[P] Top 5 motive să-ți cumperi un monitor de gaming MSI

Dacă în episodul trecut Top 5 Powered by MSI am încercat să explicăm cât mai bine de ce un calculator de gaming preasamblat ar putea fi o idee excelentă pentru unii gameri, astăzi vom aborda subiectul monitoarelor de gaming de la MSI. Și pentru că pe Overheat.ro un articol sponsorizat nu este doar o reclamă, ci este o sursă de informații interesante, vom evidenția aspectele care chiar ar putea să facă diferența atunci când cauți un monitor cu design și funcționalitate de top.

Așadar, iată 5 motive din care ar trebui să te gândești la un monitor de gaming de la MSI:

1. Gaming OSD

Cea mai spectaculoasă și utilă funcție, din punctul meu de vedere, este aplicația Gaming OSD de la MSI. Atât timp cât cablul USB inclus în pachetul monitorului este conectat la calculator, aplicația permite configurarea oricărui aspect legat de monitor prin utilizarea mouse-ului și tastaturii.

Acest tip de aplicație rezolvă într-un mod elegant problema clasică a interfețelor greu de utilizat. Nu de puține ori m-am simțit descurajat să umblu la setările monitorului din cauză că utilizarea unui joystick este foarte enervantă și necesită o mulțime de apăsări pentru sarcini foarte simple.

Cu Gaming OSD, poți schimba toate setările clasice ale unui monitor, dar beneficiezi și de anumite funcții pe care nu le găsești în mod obișniut în interfața nativă.

De exemplu, aplicația îți permite să setezi hotkey-uri pe tastatură pentru a controla luminozitatea display-ului sau pentru a activa elemente de asistență vizuală (de exemplu o țintă pe centrul ecranului, care ajută în anumite FPS-uri). De asemenea, poți schimba profilul de culoare, sursa de intrare sau refresh rate-ul. Poți schimba chiar și scurtăturile asociate joystick-ului hardware al monitorului, sau în cazul anumitor modele de monitor, poți accesa și configura setările Picture-in-Picture sau Picture-by-Picture pentru a afișa două surse în același timp.

Practic, Gaming OSD poate înlocui cu brio orice interacțiune cu butoanele fizice ale monitorului, și face acest lucru într-un mod mult mai simplu și intuitiv. Ar fi trebuit ca acest gen de interfață să devină un standard cu mult timp în urmă, pentru că te ajută să utilizezi monitorul la capacitatea lui maximă.

Mai nou, aplicația Gaming OSD poate fi controlată și de pe telefon, prin intermediul aplicației mobile MSI Remote Display pentru Android. Astfel, nu trebuie să mai atingi nici monitorul, nici mouse-ul, nici tastatura.

Dincolo de funcțiile care comunică în mod direct cu monitorul, Gaming OSD conține și anumite funcții de organizare a ferestrelor, dar și posibilitatea de a personaliza sistemul de iluminare RGB Mystic Light de pe monitor. Și uite așa ajungem la motivul cu numărul 2.

2. Mystic Light și Gaming Echo

Pentru că gamerii simt nevoia de personalizare tot mai mult, luminile RGB au ajuns pe multe dintre monitoarele de gaming existente în ziua de astăzi. MSI a urmat același trend și a introdus aceste monitoare în ecosistemul propriu denumit Mystic Light.

Luminile prezente pe carcasele monitoarelor pot fi personalizate printr-o mulțime de culori și efecte, iar unul dintre cele mai recente efecte prezente pe monitoarele MSI este Gaming Echo.

Gaming Echo este o funcție ce controleaza intensitatea și culorile luminilor Mystic Light de pe spatele monitorului în funcție de intensitatea și frecvența sunetelor redate în muzică, filme sau jocuri. Astfel, fiecare foc de armă va fi resimțit nu doar auditiv, ci și vizual, pe peretele din spatele monitorului.

