Salut! Îți plac vidya games? Vrei să fii Olimpic? Vrei să iei Aurul pentru România ca Nadia și Sandra? Ei bine, nasol! Mai avem de așteptat…
Thomas Bach este actualul președinte al Comitetului Internațional Olimpic și unul din importanții shot-calleri când vine vorba de integrarea esports în programa Olimpică.
Bach sustine încă din 2017 că “… [esports] contrazic valorile Olimpice și nu pot fi acceptate” prin faptul că “ … promovează violență și discriminare.”
Din punctul meu de vedere este foarte simplu: se face petiție la Valve, și din Counter-Strike: Global Offensive facem Cuddle-Strike: Global Hug-fensive! În loc de pistoale aruncăm cu perne pufoase și în loc de mitraliere folosim ursuleți de pluș! Ce, nu merge? Eh, las’ că îi dăm noi de cap până la urmă.
Într-un ton mai realist, în afară de performanță maximă și spirit competitiv, există o diferență observabilă între atmosferă Olimpică și cea de la un turneu esports. Da, ambele au fani și iubitori ai sporturilor dar majoritatea acestor fani se manifestă în moduri diferite.
Deși încă mai e de lucru pană putem spune clar dacă jocurile violente ne fac într-adevăr mai violenți sau nu, diferența aceasta de atitudine este suficientă să facă generațiile mai în vârstă să creadă că da.
Totuși, nu-i momentul să aruncăm la gunoi visele în care îi demonstrăm lu’ Mama că se poate face un trai din jocuri și că, deși am dat autogol în parc that one time, dacă rupem la FIFA putem ajunge Olimpici. Echipa Olimpică Paris 2024 insistă ca esports să fie incluse în program.
Da, Thomas Bach este un shot-caller dar nu este singurul. Schimbarea poate veni. Un prim pas ar fi popularizarea unor jocuri non-violente cum ar fi Rocket League, Pro Evolution Soccer, sau sus-menționatul FIFA.
Eu personal ma vad luând aurul la Getting Over It, dar then again, vedeam și poarta echipei mele ca fiind cealaltă.
Bafta la Peggle și la Zuma!
[Sursa: GamesIndustry]