Copiii din toate colțurile lumii sunt fericiți! Ben 10, unul dintre cele mai îndrăgite seriale de desene animate din lume, a revenit pe micile ecrane cu episoade noi, după 2 ani în care a părut că este neglijat de către producătorii săi.
De această dată însă, nu a fost vorba despre o continuare propriu-zisă a seriei, ci de un reboot total și o abordare proaspătă, ceva mai comică a întregului show. Din fericire, acest reboot a fost primit foarte bine de majoritatea celor care îndrăgesc universul Ben 10, așa că producătorii serialului s-au gândit să le mai facă o surpriză: un joc video. Zis și făcut.
Jocul Ben 10 dezvoltat de Outright Games și lansat în acest an nu este primul titlu din serie. De fapt, până acum au fost dezvoltate alte opt jocuri Ben 10, însă toate au fost bazate pe seria veche. Acest nou joc este “la zi” din toate punctele de vedere, de la stilul grafic asemănător celui din noul serial și până la antagoniștii pe care fanii îi cunosc deja de pe Cartoon Network. Evident, fiind vorba despre un joc lansat în 2017, el a fost dezvoltat pentru platformele curente: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch și PC.
Ceasul cu extratereștri
Dacă nu ești familiarizat cu serialul, trebuie să știi că Ben este un băiat de 10 ani care luptă împotrivă unor tipi malefici. Partea interesantă este că el poartă un ceas care îi permite în mod magic să se transforme în diverse creaturi extraterestre cu super-puteri.
Acțiunea jocului, dacă o putem numi așa, se desfășoară pe parcursul a 6 niveluri, grupate 2 câte 2 (practic 3 capitole). La început îți este prezentat inamicul principal al nivelului respectiv și totodată primești misiunea de a-i salva pe verișoara și bunicul lui Ben, sau chiar de a salva întreaga lume. Apoi trebuie să te lupți cu valurile de inamici pe care le vei întâlni pe parcurs, iar la finalul capitolului te vei lupta direct cu inamicul suprem.
Jocul în sine nu are o poveste foarte bine conturată, lucru nu tocmai plăcut. Ce-i drept, jocul este cu siguranță dedicat copiilor. De aceea, pentru micii fani ai desenelor animate presupun că este suficient.
Dar hai să vorbim totuși și despre lucrurile interesante din acest joc. Pe măsură ce înaintezi în misiuni, Ben 10 îți oferă noi eroi extratereștri în care îți poți transforma protagonistul, lista ajungând spre finalul jocului la un total de 10 extratereștri.
Fiecare extraterestru are o abilitate și o fatalitate specială, iar acestea te vor ajuta să treci ușor peste niveluri și să înfrunți răufăcătorii în moduri diferite. Implementarea acestei idei este destul de bună și reduce posibilitatea de a te plictisi, dat fiind că poți trece rapid de la un extraterestru la altul în timpul jocului. De asemenea, această mecanică îi poate determina pe cei mici să dorească să termine jocul folosind un personaj diferit de fiecare dată, lucru ce ar mai prelungi durata de savurare a jocului.
Chestii drăguțe
Pe măsură ce câștigi puncte (spărgând obiecte și învingând inamici) vei avea posibilitatea de a îmbunătăți individual extratereștrii prin cumpărarea celor 3 niveluri de upgrade disponibile pentru fiecare. Este adevărat, în prima jumătate de oră îmi alesesem deja eroul favorit și îl îmbunătățisem la maximum, însă este interesant să descoperi și ce pot face ceilalți extratereștri simpatici.
De asemenea, pe parcursul jocului, în afara misiunilor propriu-zise, ai parte și de câteva extra-provocări ce te vor ajuta să câștigi puncte suplimentare, pentru a achiziționa upgrade-urile mai repede. De obicei aceste provocări implică folosirea unui alt extraterestru în luptele cu inamicii, jocul încurajând astfel explorarea mai multor personaje.
Grafica jocului este destul de plăcută și viu colorată, iar personajele sunt conturate foarte nostim. Pe de altă parte, inamicii, scenele de luptă și aspectul nivelurilor sunt destul de repetitive. Atât de repetitive încât mi s-a întâmplat de câteva ori să mă întreb dacă nu cumva m-am întors într-o zonă pe care o explorasem deja.
În schimb, în ceea ce privește sunetul, este de apreciat că vocile personajelor sunt interpretate de actorii originali ai show-ului de pe Cartoon Network, aspect ce-i oferă jocului o anumită autenticitate pe care fanii seriei o vor aprecia.
Totul e bine când se termină… în 2 ore?
Există însă și câteva lucruri pe care nu le-am putut trece cu vederea. De exemplu, jocul este foarte scurt – un playthrough poate dura în jur de 2-3 ore, deci poți termina jocul cu lejeritate dintr-o singură sesiune de joacă.
Nivelurile de dificultate lipsesc cu desăvârșire din noul Ben 10. Mi-ar fi plăcut să nu termin jocul atât de repede sau măcar să îl pot lua de la capăt pe un nivel de dificultate mai dur, pentru a prelungi măcar artificial durata jocului.
Și, dacă tot vorbim despre luat de la capăt, trebuie să menționez că jocul nu oferă posibilitatea de a fi reluat jocul din mijlocul unei misiuni. Din păcate, dacă vrei să te retragi din joc în mijlocul acțiunii, data viitoare vei fi nevoit să o iei de la începutul respectivei misiuni.
Ben 10 nu este un joc strălucit, dar îi poate ține preocupați pe cei mici grație varietății de personaje. Prin urmare, Ben 10 este un joc ce merită să fie pe lista ta de achiziții… dacă ai maximum 10 ani! Dar, poate că există și alte categorii de oameni care s-ar putea distra copios cu un asemenea joc. De exemplu, gamerii la început de drum. Sau persoanele vârstnice. Haha!