Istoric vorbind, de-a lungul timpului oamenii nu au fost foarte interesați de caracteristicile tehnice ale unui mousepad. Atât timp cât nu era lucios (că nu mergea bine mouse-ul optic pe el), orice mousepad era bun.
”Important e să nu se frece mouse-ul de masă, că se strică masa / se adună praf pe patinele de teflon”. Cam astea erau lucrurile pe care le spunea oricine atunci când întrebai de ce e bun un mousepad.
În ultimul deceniu însă, tot mai mulți gameri și-au dat seama că mousepadul este responsabil de o mare parte din confortul pe care îl simți când te joci, dar și de facilitarea unei mișcări line și rapide a mouse-ului. Iar un mouse bun, poate fi atât de bun pe cât îl lasă mousepadul.
Bun venit în 2018. Am pe birou un mousepad la fel de lung ca biroul, cu margini luminoase care mă fac să mă simt ca un personaj din TRON. Pe cutie scrie ”let there be light” și laudă mousepadul că este optimizat pentru toate tipurile de senzori și sensibilități DPI.
Și are compatibilitate Razer Chroma. Marginea luminoasă poate să redea 16.8 milioane de culori și se poate sincroniza cu toate produsele compatibile cu Razer Chroma. Inclusiv cu becuri Philips Hue.
E timpul pentru o confesiune. Pentru multă vreme, am făcut parte din grupul ”nu contează ce mousepad ai”. Dar după ce am avut norocul de a testa același mouse pe mai multe mousepaduri, mi-am dat seama cât de mult diferă senzația de la unul la celălalt. Iar în final, ca și în cazul mouse-ului, totul ține de preferințe. Important e să afli ce-ți place.
Revin la momentul prezent. Am pus Razer Goliathus Extended Chroma pe birou. După ce am trecut peste șocul dimensiunii (294x920x3mm) am mișcat mouse-ul pe el și… what? Felul în care patinează pe microtextura acestui pad mi-a amintit de vremurile când foloseam un mousepad Steelseries Qck+, ce mi-a oferit timp de vreun an-doi o experiență de o calitate similară. Dar prefer oricând forma lui Goliathus Extended.
În afara faptului că simți un control mult mai bun al mouse-ului, un alt lucru care te șochează într-un mod plăcut este iluminarea RGB de pe marginea giganticului mousepad. Ea vine sub forma unui tub luminos din plastic care este cusut de jur-împrejurul padului.
Iluminarea poate fi controlată din softul Razer Synapse și poate fi sincronizată cu alte periferice. Acum, poate că sunt un pic exagerat, însă mi-ar fi plăcut ca iluminarea să aibă mai multe zone controlate individual, pentru efecte gen curcubeu. Dar chiar și cu iluminarea single zone, mousepadul ăsta îi dă biroului un aspect SF bine-venit.
Mousepadul are și un cablu care iese dintr-o cutiuță de plastic amplasată în partea din stânga-sus și se conectează la un port USB al calculatorului. În cutiuța respectivă se află unitatea de control a luminozității și, aparent, și o mică memorie în care e stocată o versiune a softului Razer Synapse. Pentru că imediat ce conectezi mousepadul la calculator, îți face autorun la installer.
Tot legat de cutiuța de plastic, pe ea se află și logo-ul Razer scris într-un mod subtil, dar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost poziționarea ei în partea din stânga, pentru a nu sta în calea mouse-ului sau cablului acestuia. Pe varianta de dimensiuni obișnuite, Razer Goliathus Chroma, acea cutiuță poate sta în calea unui headshot bine executat.
Concluzia mea este că Razer Goliathus Chroma Extended este cel mai ”tit of cat” mousepad pe care am avut șansa să îl folosesc până acum. E un mousepad flexibil de o super calitate, iar banda colorată din jurul lui mă uimește de fiecare dată când ajung la birou. I-aș da nota 11, dar nu cred că mă lasă băieții să trec peste 10.
Din păcate, încă nu este disponibil la retalierii din România, decât în varianta Razer Goliathus Chroma, de dimensiuni normale. But it’s coming soon, young padawans. Soon.
Autor: Valentin Tudor