[REVIEW] HP OMEN Obelisk, micul sistem de gaming care poate

A trecut ceva timp de când n-am mai avut la teste un sistem de gaming, însă acum câteva zile, în redacția Overheat a ajuns un mic monstruleț care ne-a luat un pic prin surprindere. Este vorba despre un sistem de gaming produs de HP sub brandul Omen.  Denumirea completă este OMEN by HP Obelisk Desktop 875-0009nq. Dar prietenii îi spun Obelisk.

De ce l-am descris ca fiind un mic monstruleț? Pentru că deși conține componente dintre cele mai puternice, vine într-un format micro-ATX. Iar design-ul sistemului, atât la exterior cât și la interior, este unul foarte bine gândit, care nu doar că nu face niciun compromis, dar are și anumite caracteristici pentru care merită aplaudați.

Voi reveni la design, însă cred ca este cazul să vă spun despre componentele din interiorul acestui sistem. Procesorul este un Intel Core i7-8700 (6 nuclee, 12 fire de execuție, frecvenţă de bază de 3,2 GHz, ajunge până la 4,6 GHz în condiții de Turbo Boost), ce este asezonat cu 16 GB memorie RAM DDR4-2666 de la HyperX (2 stick-uri a câte 8 GB), o placă video NVIDIA GeForce RTX 2080 și două unități de stocare, adică 1 x SSD PCIe NVMe M.2 de 128 GB de la SK Hynix și 1 x HDD Seagate Barracuda de 1TB, la 7200RPM.

Placa de bază este una proprietară HP identificată cu ID-ul 84FD și cunoscută drept Edoras. Este bazată pe chipset-ul Intel H370. Important de știut este că placa de bază oferă doar 2 sloturi de memorie RAM, pe care sunt deja amplasate cele două memorii HyperX.

Sursa este HP și oferă o putere maximă de 500W, majoritatea pe rail-ul unic de 12V pe care oferă 40A (total 480W). Conform documentației, este certificată 80+ Bronze și mă aștept să ducă foarte bine, având în vedere experiența HP cu surse de alimentare de toate tipurile, de la laptopuri și până la servere.

Sistemul vine cu Windows 10 Home preinstalat.

În pachet mai sunt incluse și o tastatură și un mouse, însă acestea sunt modele foarte simpliste, de birou, ce nu fac parte din gama pentru gaming.

Design

Să revenim totuși la design, pentru că aici este interesant. Pe exterior, carcasa are un aspect simplu și elegant, având suprafețe de plastic mat, dar și o parte laterală din plexiglass. Pe partea superioară există o grilă de aerisire sub care pot fi montate ventilatoare suplimentare, pentru cei care doresc să crească nivelul de ventilație din sistem. De asemenea, tot în partea superioară există o secțiune puțin adâncită, unde se găsesc 2 porturi USB 3.1 frontale, 2 mufe jack și butonul de power.

Partea frontală are o formă care exprimă precizie și performanță fără a recurge la forme foarte complexe, iar în partea de sus a acesteia se găsește și logo-ul specific gamei Omen. Acesta beneficiază de iluminare RGB și poate fi controlat prin intermediul softului OMEN Command Center.

Pe partea din spate găsim 1 x USB Type-C 3.1, 4 x USB 3.1 Gen 1, 1 x USB 3.1 Gen 2, 3 jackuri audio (mic in, line in și ieșire) și portul LAN.

Și dacă tot am vorbit de LAN, trebuie să menționez că acest sistem are și conectivitate Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2×2) și Bluetooth 4.2.

Un lucru care m-a impresionat este faptul că acest PC duce conceptul de toolless la un alt nivel. Panoul lateral nu are șuruburi, așa cum suntem obișnuiți, ci se deschide prin apăsarea unui buton aflat în partea din spate a PC-ului. După apăsarea butonului, ce produce un ”clanc” atât de satisfăcător, panoul nu se desprinde complet pentru că ar exista riscul de a cădea. El se rabatează, rămânând conectat la partea de jos a carcasei prin intermediul unei balamale care nu lasă panoul să cadă la un unghi foarte mare. Practic, am putea spune că panoul doar se rabatează pe verticală, asemenea sistemelor de deschidere a geamurilor pe verticală (des întâlnit la termopan).

