Deși nu sunt un guru al fotbalului real, am devorat aproape orice joc de fotbal de la Italy ‘90 și Sensible Soccer, până la toată seria FIFA, Microsoft Soccer 2000 și seria Winning Eleven/Pro Evolution Soccer. Având această experiență, nu îmi trebuie foarte mult timp ca să înțeleg dacă un joc de fotbal este un pas înainte sau un pas înapoi care duce la un offside.
Așadar, atunci când am pornit pentru prima dată eFootball PES 2020, m-am rugat să fie un an bun și am sprintat prin meniuri ca să ajung în primul meu meci. Stai, ce ai rămas așa încruntat? Da, în acest an Konami a schimbat numele jocului, ca să arate că ia în serios campionatele internaționale precum eFootball Pro, care este acum partener oficial.
Practic, realizând că nu se poate bate de la egal la egal cu FIFA din cauza fondurilor limitate (pentru licențe), Konami a decis să diferențieze PES printr-un push în zona de eSports.
Revenind la primul meu meci. Ca un patriot wannabe, am verificat dacă există vreo echipă românească și, spoiler alert… nu e niciuna. Apoi m-am dus în zona de echipe naționale și m-am bucurat să aleg naționala noastră de seniori.
Câteva momente și un fluier de start mai târziu, eram în extaz. PES 2020 se simte ca o gură de aer proaspăt, atât pentru seria PES cât și pentru jocurile video de fotbal ca un întreg. De ce? Pentru că…
… în primul rând, proprietățile mingii, inerția jucătorilor și în general ritmul jocului conduc către un joc mult mai tacticizat, similar fotbalului real, unde o mare parte din timp este folosită pentru a pune bazele unui atac, și nu pentru a ataca propriu-zis.
Și, chiar dacă mi-am propus să nu menționez de foarte multe ori FIFA în această recenzie, nu pot să nu punctez faptul că fluxul jocului este diferența principală față de seria celor de la EA Sports. Dacă aici lucrurile se bazează pe un joc tactic de echipă și pe crearea de momente-cheie, în FIFA ritmul de joc este ceva mai alert și favorizează spectaculozitatea atacurilor-fulger și a sclipirilor individuale ale jucătorilor de top. Gata cu FIFA pentru moment.
Asta nu înseamnă că PES 2020 este la fel de lent precum PES-urile de acum câțiva ani. Nici pe departe. Jocul a devenit mai responsiv și mai alert în ultimele două ediții, iar acest an consider că este cel mai aproape de realitate din punctul de vedere al ritmului de joc și al controlului jucătorilor.
Fizica și controlul mingii este un aspect pe care PES l-a tratat întotdeauna cu mai multă seriozitate decât competitorul principal. Iar anul acesta, Konami a dus lucrurile la un alt nivel adăugând ceva sare și piper, adică mici detalii care contează. De exemplu, pasele și șuturile au o acuratețe mult mai mică dacă jucătorul este orientat cu fața în altă direcție decât cea în care urmează să trimită mingea, ceea ce adaugă mai mult realism. O importanță la fel de mare o au și anumiți factori precum viteza jucătorului și distanța mingii față de picior în momentul în care este executată comanda de pasă sau șut.
Controlul mingii este și el îmbunătățit, acum existând și opțiunea de Finesse Dribble, un mod prin care poți controla mingea în pași foarte mici, în încercarea de a induce în eroare adversarul direct. Din nefericire, pe nivelurile de dificultate mai înalte, AI-ul reușește cu ușurință să intre la minge în timpul dribbling-urilor.
Ce îmi place la nebunie în PES 2020 este felul în care funcționează pasele în adâncime, centrările și șuturile. Pasele în adâncime, în special cele pe jos, sunt trimise exact așa cum ți-ai dori, astfel încât să ducă la o întâlnire spectaculoasă cu un coechipier. Cel puțin în acest moment, pasele aeriene în adâncime nu sunt la fel de eficiente, jucătorul țintit având uneori momente de ezitare până să alerge după minge.
Centrările și șuturile sunt, în sfărșit, ceea ce ar fi trebuit să fie în PES cu mult timp în urmă. Ambele beneficiază acum de mai multă forță și conduc la un joc mult mai eficient și spectaculos în atac.
În apărare, jocul este acum ceva mai dificil, asta și din cauza faptului că AI-ul ofensiv este cu mult îmbunătățit față de versiunile anterioare. Acum, atacurile echipei controlate de calculator sunt imprevizibile și pe alocuri foarte surprinzătoare.
Dar asta nu înseamnă că este imposibil să ne apărăm. În ajutorul nostru vin acum o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește timpul de reacție al jucătorilor, uneori aceștia intervenind singuri asupra mingii. De asemenea, în timpul duelurilor umăr la umăr poți recurge la faulturi tactice intenționate, iar în cazul intrărilor prin alunecare acum există o varietate de animații care îmbunătățesc jocul defensiv.
