în monitor. A, era să uit, mai există și o mufă pentru căști.
Probabil vă întrebați care a fost experiența mea de utilizare a acestui monitor și.. până la urmă, dacă este un monitor care merită achiziționat (prețul său este de aproximativ 2600 de lei, iar fratele său geamăn, cu FreeSync în loc de G-Sync este 1700 lei).
Experiența mea a fost excelentă și m-am îndrăgostit destul de repede de acest model. De ce? Pentru că acest monitor este cel mai rapid pe care l-am testat vreodată. Cu G-Sync, refresh rate de 240Hz, și un input lag imperceptibil, fiecare mișcare a mouse-ului este transpusă instantaneu pe monitor într-un mod care este greu de descris până încerci un monitor cu refresh rate mare. Și da, chiar poți simți diferența între 144Hz și 240Hz.
Rezoluția nativă Full HD este și ea bine aleasă pentru acest panou, pentru că permite obținerea de framerate-uri mai mari în jocuri, ceea ce pune în evidență rata mare de actualizare a imaginii pe panou.
Pentru majoritatea jucătorilor profesioniști, rezoluția și calitatea vizuală contează puțin spre deloc, însă input lag-ul, rata de refresh și timpul de răspuns sunt cele mai importante. Iar în acest moment, acest monitor este unul dintre cele mai bune de pe piață în privința acestor caracteristici esențiale sportivilor digitali.
Totuși, asta nu înseamnă că acest monitor nu are o calitate vizuală foarte bună. Chiar dacă are un panou TN, HP OMEN X 25 redă culorile excelent și are o luminozitate destul uniformă pe suprafața ecranului. Contrastul nu este punctul forte al unui astfel de panou, și nici unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai extinse, dar acesta este prețul pe care gamerii profesioniști trebuie să îl plătească pentru a fi pe primul loc în jocul lor preferat.
Iar luminozitatea aceea din specificațiile tehnice, de 400 cd/m², mi se pare puțin subestimată. Acest monitor, pe luminozitate 100%, poate fi folosit fără probleme în lumina directă a soarelui. De aceea, cel mai probabil primul lucru pe care va trebui să îl faceți după instalarea monitorului este să schimbați profilul de imagine de pe Gaming pe Standard, sau să scădeți intensitatea luminoasă pe profilul Gaming care este activat în mod implicit la prima pornire.
Înainte de a încheia, iată niște imagini cu interfața monitorului, ce se controlează dintr-un mic joystick cu 4 direcții. Există opțiuni de ajustare a fiecărui profil de culoare, dar și de schimbare a modului în care funcționează LED-ul RGB, de adăugare a unei ținte pe ecran, de adăugare a unor cronometre sau de a afișa framerate-ul fără a fi nevoie de un soft separat.
Per total, HP OMEN X 25 este visul oricărui gamer care vrea să obțină un extra avantaj în fața adversarilor din jocurile multiplayer (și nu numai). Din punctul meu de vedere, dacă sunteți în căutarea celui mai bun monitor gaming pentru un buget de 2000 sau 3000 lei, aceasta, alături de fratele OMEN X 25f (aproape identic), reprezintă din punct de vedere calitativ una dintre cele mai bune opțiuni de pe piață în acest moment.
Acum, scuzați-mă, dar mă așteaptă un meci de Overwatch la 240Hz. Nu pot să-l refuz.
Galerie foto completă: