Autor: Mădălina Coman
Mai mult ca sigur, Yakuza nu este un termen străin pentru majoritatea, fiind o organizație mafiotă cu o istorie de secole. Toshihiro Nagoshi, video game producer și designer în cadrul Sega, a fost cel care a vrut să arate stilul de viață yakuza prin intermediul jocurilor video.
În 2005 a fost lansat primul titlu, sub numele sugestiv de Yakuza. Ce este interesant e că în Japonia, seria Yakuza este denumită Ryū ga Gotoku, cu referire directă către personajul principal al seriei, Kazuma Kiryū. Ryū înseamnă dragon în japoneză, iar tatuajul de pe spatele eroului nostru este un dragon. În cultura japoneză, dragonii sunt creaturi mitice, fiind protectori ai umanității și un simbol de putere, curaj, transformare și adaptabilitate. Tatuajul lui Kiryū este un dragon negru, care reprezintă experiență și înțelepciune. Este lucrat în stilul nukibori, fără fundal, iar perla pe care o ține între gheare este o referire la anul de naștere al protagonistului, 1968.
Până în prezent, jocurile Yakuza au reușit performanța unei povești bine închegate, cu multiple fire narative. Yakuza 6 este ultimul din serie ca ordine ale evenimentelor. Yakuza 3, 4 și 5 pot fi jucate pe PlayStation 3, Yakuza 1 a fost remasterizat pentru PlayStation 4, iar Yakuza 0 este un titlu cu rol de prequel. Întreaga serie este un ciclu complex de aventuri, pe care merită să-l încercați pentru o experiență completă.
Revenind la jocul de față, Yakuza Kiwami 2 este un remake pentru PlayStation 4 a celui de-al doilea titlu din serie, având în spate motorul grafic Dragon, folosit și pentru Yakuza 6.
Gameplay
Yakuza Kiwami 2 este prietenos pentru noii fani ai seriei, care nu au apucat să intre în contact cu celelalte jocuri. Comparativ cu titlurile mai vechi, nu este necesar să reții combinațiile caracteristice fiecărui personaj și nici nu ești forțat să schimbi stilul de luptă în funcție de situație. Există două tipuri principale de atac, light și heavy, iar restul se bazează pe situație și energia pe care o încarci pentru o mișcare cu un damage mai mare (Heat Action).
Sunt prezente caracteristici din jocul original în Yakuza Kiwami 2. Poți apela la localnici pentru ajutor, în cazul în care delicvenții îți dau bătăi de cap mai mari decât te-ai fi așteptat. Ai posibilitatea să păstrezi armele pe care Kiryū le ia de la inamici și să le stochezi în inventar. Această caracteristică lipsește de la jocurile mai recente, ceea ce îți oferă modalități variate când vine vorba de experimentarea cu un arsenal divers.
Principala sursă de experiență și venit sunt confruntările pe care le ai la tot pasul în cele două zone ale jocului, Kamurocho în Tokyo și Sotenbori în Osaka. Fiind un open-world, ai la dispoziție atât misiuni care contribuie la progresul poveștii principale, cât și cele opționale, care dau o notă de originalitate și surprind aspecte ale vieții cotidiene din jungla urbană japoneză. De la o bătaie cu delicvenți ajungi să împaci doi amici care se ceartă pe motiv că unul dintre ei nu e suficient de amuzant cât să țină un spectacol de comedie.
Ce apreciez la Yakuza Kiwami 2 este multitudinea de mini-games pe care jocul ți le pune la dispoziție. Karaoke, golf, UFO catcher, mahjong, shoji și lista poate continua. Pentru cei care nu cunosc regulile jocurilor de societate asiatice există alternative, cum ar fi poker și blackjack.
O activitate interesantă peste care am dat este managementul unui host club. Din întâmplare, protagonistul este nevoit să devină managerul clubului Four Shine, unde clienții caută compania unor domnișoare preț de câteva ore. Sarcina ta este să te asiguri că fetele se simt bine la locul de muncă, să recrutezi personal și să fii sigur că persoanele care îți trec pragul sunt mulțumite de serviciile oferite. Toate acestea îți pot aduce bani și parteneriate care te vor ajuta pe viitor.
Totuși, devine repetitiv atunci când la orice colț de stradă te trezești atacat de mafioți și ești nevoit să îți cheltui experiența pe abilități specifice, cum ar fi posibilitatea alergării pe o distanță mai lungă, lucru care duce la o avansare mai lentă în povestea principală.