Animațiile noi nu sunt implementate doar la nivelul intrărilor prin alunecare, ci în toate ariile jocului, de la sărbătorirea golurilor și până la săriturile portarilor.
Pentru a crea o atmosferă autentică, cei de la Konami au decis să folosească motorul grafic Fox Engine, pe care l-au optimizat pentru a oferi un nivel înalt de fidelitate grafică. Stadioanele arată fenomenal, iar jucătorii de top beneficiază de modele grafice foarte atent realizate. Desigur, încă există momente când lucrurile nu arată natural (în special animațiile fețelor) însă per total avem parte de un nivel grafic foarte avansat.
Ultimul lucru pe care o să-l menționez înainte să trec la aspectele negative este noua cameră Stadium, care este acum camera implicită atunci când începi PES 2020. Această cameră oferă un unghi ce simulează foarte bine transmisiunile live televizate și personal îmi place foarte mult. Adaugă un element de autenticitate care, coroborat cu lucrurile pe care le-am menționat înainte, duce la o simulare reușită a jocului de fotbal. Atât de reușită, încât PES este un joc interesant și pentru cei care asistă în calitate de spectatori.
Pe de alta parte, există și lucruri care nu mi-au plăcut din punctul de vedere al gameplay-ului. De exemplu, în faza de construcție a echipei adverse, mi s-a întâmplat de destul de multe ori ca mingea să treacă razant pe lângă un jucător de-ai mei și acesta să nu aibă niciun fel de intenție de a o intercepta.
Un alt aspect care nu mi-a placut a fost acela că, oricât de rapid ar fi un atacant, acesta va fi ajuns din urmă de jucătorii defensivi ai echipei adverse. Înțeleg de ce se întâmplă acest lucru, însă cred că este prea exagerată această echilibrare de forțe.
Poate printre cele mai frustrante lucruri este arbitrajul în cazul faulturilor. PES 2020 nu prea te iartă atunci când intri la minge, așa că alegerea momentului cel mai bun este esențială. Altfel, se poate lăsa cu diverse culori de cartonașe, după bunul plac al arbitrului din joc. Desigur, există și momente total opuse, când un fault clar nu este fluierat.
Și o să închei partea de dezamăgiri prin a menționa partea de sunet. Nu sunetul de pe stadion. Acela este ok, iar galeriile fac o atmosferă frumoasă. Dar partea de comentariu live este repetitivă, plictisitoare și adesea total pe lângă spiritul și atmosfera momentului. Uneori durează 2-3 secunde până ca un comentator să rostească mult așteptat-ul ”gol!”, iar aceeași întârziere există și după șuturi ratate. Mingea este de mult timp în afara terenului, iar comentatorii abia atunci strigă ”Ronaaaldoooo!!”. Bizar.
Gata cu momentele de gameplay efectiv. De aici o să trec în revistă interfața, modurile de joc, licențele, câteva păreri despre multiplayer și o să vă las să mergeți mai departe în călătoria voastră virtuală. Rămâneți cu mine, că e interesant.
Oricât de mult ar fi încercat Konami să îmbunătățească interfața jocului, PES 2020 nu a reușit să se despartă de influențele japoneze care și-au făcut an de an simțită prezența în această serie. Dar lucrurile au evoluat spre bine. Meniurile sunt puțin mai ușor de navigat și de înțeles, dar nu se apropie de experiența jocurilor de la EA.
Ca moduri principale de joc, eFootball PES 2020 ne oferă modurile clasice de single player și multiplayer de tip single match, dar și moduri de joc ceva mai speciale.
Clasicul Master League, adică modul de carieră de manager de fotbal, a fost acum îmbunătățit prin adăugarea de cut scene-uri cinematice și posibilitatea de a alege dintr-o serie de răspunsuri predefinite în timpul conferințelor de presă sau chiar în timpul discuțiilor cu jucătorii. A, da, iar acum poți avea aspectul uneia dintre legendele fotbalului, precum Diego Maradona sau Roberto Carlos.
Modul Become a Legend se întoarce și el, dar nu iese în evidență și nu se apropie de prezentarea modului The Journey din seria FIFA. Dar este drăguț așa cum este și îți oferă o experiență plăcută de joc atunci când te plictisești de modurile clasice.
Pe segmentul de multiplayer avem parte de meciuri în mod cooperativ (împreună cu alți coechipieri umani), diviziile ranked, dar și modurile de joc myClub (corespondentul FUT) și Matchday.
