Cel mai probabil ați auzit de HoloLens, iar dacă nu, explicația pe scurt ar fi: realitate augmentată de calitate superioară. Dacă încă nu ați înțeles, gândiți-vă la pokemonii din Pokemon GO doar că la un cu totul alt nivel. Asemenea tehnologie poate fi folosită în domenii precum: medicină, mecanică, jocuri (dacă nu era deja destul de evident), simulări, arhitectură și printre multe altele și aplicații militare.
De ultima din listă și-a dat seama și armata americană atunci când în noiembrie anul trecut a semnat un contract cu Microsoft în valoare de aproape jumătate de miliard de dolari ($479,197,708.33 dacă cineva era curios) pentru dezvoltarea unui sistem de augumentare vizuală incorporat (“Integrated Visual Augmentation System“).
Acest lucru a fost împotriva modului de gândire a mai multora angajați Microsoft fapt care a dus la o scrisoare deschisă prin care se susține lipsa acordului inițial de a lucra la ceva ce ar fi folosit în război. Titlul scrisorii descrie mesajul ei cel mai bine “HoloLens For Good, Not War“.
Această acțiune s-a declanșat în noiembrie imediat după semnarea contractului. Între timp, replica din partea companiei a venit prin intermediul unei postări pe blog. Un articol bine pus la punct care dacă e să mă întrebi pe mine răspunde la majoritatea problemelor pe care un angajat le-ar putea avea dacă nu ar fi de acord cu a lucra pentru o “armă”: să schimbe proiectul.
Un alt punct foarte bine atins în postare este ideologia celor de la Microsoft: armata are nevoie de cele mai bune resurse tocmai pentru a preveni incidente. Această postare a adus următoarea reacție:
On behalf of workers at Microsoft, we're releasing an open letter to Brad Smith and Satya Nadella, demanding for the cancelation of the IVAS contract with a call for stricter ethical guidelines.
If you're a Microsoft employee you can sign at: https://t.co/958AhvIHO5 pic.twitter.com/uUZ5P4FJ7X— Microsoft Workers 4 Good (@MsWorkers4) February 22, 2019
La bază consider că aceste probleme au venit dintr-o schimbare (mai bine zis o rotație de 180 de grade) a modului cum evoluează tehnologia. Pentru cea mare parte din istorie orice era considerat avans tehnologic era mai întâi folosit în armată ulterior fiind distribuite într-un fel sau altul publicului larg.
Cel mai solid expemplu mi se pare GPS-ul, o tehnologie implementată în aproape orice dispozitiv din zilele noastre, dar inițial strict prezentă doar în cadrul armatei. Această schimbare în direcție de la masa de oameni la câmpul de luptă presupun că este problema, obligând persoanele să spună “va fi război” (într-o formă sau alta) în loc de “a fost război, hai acum să folosim această tehnologie într-o cutie de lemn în care să transmitem imagini”.
Un alt lucru ce mi se pare fascinant este reacția oamenilor, citind comentarii am observat că lumea tinde să judece persoanele care sunt impotriva dezvoltării acestui proiect fiind mesaje de la “doar concediază-i” (irelevante la baza) la mesaje care încep cu “din postura mea de veteran de război pot spune că” (posibil relevant).
Nu vreau sa fiu carcotas, dar mai remarca cineva cele doua greseli din prima fraza? Nu credeam ca Overheat o sa decada in halul asta :/ Daca nu aveti de unde aduce redactori buni, ori ii verificati la sange pe cei care sunt, ori inchideti sandramaua. Nu merita sa va tarati prin noroi cu asa oameni.
Multumim frumos pentru sesizare. Am rectificat greselile. Vom avea mai multa grija pe viitor pe partea de corectura. Intr-adevar, nu trebuie sa se faca rabatat la calitate, dar trebuie sa iei in considerare faptul ca avem colegi voluntari tineri, care inca invata tainele redactarii si incercam constant sa ii indrumam, dar timpul nefiind de partea noastra, ne mai scapa prin filtru uneori.