[REVIEW] Sistem gaming Arkay by PC Garage. Un nou hit printre sistemele preasamblate?

După ce sistemele Viking și Raptor 5 s-au dovedit a fi printre cele mai competitive de pe piață, PC Garage a decis să facă un pas înainte și să construiască un sistem atrăgător pentru cei ce își doresc un nivel de performanță mai înalt și componente de primă clasă.

Așa s-a născut Arkay, sistemul pe care vi-l voi prezenta astăzi și pe care am avut ocazia să îl testez în ultimele câteva zile.

Sistemul de gaming Arkay, care s-a lansat chiar azi, vrea să ofere o opțiune cât mai bună pentru cei care dispun de un buget aflat în jurul valorii de 6.000 de lei (prețul sistemului a fost de 5.799 lei la precomandă, iar începând de astăzi este de 5.999 lei). Având în vedere că am analizat alternativele pieței, pot să spun că Arkay este cel mai bine gândit sistem din această gamă de preț.

Am încercat chiar să compun un wishlist din componente și am constatat că nici măcar dacă îți cumperi separat piese de calitate echivalentă nu ieși neapărat mai ieftin (mai ales când iei în calcul felul în care sunt asamblate aceste sisteme, care altfel te costă ori foarte mult timp, ori o sumă frumușică pe care o plătești la PC Garage sau la o persoană care știe ce face).

Dar hai să vă prezint componentele lui PC Garage Arkay:

  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz
  • Cooler CPU pe lichid:  Deepcool GAMMAXX L240
  • Placă video: MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6
  • Memorie: Corsair Vengeance RGB PRO 16GB DDR4 3200MHz CL16 sub formă de kit Dual Channel (sunt două memorii a câte 8 GB)
  • SSD: 1TB, Intel 660p (PCI Express 3.0 x4, în format M.2 2280)
  • Placă de bază: GIGABYTE AORUS X470 ULTRA GAMING
  • Sursă: Super Flower SF-550F14MT, 550W, certificată 80+ Silver
  • Carcasa: SilentiumPC Armis AR7X TG RGB

Și, dacă vi se pare că la această sumă ar fi trebuit să primiți cel puțin un Ryzen 7 3700X și un RTX 2070 SUPER… ei bine, vă invit să consultați prețurile noilor game de plăci grafice și procesoare și vă veți lămuri singuri.

Pe de altă parte, Ryzen 5 3600 este un monstru de procesor cu 6 nuclee și 12 fire de execuție ce bate în jocuri toată seria Ryzen 7 2xxx, iar GeForce RTX 2060 este de asemenea o bestie mai puternică decât fostul GTX 1070, la care se adaugă și funcționalitățile specifice seriei RTX (de exemplu, raytracing în timp real și supersampling bazat pe machine learning).

Lumini, airflow și alte caracteristici ale componentelor

Așa cum se poate vedea din lista de componente, au fost alese piese calitative, o abordare pe care o urmăm și noi în redacție atunci când construim un nou calculator. Ne referim la componentele care duc la o fiabilitate îndelungată a sistemului, și care nu trebuie schimbate în viitor, în cazul unui upgrade major.

Carcasa, de exemplu, este printre cele mai spațioase și mai frumoase middle tower-uri prezente pe piață. Spațiul din incinta principală este de ajuns pentru a instala chiar și cea mai lungă placă video disponibilă pe piață, iar spectaculosul geam lateral este plasat la o distanță destul de mare încât să poată fi instalat în carcasă chiar și un cooler foarte înalt, pe aer. Incinta secundară, din spatele plăcii de bază, este dedicată ascunderii cablurilor, iar spațiul de acolo este de asemenea foarte generos.

Carcasa are incluse 4 ventilatoare, dintre care 3 sunt plasate în partea frontală în spatele unui alt geam de dimensiuni generoase, iar cel de-al patrulea ventilator este plasat în partea din spate, în zona porturilor I/O, pentru a ajuta la eliminarea cât mai rapidă a aerului cald din incintă.