Matchday este un mod multiplayer cu adevărat nou în serie, iar partea interesantă este că e ancorat în realitate. În fiecare săptămână în Matchday găsești o parte dintre meciurile e vor fi jucate în viitorul apropiat. în fiecare zi, timp de 3 ore, trebuie să joci și să contribui la punctajul adus de fanii echipei tale preferate. La finalul celor 3 ore este ales câte un jucător care va reprezenta fiecare echipă în ”marea finală” a zilei. Meciul poate fi urmărit în calitate de spectator de orice jucător care a participat în evenimentul Matchday al zilei.
Participarea în Matchday îți aduce puncte și alte beneficii care îți vor fi cu adevărat utile în special în modul myClub.
Și dacă ar fi să menționez un lucru despre myClub, acesta ar fi că modul îți permite să compui destul de repede o echipă bună, în care să incluzi jucători de top. Pentru cei obișnuiți cu FIFA Ultimate Team (FUT), acest lucru ar putea să pară unul negativ, dar cred că tot conceptul din spatele unui astfel de mod trebuie să fie acela de a-ți compune o echipă pe care tu o consideri perfectă și de a te bate cu alte echipe pe care alți jucători le consideră perfecte. Nu am vrea să avem de a face cu încă un joc construit să te determine să scoți bani reali din buzunar ca să cumperi pachete cu jucători…
În sine, a juca PES 2020 online este o experiență în general pozitivă, jocul oferind chiar și o opțiune prin care îl obligi să-ți găsească un adversar cu o conexiune stabilă la Internet. Problema este că, la momentul lansării, chiar și fără această opțiune activă, tot durează 1-2 minute până găsești un adversar. Acest lucru este extrem de frustrant și descurajant și mi-e greu să cred că în primele zile de la lansare nu există un număr destul de mare de jucători europeni care joacă PES 2020 pe PS4 pe timpul serii.
Dar Konami promite îmbunătățiri continue și sper ca majoritatea lucrurilor negative pe care le-am menționat în acest review să fie rezolvate de echipa de dezvoltatori cât mai repede. Cei de la Konami par foarte dornici să facă din PES 2020 un joc perfect. Un aspect bizar dar totodată drăguț este faptul că, la prima pornire a jocului, am fost întâmpinat de 6-7 mesaje de la dezvoltatori în care erau listate fie probleme cunoscute, fie data următorului patch, fie scuze pentru că au lansat mai târziu decât ar fi trebuit update-ul cu echipele actualizate.
În final, să vorbim despre licențe. PES 2020 are, în teorie, cele mai multe echipe licențiate de până acum. De asemenea, are și licența oficială pentru campionatul EURO 2020 (DLC-ul pentru această competiție va fi gratuit și se va lansa anul viitor).
Dar evident, când te uiți peste listele cu echipe și jucători, majoritatea nu poartă numele reale. Există totuși niște excepții importante: în acest an, PES are licența exclusivă pentru Juventus, așa că echipa lui Cristiano Ronaldo va purta numele de Piemonte Calcio în FIFA 20. Ce lovitură! Și stadionul Allianz Arena va lipsi din FIFA, el regăsindu-se în toată splendoarea doar în eFootball PES 2020.
Alte echipe mari cu licență (nu exclusivă) sunt Arsenal, Manchester United, Bayern Munchen sau Barcelona. De asemenea, există și ligi licențiate integral, precum Serie A și Ligue 1.
Pe de altă parte, comunitatea este activă și uriașă, iar jocul permite importarea de echipe personalizate pe PC și PS4. De aceea, pentru a aduce toate echipele reale în PES, tot ce trebuie să faci este să instalezi un Option File care va aduce și mai multă autenticitate în joc.
De asemenea, în Edit Mode îți poți crea propria echipă și proprii jucători cu abilități cât de mari vrei tu. Astfel, distracția este garantată.
Este timpul pentru o concluzie, iar concluzia mea este că eFootball PES 2020 este cu siguranță cel mai bun PES de până acum. Poate chiar cel mai bun joc ce simulează fotbalul în complexitatea lui, dacă ar fi să luăm în considerare strict gameplay-ul bazat pe autenticitate.
Există însă niște puncte negative pe care nu le găsești la competitorul principal. Acest joc nu oferă spectacol în fiecare moment, are un sistem dubios de arbitraj și alte mici hibe legate de AI, nu are cele mai bine structurate meniuri și nici licențele oficiale pe care ni le-am dori cu toții. Dar trecând peste aceste probleme, fotbalul din el… e fotbal.
Sau, mai bine zis, eFootball?
Galerie foto completă:
ePESCLUB pe facebook are liga 1 si toate celelalte ce ne intereseaza!
Grafica bună, pase excelente, șuturi bune, dar licențele, felul cum se mișcă jucătorii în teren și viteaza jucătorilor în meci e un dezastru, zici ca fug pe loc.