3. Posibilități de ajustare și suport pentru căști

Adică posibilitatea de a ajusta monitorul pentru a se potrivi stilului tău, și nu invers. Poate că nu este o caracteristică specifică în mod special monitoarelor MSI, dar este foarte importantă pentru un monitor de gaming în general.

Este vorba despre posibilitățile de a ajusta monitorul pe înălțime, dar și de a îl înclina și roti pe axele principale astfel încât să se potrivească utilizării pe orice birou de gaming.

Monitoarele de gaming de la MSI au multiple posibilități de ajustare, astfel făcând mult mai facilă o poziție corectă a gamerului în fața monitorului.

Suportul pentru căști, prezent pe multe dintre modelele MSI, este un bonus pe care nu îl poți aprecia până nu îl încerci. Atunci când căștile nu îți ocupă spațiu pe birou, ci stau suspendate pe un suport dedicat, întregul setup de gaming pare mai ordonat și curat.

4. Margini foarte înguste

Dimensiunile ramei au fost întotdeauna un aspect de interes pentru gameri. De aceea, producătorii s-au străduit să reducă marginile groase specifice anilor 2000, iar astăzi găsim pe piață monitoare cu rame foarte înguste și foarte spectaculoase.

Dincolo de faptul că marginile înguste fac întreaga imagine mai interesantă și lipsită de frontiere, există un tip de gameri cărora nu doar le-ar plăcea, ci au cu adevărat nevoie de monitoare cu ramă îngustă.

Este vorba în special despre cei cu setup-uri triple-monitor, pentru care fiecare centimetru de ramă în plus este foarte deranjant.

MSI încearcă în mod constant să satisfacă nevoile gamerilor care au astfel de setupuri și nu numai, iar din acest motiv monitoarele MSI au rame din ce în ce mai înguste. Un model MSI curbat și cu margini înguste poate forma un setup triple-monitor de invidiat.

5. Suport pentru AMD Freesync

Știi efectul nedorit de ”rupere” a imaginii atunci când faci o întoarcere rapidă într-un shooter, atunci când pilotezi o mașină într-un joc de racing sau… chiar și atunci când degajezi o minge în FIFA? Se numește screen tearing și este rezultatul faptului că rata de cadre a jocului nu este perfect sincronizată cu rata de actualizare a imaginii de către monitor.

Ce se întâmplă de fapt? În timp ce monitorul ”desenează” un cadru pe care l-a primit de la placa video acum câteva milisecunde, este foarte probabil ca jocul să îi transmită deja cadrul următor. Astfel, vei avea surpriza ca partea de sus a imaginii afișate să fie din cadrul anterior, iar partea de jos să fie din cadrul curent. De aici și efectul de rupere: într-un anumit moment, pe ecran vor fi imagini din două frame-uri diferite ale jocului.

În trecut, această problemă putea fi rezolvată utilizând funcția V-Sync, care fixa framerate-ul jocului la rata de refresh a monitorului, însă avea marele dezavantaj că adăuga câteva milisecunde de input lag, adică de întârziere a afișării imaginii.

În prezent, soluția cea mai bună este cea a sincronizării ratei de refresh a monitorului cu framerate-ul jocului. Această soluție cunoscută sub denumirea de sincronizare adaptivă este implementată în realitate sub două forme: tehnologia Freesync de la AMD și tehnologia G-Sync de la NVIDIA.

Majoritatea monitoarelor de gaming de la MSI sunt compatibile cu AMD Freesync, iar în prezent nu mai este nevoie să deții o placă video AMD pentru a utiliza această funcție. Ea poate fi activată și pe plăci grafice NVIDIA, din panoul de control instalat odată cu driverul plăcii video. Funcția se numește ”Enable G-SYNC, G-SYNC Compatible”.

Acestea au fost cele 5 motive pe care le puteți lua în considerare pentru a achiziționa un monitor gaming de la MSI. Sperăm ca ele să vă fie de folos, indiferent ce monitor veți decide să achiziționați.

 

 

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.