Grafică
Cele două locații din joc sunt inspirate din zone reale ale Japoniei. Sotenbori este o replică a străzii care se desfășoară de-a lungul canalului Dōtonbori, un loc renumit printre turiști pentru luminile de neon și restaurante. Iar Kamurocho este imaginea districtului Kabukichō din Tokyo, cunoscut și sub denumirea de “Orașul care nu doarme”, datorită numărului mare de cluburi de noapte.
Yakuza Kiwami 2 reușeste să redea foarte bine din punct de vedere grafic atmosfera vieții de noapte, iar motorul grafic face o trecere armonioasă între străzile orașelor, interiorul restaurantelor și cluburilor către acțiunea luptelor. Pentru cei nostalgici este o adevărată plăcere să vadă locurile preferate din Yakuza 2 la standardul vizual impus de Yakuza 6. Un minus este lipsa regiunii Shinseicho. Nu este o zonă cu importanță în poveste, dar faptul că ajunge condensată în Sotenbori poate fi dezamăgitor pentru veteranii seriei.
Expresiile faciale și gesturile personajelor sunt subtile și redate foarte bine, la cele mai mici detalii, cu o îmbunătățire vizibilă comparativ cu versiunea originală de PlayStation 2. Singurul lucru pe care îl remarc este importarea în întregime a animațiilor din vechiul joc, mișcările personajelor fiind nenaturale în unele cadre.
Sunet
Câteva dintre piesele din Yakuza 2 au fost preluate și remixate în Kiwami 2, cum ar fi Push Me Under Water, Bad Fortune Flower și A Scattered Moment. Outlaw’s Lullaby rămâne piesa definitorie pentru Kiryū, cu un ritm ceva mai alert.
Preferata mea este melodia bătăliei între Kazuma Kiryū și Goda Ryuji, A Scattered Moment. Piesa reușește să surprindă un moment emoționant, confruntarea între doi oameni care au pierdut de-a lungul vieții speranțe și idealuri, dar care continuă să lupte pentru visurile lor.
Poveste
După evenimentele din Yakuza 1, pe care le poți vedea la începutul jocului, Kazuma Kiryū lasă în urmă viața de yakuza, fiind preocupat să-și asigure un trai liniștit alături de fata lui adoptivă, Haruka Sawamura.
Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, tensiunile existente dintre clanul Tojo și alianța Omi izbucnesc peste noapte. Terada Yukio, al cincilea președinte al clanului Tojo, este omorât, iar Kiryū este forțaț să prevină apariția unui război între clanuri. Urmează o serie de evenimente cu dialoguri memorabile, întorsături de situație și duc către confruntarea dintre protagonist și Goda Ryuji, fiul conducătorului alianței Omi.
Goda Ryuji este un favorit al fanilor Yakuza, care nu vrea altceva decât distrugerea structurii clanului rival și proclamarea lui ca unic conducător. Mai târziu aflăm motivațiile din spatele acestui personaj, care dau sens atutudinii lui distructive. Este dezamăgitor faptul că din 16 capitole, principalul inamic este prezent în cinci, ceea ce nu dă un sentiment de amenințare foarte mare pentru jucător.
Ca bonus, avem trei capitole care detaliază povestea lui Majima Goro, un vechi aliat al lui Kiryū. Capitolele pot fi disponibile după terminarea misiunilor din capitolul cinci și nu alterează acțiunea din firul narativ principal.
Cu plusuri și minusuri, povestea reușește să fie una memorabilă, cu o multitudine de replici savuroase și situații neașteptate. Kiryū este foarte bine construit ca personaj și este un echilibru perfect între un yakuza de temut și o persoană care empatizează și vrea să-și ajute semenii, indiferent dacă este sau nu în schimbul unui beneficiu.
Concluzie
Yakuza Kiwami 2 este tot ce ți-ai dori de la un remake al unui joc din 2006. Grafica și sunetul redau cât se poate de fidel celebrele zone din Tokyo și Osaka, gameplay-ul este antrenant, iar povestea nu dezamăgește. Probabil că luptele stradale cu delicvenți sunt o rutină de care jocul se putea lipsi, dar compensează prin diversitatea misiunilor suplimentare care te vor distra.