[REVIEW] Razer BlackWidow Chroma V2. O scumpă.

Acum ceva ani am avut câteva tasturi de gaming cu membrană, un Saitek Cyborg și un Roccat Isku. Ambele au fost dezamăgitoare mai mult sau mai puțin, ofereau tot felul de brizbrizuri și nu-știu-câte butoane adiționale înghesuite pe o suprafață nu foarte mare. Prin urmare, câteodată apăsam mai multe taste decât trebuia, iar într-un FPS… de fapt cam în toate jocurile contează.

După multe înjurături, am zis că trebuie să fac o schimbare și am trecut pentru totdeauna la tastaturi mecanice, iar în fața mea se află acum un Razer BlackWidow Chroma V2.

Deși am foarte multe periferice de la firma americană, nu sunt o adulatoare. Prefer lucrul bine făcut, iar de aceea m-am despărțit cu greu de SteelSeries 6GV2. Switch-urile black mi-au plăcut într-o oarecare măsură pentru că rar mi s-a întâmplat să apăs ceva din greșeală. În schimb problema era că uneori nu reușeam să apăs până la punctul de activare a tastei, iar în Dota cel puțin nu pot să zic că acest lucru m-ar fi ajutat. De aceea am decis să merg pe mâna celor de la Razer cu ale lor switch-uri Razer Green.

 

Specificații tehnice

Fiecare tip de switch are un alt punct de actuație. Actuația poate fi definită drept momentul în care comanda este trimisă către calculator. Majoritatea switchurilor mecanice oferă feedback auditiv (un click) și tactil, iar punctul de actuație este momentul când poți auzi sau simți acel feedback. La Razer Green avem un punct de actuație de 1.9 mm, care oarecum este în grafic cu concurența de la Cherry MX, unde majoritatea switch-urilor au actuație la 2.00 mm.

Pragul de resetare, adică distanța după care vom putea apăsa tasta din nou pentru a fi înregistrată este de 1.5mm. Mai depărtat față de propriile variante alternative: la Razer Orange avem o diferență de 0.015 între punctul de actuație și cel de resetare, iar la Razer Yellow acest punct nici nu există.

Bun, dar cu ce mă ajută? Păi, dacă cele două sunt egale atunci double tap-ul se face instant. În orice caz, aceste date sunt asemănătoare unui benchmark sintetic, pentru că unitățile de măsură sunt mult prea mici pentru a se vedea o diferență practică.

Pentru a putea activa o tastă trebuie să exercităm o forță de 50 cN (centinewtoni), iar aici am simțit o diferență față de SteelSeries 6GV2 unde aveam Cherry MX Black ca switch-uri. Pe tastatura respectivă trebuia să exercit o forță de 60 cN. Dacă sunteți o persoană care scrie foarte mult, o să blestamați tastaturile cu switch-uri Black pentru că la un moment dat o să simțiți mici furnicături la degete.

Design și zgomot

În primul rând face mai puțin zgomot ca Razer BlackWidow 2014 Edition, ceea ce este un plus din punctul meu de vedere. Păstrează acel sunet specific tastaturilor Razer, ceea ce iarași este un plus. Da, știu, sunt un pic ciudată că îmi place sunetul clicky, dar bănuiesc că nu sunt singura.

Design-ul tastaturii este oarecum la fel ca și la edițiile precedente. Avem câteva schimbări minore, de exemplu alt font pentru taste. De asemenea, avem și un wrist-pad, pe care nu îl folosesc deoarece mai mult mă încurcă. Acesta se conectează printr-un mecanism magnetic, dar la prima mișcare mai bruscă tinde să fugă.

Tastele multimedia au devenit un standard de ceva timp, așa că nu este nicio surpriză faptul că le vedem și aici. Personal, singura tastă pe care o folosesc este cea de Gaming Mode, care îmi oprește funcționalitatea tastei Windows, dar și a combinațiilor ALT+Tab și ALT+F4 atunci când mă joc. Doar nu vrei să îți apară accidental vreo altă fereastră când faci un clutch în Counter Strike.

Construcția tastaturii este foarte calitativă. Materialul din care sunt făcute tastele este un plastic lucios, iar restul tastaturii are o suprafață de plastic mată. Să fiu sinceră, suprafața mată nu ajută foarte mult ca aspect pentru că praful oricum se depune instant și orice atingere se lasă cu o amprentare mai ceva ca la secția de poliție. Pentru acei oameni speciali din viața noastră ce au curățenia și OCD-ul în sânge, tastatura aceasta le va da mari bătăi de cap, însă este un factor ce nu afectează deloc performanța…doar îți scoate peri albi când încerci să o fotografiezi.

Software

Nu ar fi o tastatură BlackWidow dacă nu ar avea luminițe de tot felul, ce pot fi ajustate din softul celor de la la Razer. Ai și template-uri predefinite pentru câteva tipuri de jocuri, gen FPS, MMO sau MOBA. Mai mult, poți să îți și faci propriul model de iluminare.

Avem și taste macro, 5 la număr, pe care le putem folosi pentru a ne ușura munca într-un MMO sau poate chiar și într-un MOBA unde putem activa o combinație de spell-uri.

Concluzie și utilizare

 

Am încercat tastatura aceasta în mai multe jocuri, de la Counter-Strike: Global Offensive și Fallout 4 și până la Heroes of The Storm și nu mi-a scos niciun fir alb de păr, ceea ce bine. Cum ziceam la începutul review-ului, SteelSeries 6GV2 mi-a dat ceva bătăi de cap în Dota 2, unde câteodată nu reușeam să activez tasta din cauza presiunii pe care trebuia să o exercit asupra ei.

Tastatura Razer BlackWidow Chroma V2 are o grămadă de plusuri și un mare minus, care te face să te gândești de două ori înainte să o cumperi, prețul. Momentan prețul se situează undeva între 600 și 800 de lei. Este un preț piperat din punctul meu de vedere. Deși tastatura este bună din mai toate punctele de vedere, nu cred că toată lumea și-ar permite să dea atâția bani dintr-un foc.

Este primul meu review făcut la un periferic și mereu am un pitic care îmi spune că totul poate fi trecut prin niște teste de unde putem deduce dacă ceva este bun sau nu. Dar am stat și rumegat și am ajuns la concluzia că aici intervine și factorul personal. Pentru mine BlackWidow Chroma V2 este un upgrade bine-venit. Are o construcție bună, timpi de răspuns foarte buni, însă prețul s-ar putea să îi sperie pe mulți dintre cei care doresc o astfel de tastatură.

Haxa
Haxahttps://www.overheat.ro/
Când nu sunt ocupată cu articolele de pe site, mă distrez pe http://www.twitch.tv/overheatro
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.