[REVIEW] ASUS Republic of Gamers SWIFT PG27V – Pentru gameri profesioniști

 

Acum o săptămână am fost invitat la un eveniment organizat de ASUS Republic of Gamers în cadrul căruia am avut ocazia să văd monitoarele pe care aceștia urmează să le lanseze în 2018. La finalul articolului pe care l-am redactat cu acea ocazie v-am spus că unul dintre monitoarele lor a ajuns și la noi la redacție. Este vorba despre ASUS ROG SWIFT PG27V, iar astăzi vin cu păreri despre acesta după câteva zile de utilizare.

Specificaţii

Într-un articol precedent am explicat pe limba tuturor ce înseamnă rată de refresh, timp de răspuns și FreeSync. Singura diferență majoră în cazul lui SWIFT PG27V este faptul că vine cu G-Sync în loc de FreeSync. G-Sync funcționează pe același principiu ca FreeSync, doar că diferența dintre cele două tehnologii este implementarea. În timp ce FreeSync funcționează pe bază de drivere și software, oferite de AMD, G-Sync este implementat fizic în monitor și funcționează doar cu plăci grafice sub brandul NVIDIA.

Specificațiile complete sunt:

Dimensiune Panou: 27″ (68.47cm)
Sistem de iluminare / Tip Panou: TN
Rezoluția reală: 2560×1440
Dimensiune pixel: 0.233mm
Strălucire: 400 cd/m
Rată de contrast: 1000:1
Suprafaţă Ecran: Mată
Unghi vizionare: 170°(H)/160°(V)
Timp de răspuns: 1ms
Culori afișate: 16.7M
Semnal intrare: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2
Port(uri) USB: 2xUSB 3.0, 1x upstream
Refresh rate: 165Hz
Dimensiuni fizice cu stand (WxHxD): 614.5 x (422.2~522.2) x 268.7mm
Greutate netă: 10.6 kg

Pe lângă specificațiile comune oricărui monitor, SWIFT PG27V are și câteva specificații distincte care includ:

Ecran curbat – 1800R
Tehnologia Trace Free
Color Selection Mode cu 4 moduri diferite
> Tehnologie 3D care funcționează împreună cu ochelarii 3D de la NVIDIA
GamePlus care vine cu diferite funcţii: Crosshair, Timer, FPS Counter, Display Alignment
Low Blue Light
Suport HDCP
GameVisual care vine cu 7 moduri: Scenery, Racing, Cinema, RTS, RPG, FPS, sRGB, User Mode
Tehnologia GameFast Input

Design

ASUS Republic of Gamers SWIFT PG27V este un monitor arătos, trebuie să recunosc, iar atenția la detaliu este demnă de prețul cerut. Monitorul cântărește 10kg și are o construcție foarte solidă. Materialele din care este realizat se simt premium, arată bine și oferă un aspect unic. Pe partea frontală, în afară de display-ul de 27″ mai avem un bezel în partea de jos pe care este plasat logo-ul Republic of Gamers, iar în rest monitorul este bezel-less, adică nu are un cadru de plastic care să înconjoare display-ul.

Elementele care fac din acest monitor o piesă de rezistență în orice setup sunt luminile. Sub stand avem un led roșu care proiectează pe birou sigla Republic of Gamers. Personalizarea acestui element poate fi dusă la extrem, având în vedere că puteți schimba modelul proiectat sub monitor cu unul propriu.

Pe de altă parte, pe spatele monitorului este integrat un sistem de iluminare RGB pe care îl putem configura din meniu astfel încât să afișeze diverse jocuri de lumini, precum breathing, strobe sau color cycle. Pentru cei care nu sunt fani ai luminițelor, acestea pot fi dezactivate.

Aspectul exterior este unul modern, în ton cu brandul Republic of Gamers. Totul este lucrat cu atenție și câteva mici elemente întregesc experiența. De exemplu, în pachet este inclusă o plăcuța din plastic care se poate monta peste zona I/O astfel încât să ascundem dezordinea din zona porturilor. Aceasta este de asemenea bine lucrată și, odată montată, se integrează perfect cu designul.

Standul completează aspectul, este foarte solid și foarte ușor de ajustat în funcție de utilizator. Poți ajusta monitorul la o înălțime mai mare sau mai mică în funcție de biroul pe care stă sau de înălțimea utlizatorului și îl poți roti pe axa orizontală pentru a fi cât mai confortabil în utilizare.