Cooler-ul pe lichid GAMMAXX L240 vine cu un radiator de 240mm instalat în tavanul carcasei, acest radiator fiind răcit activ de alte două ventilatoare ce împing aerul în afara carcasei. Astfel, sistemul are în total un sistem de răcire format din 6 ventilatoare, patru ale carcasei și încă două ale sistemului de răcire all-in-one de pe procesor. Nu punem la socoteală ventilatorul sursei, pentru că acesta se află într-o incintă separată.

Evident, pentru un aspect cât mai interesant, absolut toate ventilatoarele beneficiază de iluminare RGB. Iluminarea este disponibilă și pe waterblock-ul sistemului de răcire, dar și pe cele două memorii Corsair Vengeance și pe placa de bază AORUS.

SSD-ul acestui sistem este unica soluție de stocare inclusă, și este una dintre cele mai spectaculoase componente ale acestui sistem. Asta pentru că SSD-ul are 1 TB și este practic invizibil, el fiind instalat pe un slot M.2 dispus exact în spatele plăcii video.

Aspectul interior al sistemului este îngrijit, wire management-ul fiind realizat cu destulă atenție încât cablurile să nu arate deranjant și să nu afecteze negativ fluxul de aer.

De fapt, dincolo de felul în care au fost alese și instalate componentele, dorința celor de la PC Garage de a oferi o experiență plăcută clienților Arkay este ușor de identificat încă de la deschiderea cutiei. Calculatorul este învelit într-o husă de protecție personalizată cu logo-ul Arkay, această husă oferindu-ți un sentiment instantaneu de satisfacție în momentul dezvelirii.

 

Prima impresie, experiență de utilizare

În momentul în care pornești sistemul, nu ai cum să nu fii surprins de felul în care arată tot setup-ul de leduri. Iar asta e doar o primă impresie, pentru că după ce ajungi să sincronizezi toate LED-urile din sistem (inclusiv cele de pe memorii), poți obține niște efecte mult mai spectaculoase. Iar sincronizarea se face simplu, prin instalarea unui soft de la producătorul plăcii de bază (RGB Fusion 2). Dar până la instalarea softului care sincronizează LED-urile… mai avem un pas.

Trebuie să instalăm Windows-ul.

Atunci când primești Arkay, acesta vine cu sistemul de operare Ubuntu preinstalat. Și chiar dacă este cea mai cunoscută distribuție de Linux, aceasta nu ne ajută foarte mult în gaming. Așadar, pregătim un stick cu Windows, ștergem partiția cu Ubuntu și creăm una nouă pentru Windows 10. Altă viață.

Un mic amănunt pe care l-am sesizat la prima pornire a sistemului: îmi era indicată o frecvență a memoriilor de 2133 MHz, în condițiile în care știam că memoriile instalate ar trebui să aibă o frecvență de 3200 MHz. Probabil această ”problemă” nu se va întâmpla la toate sistemele Arkay, însă dacă descoperi cumva că memoriile funcționează la 2133 MHz, acest lucru se rezolvă simplu: accesezi BIOS-ul prin apăsarea tastei Del în primele secunde de la pornirea sistemului, iar acolo accesezi secțiunea Advanced Memory Settings. Dai dublu-click (sau enter) pe Extreme Memory Profile(X.M.P.) și alegi Profile 1. Apoi, în dreapta-sus în apropierea ceasului, vei găsi butonul Save&Exit. Click pe el, apoi pe Save & Exit Setup, iar apoi pe butonul Yes care apare pe ecran. Gata, problema este rezolvată.

Primul lucru pe care recomand să-l faceți atunci când instalați Windows-ul este să descărcați și să instalați ultimele pachete de drivere de pe pagina de Support a plăcii de bază din sistem, în cazul nostru AORUS X470 Ultra Gaming. În special cel pentru chipset. Apoi, mergeți și pe site-ul NVIDIA și descărcați ultimul driver grafic.