Pentru a desprinde de tot panoul lateral, acesta trebuie readus într-o poziție aproape perfect verticală și trebuie tras în sus pentru a se desprinde de balamaua de siguranță.

Evident, și în interior regăsm ideea de toolless, în zona unităților de stocare unde se află două sertare pe care pot fi montate hard disk-uri sau SSD-uri. În cazul sistemului pe care vi-l prezint astăzi, unul dintre sertare este ocupat de HDD-ul de 1 TB. Aceste două minicage-uri verticale de unități de stocare sunt foarte ușor de accesat, poziția lor fiind chiar în spatele panoului frontal.

Ventilația interiorului este asigurată de un singur ventilator aflat în partea din spate a carcasei, lângă cooler-ul de procesor.

Designul spațiului interior mi se pare unul foarte aerisit și reușit, și este pus în evidență de LED-urile RGB de pe tavan, care iluminează foarte bine componentele de deasupra plăcii video.

Un lucru puțin bizar, din punctul meu de vedere, este coolerul pe aer al procesorului, al cărui ventilator este montat puțin oblic, ceea ce în primele secunde m-a speriat, dându-mi impresia că nu a fost montat bine. În realitate se pare că este doar o decizie de design.

Dar un aspect interesant este faptul că placa video este susținută la extremitatea ei de o componentă special construită pentru a preveni îndoirea. Este cunoscut faptul că anumite plăci grafice au tendința de a se curba în timp sub propria greutate, dacă nu sunt susținute dintr-un punct suplimentar.

Per total, acest sistem are un design discret și totuși puternic, iar atenția acordată atât exteriorului cât și interiorului a fost una deosebită din toate punctele de vedere, incluzând aici și wire management-ul foarte bun.

Performanțe

Acest HP Omen Obelisk este un sistem puternic, așa că a suportat cu bine tot ce i-am aruncat în cale. Mai jos regăsiți o serie imagini și clipuri din testele pe care le-am realizat în timpul petrecut cu acest sistem:

Pentru început, hai să vedem informațiile din CPU-Z:

Iată și informațiile despre unitățile de stocare, așa cum le afișează CrystalDiskInfo:

Cu ajutorul CrystalDiskMark am realizat și teste de viteză pentru cele două unități de stocare:

Far Cry New Dawn:

Benchmark – High Settings

Benchmark – Ultra Settings

Gameplay

 

Battlefield V:

Fortnite:

APEX Legends:

 

La nivel de software, HP Omen Command Center este preinstalat și permite atât configurarea LED-urilor de pe sistem, cât și prioritizarea pachetelor de date pentru diverse aplicații (în special util pentru gaming). De asemenea, softul HP include și posibilitatea de a te juca de la distanță prin game streaming fără a instala vreun alt soft.

Concluzii

Nu mă așteptam să fie altfel. OMEN Obelisk 875-0009nq s-a ridicat la înălțimea tuturor așteptărilor mele, atât în ceea ce privește performanțele, cât și în privința faptului că a fost atât de bine gândit ca sistem.

OMEN Obelisk 875-0009nq este compact și performant, interiorul arată foarte bine, iar aspectul său exterior este unul care se potrivește în orice fel de ambient. De aceea, îl recomandăm tututor celor care doresc un sistem de gaming mic, puternic, dar preasamblat.

Mai jos, o galerie foto cu sistemul:

Roberto Teodorescu
Roberto Teodorescu
Fondator al Overheat.ro, Roberto Teodorescu este omul care visează la răspândirea informaţiilor de calitate către pasionaţii de jocuri video. Legenda spune că ar fi pasionat de jocuri, IT, efecte speciale şi producţie muzicală. Şi cică ar fi născut prin '89.
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.