 

Meniul

ASUS Republic of Gamers SWIFT PG27V este la fel de bine dotat când vine vorba de meniu. Prin intermediul acestuia poți configura monitorul pe placul tău, fie că te joci sau te uiți la filme. Tot în meniu găsim funcția de overclock pentru monitor care duce rata de refresh la 165Hz când este conectat prin DisplayPort la PC.

Navigarea în meniu poate părea destul de greoaie la început, dar monitorul are pe partea din spate un joystick și butoane mari și ușor de apăsat. Iar după ce te plimbi puțin prin setări ți se va părea totul destul de ușor, chiar dacă monitorul nu vine cu o telecomandă specială, precum ca alte modele.

 

Păreri personale

Nu pot spune că am avut foarte mult timp de petrecut în compania lui SWIFT PG27V, dar într-o săptămână am putut să încerc diverse setări, în titluri diferite și tot felul de scenarii. De la jocuri fast paced precum Fortnite, CSGO și FIFA, la jocuri bazate pe poveste precum Sleeping Dogs și Assassin’s Creed Origins experiența a fost per total foarte bună.

Ceea ce a contat foarte mult pentru mine a fost tehnologia G-Sync. Am o placă video decentă (GTX 970) care însă este puțin depășită de ultimele titluri apărute, fiind incapabilă să mențină un framerate stabil în titluri ca AC Origins, dar G-Sync oferă o experiență foarte plăcută și în aceste cazuri. Chiar dacă framerate-ul mi-a fluctuat între 35 și 80 în acest titlu, diferențele au fost mici, aproape insesizabile pentru că monitorul își ajustează rata de refresh în funcție de ce îi oferă placa video. În tilturi mai ușor de digerat, adică Fortnite și CSGO experiența a fost fără egal. Ca monitor personal folosesc un Samsung simplu, la 60Hz care câteodată devine enervant când FPS-urile trec de limita de 120 sau fluctuează mult. În cazul lui SWIFT PG27V nu am avut această problemă, pentru că experiența a fost exact la fel, fie că aveam 60, 120 sau 200+ FPS.

Altă schimbare față de monitorul meu este rezoluția. La 2560×1440, chiar și la detalii mai mici, imaginile din jocuri arată mai bine, sunt mai ascuțite și diferențele dintre setările Medium și High devin de multe ori mai putin sesizabile. Scalarea în unele aplicații nu a fost cea mai fericită, rezultând în text greu de citit sau șters, dar această problemă este cauzată de aplicațiile în sine, nu de monitor.

Am încercat, credeți-mă, dar nu îi pot găsi defecte și asta pe bună dreptate. Poate doar faptul că prețul este cu mult peste bugetul unui cumpărător normal atunci când se află în căutarea unui monitor, fie el și de gaming.

Ce pot spune după utilizarea acestui monitor? Îmi pare foarte rău că a trebuit să-l dau înapoi, pentru că revenirea la monitorul meu a fost foarte anevoioasă. Chiar dacă mulți ar spune că prețul este FOARTE mare, el este justificat într-o mare măsură de funcționalitatea și designul acestui monitor. Momentan acesta nu este comercializat în România, dar va apărea și pe piața noastră în viitorul apropiat. Pe Amazon și NewEgg, prețul lui ASUS Republic of Gamers SWIFT PG27V este de 800 dolari. Pentru mulți clienți români acesta este echivalentul unei întregi configurații de gaming, dar acest monitor nu se adresează tuturor. Tocmai de aceea consider că prețul cerut este justificat prin calitatea construcției, tehnologiile oferite și designul unic.

Marinake
Marinakehttps://www.overheat.ro/
Andrei ma cheama, da' lumea imi zice Marinake. Sunt student pe la ceva facultate de jurnalism si imi place sa scriu despre jocuri si tehnologiile prin care ma pot bucura de acestea. Cica stiu si sa cant si sa desenez, dar astea-s irelevante :D
- Publicitate -

CELE MAI NOI ARTICOLE

- Publicitate -

LASĂ UN MESAJ

Introdu comentariul tău.
Introdu aici numele tău
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Contactează-ne!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Publicitate -

Pe subiecte similare

- Publicitate -

Acest site folosește cookie-uri pentru îmbunătățirea experienției de navigare.
Pentru detalii, consultă politica noastră de confidențialitate.