În rest, după instalare, experiența este magnifică. Grație SSD-ului de 1TB, totul se mișcă foarte rapid și nu există momente de pauză cauzate de vreo lentoare a unității de stocare. De exemplu, m-am jucat liniștit în timp ce în background descărcam jocuri cu 35 MB/s. Pentru orice posesor de calculator cu HDD-uri, acest lucru pare scos dintr-un basm.

În ceea ce privește experiența de utilizare a carcasei și posibilitatea de upgrade, acestea sunt la nivel de top. În primul rând, panourile laterale ale carcasei pot fi detașate fără șurubelniță pentru acces rapid de pe orice parte a carcasei. Pentru a instala noi unități de stocare, placa de bază mai oferă un slot M.2, dar și o mulțime de porturi SATA pentru SSD-uri sau HDD-uri de dimensiuni obișnuite. Cabluri pentru conectarea acestora veți găsi în setul de accesorii pe care îl primiți împreună cu Arkay. Memoriile pot fi completate sau înlocuite cu ușurință, până la valoarea maximă de 64 GB, deși pentru un sistem de utilizat cu precădere în gaming nu consider necesar un upgrade de memorie în acest moment.

Pe partea frontală a carcasei se află butonul de power, două porturi USB 3.0, intrare jack de microfon, ieșire jack de căști, un fan controller și un buton de control al luminilor de pe cele 4 ventilatoare ale carcasei. Acest buton permite trecerea prin mai multe culori și efecte, însă este important de știut că pentru sincronizarea cu RGB Fusion (cu celelalte lumini din sistem), trebuie să mențineți acest buton apăsat pentru 2 secunde.

Teste de performanță

Arkay este un calculator de gaming, dar având un procesor Ryzen de ultimă generație, cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, se descurcă remarcabil în aproape orice task îi arunci. Dacă din când în când dorești să faci streaming, editare video, modelare 3D… Arkay poate.

Mai jos regăsiți o serie imagini și clipuri din testele pe care le-am realizat în timpul petrecut cu acest sistem:

Pentru început, hai să vedem informațiile din CPU-Z (+ link validare și informații sistem de teste + link comparatie single-thread/multi-thread cu alte procesoare):

Iată și informațiile despre unitatea de stocare, așa cum le afișează CrystalDiskInfo:

 

Cu ajutorul CrystalDiskMark am realizat și teste de viteză pentru SSD-ul Intel din acest sistem. 1800 MB/s? I’ll take it!

Far Cry New Dawn:

Benchmark – High Settings

Benchmark – Ultra Settings

Gameplay – High:

FIFA 20 Demo (Meci obisnuit + Volta). Fun test was fun.

Setări:

Battlefield V – RTX ON, DirectX 12

Pe parcursul clipului am încercat mai multe setări. DLSS ON face totul super jucabil pe Ultra, dar adaugă un pic de neclaritate. DLSS OFF și setări HIGH mi s-a părut cea mai bună combinație, totul fără să renunțăm la raytracing.

Fortnite – Epic settings:

APEX Legends:

 

Concluzii:

Arkay de la PC Garage este un PC de gaming cu adevărat capabil, ce reprezintă din punctul meu de vedere cea mai bună alegere de sistem preasamblat de profesioniști la un buget de 6.000 de lei.

Acest sistem este construit nu doar pentru a oferi performanțe foarte bune în jocuri, ci și pentru a rezista în timp și pentru a-ți oferi o platformă ușor de îmbunătățit pe viitor. Ca performanțe, s-a ridicat la nivelul așteptărilor și a oferit o experiență fără cusur în toate jocurile încercate. Iar faptul că toată stocarea se face pe SSD este un avantaj major pentru timpul de încărcare al jocurilor.

Ne place.

Dacă vi se pare interesant și doriți să aflați prețul actualizat, vă invit să vizitați pagina oficială a produsului: https://www.pcgarage.ro/pc-gaming-pc-garage-arkay/

 

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.