Seria “Metal Gear” împreună cu protagonistul său Snake au fost mereu unele dintre cele mai importante simboluri ale gaming-ului. Deși mulți nu își pot imagina un “Metal Gear” fără Snake, spin-off-uri ale seriei au fost multe, unele dintre acestea (Metal Gear Revengeance de exemplu) fiind chiar reușite.
Jocul la care aruncăm privirea în acest review este un astfel de “Metal Gear Spin-Off”, însă unul care se putea materializa și lansa și fără brand-ul Metal Gear în spate. Metal Gear Survive, căci așa se numește acest titlu nou, respectă din plin stereotipurile unui joc scos de dragul de a mai mulge câțiva bănuți dintr-o franciză de succes. Cât de mediocru este Metal Gear Survive? Ei bine.. rândurile de mai jos vă vor răspunde la această întrebare.
Poveste:
Povestea lui Metal Gear Survive are loc între evenimentele din Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes și cele din The Phantom Pain și servește drept spin-off al seriei de jocuri stealth. Trebuie să recunosc faptul că noțiunea de spin-off nu i se potrivește perfect lui MG Survive, evenimentele din acesta nefiind importante pentru firul narativ al celorlalte jocuri MGS.
După retrăirea unui moment cheie din MGS 5: Ground Zeros, jucătorul este aruncat într-o dimensiune deșertică numită Dite. O lume vastă și aridă infestată de un virus periculos care transformă oamenii în creaturi numite Wanderers, un soi de zombie mai fancy și mai puțin înfricoșători (de aici înainte, acești wanderers vor fi numiți zombie, de dragul simplității)
Protagonistul jocului este un banal soldat al MSF lăsat în urmă de Big Boss la finalul lui Ground Zeros. Acesta se trezește brusc fără resurse sau muniție în mai sus menționatul tărâm Dite. Ca în orice joc de tipul survival care se respectă, soldățelul nostru de plumb poate fi personalizat după bunul plac al jucătorului.
Nu vreau ca acest review să îi dezamăgească pe fanii MGS, dar narațiunea lui Survive este extrem de simplistă, marea majoritate a dialogurilor și al evoluției narative în sine fiind doar un amalgam de replici primite de la un “ATM” inteligent. Spre deosebire de celelalte jocuri MGS, care puneau în fața jucătorului povești dramatice și bine conturate, MGS Survive dezamăgește prin lipsa sa de substanță.
Gameplay:
Fiind un joc survival cu capabilități co-op, povestea și dezvoltarea acesteia cade în plan secund, gameplay-ul fiind cel mai important aspect al lui MG Survive. Din păcate însă.. nici gameplay-ul nu dă dovadă de prea multe aspecte pozitive. Titlul de față este un action survival game open-world third person care beneficiază și de un mod multiplayer cooperativ în care protagonistul nostru se poate alia cu încă trei jucători pentru a duce la bun sfârșit obiectivele.
Am început să vorbesc despre modul co-op deoarece, fie că vreau sau nu, trebuie să va atenționez încă de pe acum de faptul că Metal Gear Survive este un joc survival fără niciun atu real. Bineînțeles, jocul are numeroase mecanici de gameplay implementate și executate bine, însă raportat la orice alt titlu al genului, MG Survive pălește prin comparație.
Modul co-op în care îți poți face de cap cu prietenii pe hartă este singurul punct pozitiv pe care jocul de față ni-l prezintă. Parcurgerea solo a jocului vine cu posibilitatea jucătorului de a avea un squad de trei AI-uri (în locul amicilor online) pe care le poate controla cu un set de comenzi limitat.
După o expozițiune explozivă, eroul nostru este aruncat, după cum spuneam la capitolul poveste, în această stranie dimensiune Dite. De aici încep tutorialele și toate roțile ajutătoare prin care jocul încearcă să învețe jucătorul cum funcționează întreg sistemul de supraviețuire.
Gamerul va învăța un lucru extrem de important. El va fi nevoit să aibă grijă de personajul lui virtual, unde foametea și deshidratarea te pot afecta la fel de mult ca in viața reală și nu în ultimul rând, vei fi nevoit să înveți cum să se lupți cu zombie de pe hartă.
Primele ore de gameplay sunt destul de plictisitoare grație tutorialele care se întind cam mult, nu reușesc să capteze prea mult interesul jucătorului.
Nu pot spune că mecanicile de gameplay puse în fața jucătorului sunt proaste, din contră, marea majoritate a acestora sunt implementate bine și au un scop destul de bine definit în întreaga schema a jocului.
Lipsa acelei scântei aparte, mă face însă, să nu pot recomanda acest joc. Sigur, este fun în co-op, este bun pentru pierdut timpul, dar jocurile ar trebui să fie mai mult acum decât simple modalități de a pierde câteva ore în fața ecranului; titluri precum GTA, Uncharted și Witcher ne-au arătat exact opusul.
Grafică și Sunet
MG Survive nu excelează nici din punct de vedere vizual. Harta open-world a lumii Dite este un deșert pustiu, fără peisaje memorabile sau clădiri unice.
Într-un joc survival, să nu mai spun open-world chiar, lumea înconjurătoare reprezintă principalul factor pentru care jucătorii vor să joace în continuare, iar când harta și lumea nu sunt deloc interesante, jucătorul va renunța rapid a juca acel titlu. Păcatele de natură grafică ale lui MG Survive sunt spălate puțin de fizica generala a jocului
Modelele și animația acestora sunt decente, Metal Gear Survive nefiind tocmai cel mai fotorealist joc de pe piață. Deși avem o suită foarte restrânsă de zombie, aceștia sunt foarte limitați, AI-ul neștiind exact cum să îi pună bețe în roate jucătorului. .
Jocul a fost testat pe un PS4 normal rezultând într-un frame-rate ce variază între 50-60 fps. Rezoluția efectivă a imaginii pe un PS4 clasic este 1600×1080 cu un mic upscale pentru a acoperi întreaga imagine a TV-ului.
Coloana sonoră, vocile presonajelor precum și întreg ansamblul de sunete al jocului sunt banale, fără a rămâne marcante sau imersive.