Cred că nu există copil care să nu-și fi dorit măcar o dată să fie ca Spider-Man. Să aibă destulă putere încăt să învingă orice rău-făcător, să se poată cățăra pe clădiri și să poată călători utilizând doar pânză de păianjen. Și, de preferat, să trăiască în New York.
Chiar și eu, în condițiile în care nu sunt un mare fan al vreunui super-erou, am visat de-a lungul timpului la abilitățile lui Spidey. Și uite că în sfârșit am ocazia să fiu… el. Prin intermediul unui PlayStation 4, dar tot se pune. Pentru că noul joc Spider-Man, creat de echipa strălucită de la Insomniac Games, este experiența care se apropie cel mai mult de visele mele puerile.
Povestea jocului nu reprezintă vreo reinterpretare a vreunui joc, film sau comic book existent, ci este de sine stătătoare. Jocul ne pune în rolul unui Peter Parker în vârstă de 23 de ani, deja experimentat și stăpân pe abilitățile sale.
Și da, sunt secțiuni în care ești Peter Parker și nu Spider-Man, iar asta face jocul și mai interesant, pentru că poți simți foarte ușor cât de greu este să duci o viață dublă – una de om simplu, cu responsabilități și probleme banale, dar și una de erou iubit de unii, urât de alții, dar care întotdeauna se simte responsabil să facă ceva pentru binele comun. Și pentru că tot vorbeam despre iubire, Mary Jane este și ea prezentă și ”jucabilă” în anumite momente.
Talentul și dedicarea echipei de producție de la Insomniac sunt cu adevărat vizibile atunci când, dincolo de momentele de gameplay pline de tensiune, pornește câte un cut-scene care reușește să te impresioneze prin stilul cinematografic atât de bine abordat.
Deși în general nu îmi plac momentele când jocurile te scot dintr-o secțiune de gameplay pentru a-ți prezenta o secvență regizată, în cazul lui Spider-Man aceste momente completează glorios experiența de storytelling și evocă emoții variate. Spun asta ca să nu recunosc că au fost momente care m-au făcut să mă întreb dacă taie cineva ceapă în jurul meu.
Povestea începe într-un mod cu adevărat spectaculos. Spidey trebuie să îl trimită după gratii pe marele lider de crimă organizată Wilson Fisk, iar aceasta este o metodă foarte bună de a învăța funcțiile butoanelor de pe controller, pentru că va trebui să înfrunți o mulțime de băieți răi din gașca lui Fisk. Pe parcursul jocului își vor face apariția mai mulți inamici cunoscuți, precum Electro, Vulture, Rhino, Scorpion sau Doctor Octopus.
Dar Spider-Man nu este un joc care te obligă să continui povestea. După ce termini cu Fisk, întregul Manhattan este disponibil pentru explorare. Și este al naibii de frumos. La nivelul solului, orașul este viu, plin de mașini și pietoni. Zonele și clădirile cunoscute, precum Times Square, Empire State Building și multe altele, sunt recreate minuțios și arată excelent. Iar jocul răsplătește explorarea, oferind anumite avantaje atunci când fotografiezi clădiri de interes sau recuperezi rucsacurile ascunse de Spidey prin oraș.
Orașul oferă și alte tipuri de activități secundare, precum jafuri armate pe care le poți opri, baze de inamici ce pot fi ”curățate” sau, pentru cei răbdători, colecționarea ghiozdanelor pe care Omul-Păianjen le-a ascuns de-a lungul timpului prin oraș. Nu am simțit că m-au atras în mod special, însă cu siguranță contribuie la crearea unei oarecare senzații de diversitate.
Sigur că frumusețea orașului este bine-venită, dar clădirile reprezintă doar un suport pentru cel mai fascinant lucru al jocului: pânza de păianjen.
Spider-Man poate traversa orașul de la un capăt la celălalt utilizându-se exclusiv de pânza pe o care lansează către clădirile din jur pentru a îi oferi viteză și altitudine. Oricât de tare ar suna ceea ce tocmai am descris, senzația pe care ți-o oferă jocul e de 10 ori mai fascinantă. Pentru a călători cu ajutorul pânzei de păianjen, nu ai nevoie decât de un buton (R2). Îl apeși pentru a lansa o nouă pânză și îl lași liber atunci când simți că ai o velocitate și o traiectorie bună pentru a zbura liber prin aer pentru 1-2 secunde, până la următoarea pânză lansată. Este un proces atât de simplu și totuși incredibil de satisfăcător! Atât de satisfăcător încât, deși ai posibilitatea de fast travel, probabil o vei folosi foarte rar. Pânza e prea distractivă și niciodată nu devine plictisitoare.
A, da, spre deosebire de alte jocuri Spider-Man din trecut, în acest joc pânza lui Spider-Man chiar se prinde de clădiri și nu de cer. Iar dacă nu există clădiri înalte în jur, altitudinea personajului nu va fi nici ea mare.
Dincolo de pânza aruncată în stilul cunoscut, Spider-Man poate escalada și poate alerga pe orice clădire. Iar prin geamurile clădirilor chiar se văd niște spații interioare care sunt randate în 3D, lucru de lăudat într-un joc open-world.
Așa cum spuneam mai devreme, orașul are un aspect superb și a beneficiat de foarte multă atenție la detalii. Peisajele excepționale din joc pot fi imortalizate prin intermediul unui Photo Mode integrat care permite realizarea de fotografii din orice unghi, cu diverse setări de focalizare și zoom, dar și cu efecte a la Instagram.
Dar nu este totul despre plimbări și fotografii. Până la urmă, menirea lui Spider-Man este să cotonogească băieți răi. Iar sistemul de lupte din acest joc este unul foarte bun, clădit pe bazele aclamatului sistem consacrat de seria Batman. La început, cantitatea mare de inamici poate să intimideze jucătorul, însă butonul de Dodge este cel mai util în astfel de situații. Mișcările de luptă sunt destul de variate, iar skill tree-ul jocului permite deblocarea mai multor abilități de atac care fac jocul și mai interesant. Una dintre cele mai interesante și spectaculoase abilități este cea de a azvârli diverse obiecte din mediul înconjurător, sau chiar inamici… către alți inamici.
Și dacă nu era de ajuns, protagonistul nostru dispune și de 8 gadgeturi interesante care îl pot ajuta să își scoată inamicii din luptă destul de repede, uneori chiar de la o distanță măricică.
Băieții răi sunt de mai multe feluri și trebuie abordați diferit în funcție de caz. Unii au scuturi și trebuie loviți din spate, alții au arme automate sau lansatoare de rachete de care trebuie să te ferești destul de des (sau le poți smulge armele din mâini după deblocarea unui skill), și există o serie de inamici care trebuie întâi imobilizați – adică înfășurați în pânză de păianjen – pentru a putea fi loviți.
Nu sună complicat, însă există multe situații în care inamicii prezenți sunt numeroși și reprezintă un mix din toate cele de mai sus. Iar pe măsură ce evoluezi în povestea jocului, inamicii din misiuni și de pe străzi devin și mai puternici.
Întâlnirile cu inamicii nu trebuie întotdeauna să fie gălăgioase. Dacă îți place abordarea stealthy, există o mulțime de oportunități să îți testezi perspicacitatea. Jocul oferă o verticalitate de invidiat și câteva abilități care te pot ajuta să scoți din scenă, rând pe rând, fiecare inamic. În liniște deplină.
Boss fight-urile, însă, nu pot fi rezolvate în liniște. Ele sunt prezentate într-un mod spectaculos și tensionat, însă nu au un nivel de dificultate foarte mare. Trebuie doar să știi să te ferești și să detectezi punctul slab al adversarului. Nimic special aici.
Apropiindu-mă de finalul acestui review, vreau să mai punctez câteva aspecte. Noul joc Spider-Man îți permite să alegi dintr-o multitudine de costume bazate pe cele purtate de protagonist în diverse reviste de benzi desenate, iar fiecare costum deblocat îți conferă și o abilitate specială (dar ce poate fi apoi asociată cu orice alt costum).
Iar dacă tot vorbeam despre abilități, jocul are și un skill tree clasic, bazat pe 3 ramuri principale ce pot fi traduse în: atac, apărare și agilitate. Acestea adaugă mișcări și abilități noi care vor face luptele ceva mai ușoare și mai spectaculoase în același timp.
În acest joc, Spider-Man este energic și pus pe șotii, iar numeroasele replici ale sale sunt un deliciu pentru urechile jucătorului. Momentele în care o controlăm pe MJ sunt și ele interesante și schimbă total dinamica jocului. MJ nu este vreo eroină cu abilități speciale, așa că nu trebuie să fie detectată de inamici sub nicio formă.
Per total, acesta este cel mai bun joc despre binecunoscutul tânăr cu abilități de păianjen și, pentru mulți dintre noi, este jocul care ne împlinește acel vis din copilărie, visul de a fi Spider-Man.
Totodată, Spider-Man marchează un pas important în evoluția Insomniac Games, care a demonstrat că este un studio de primă clasă, ce poate crea experiențe open-world convingătoare, cu grafică de top și cu un fir narativ bine executat, care transmite nu doar informații, ci și emoții. Orice deținător de PS4 ar trebui să-l încerce.