Design
Deşi mai văzusem acest monitor în Berlin, la IFA, nu realizasem cât spaţiu ar ocupa pe un birou obişnuit. De fapt, când am primit acest monitor la teste, am fost cu adevărat surprins de lăţimea, dar şi de greutatea cutiei. 130cm, 21kg.
Monitorul în sine are o lungime de 120cm şi o masă de 15kg atunci când e montat pe standul propriu, dar, fiind curbat, are şi o adâncime considerabilă, de 38cm. Lucru de avut în vedere atunci când te gândeşti să achiziţionezi un astfel de monitor.
Dincolo de dimensiunile colosale, monitorul are un design elegant ce nu trădează ideea că ar fi dedicat jocurilor. Practic, acest monitor arată bine în orice fel de spaţiu.
Materialul folosit predominant în construcţia monitorului este un plastic de bună calitate, însă rama subţire a display-ului este din material metalic. Cromatica acestui model este simplistă şi elegantă, şi se bazează pe negru şi gri.
Pe de altă parte, în partea din spate a monitorului există Arena Lighting, un inel iluminat în albastru care ne aminteşte totuşi că acest model este unul special şi ne ademeneşte să-l descoperim.
Tot această zonă este punctul în care se montează standul monitorului, însă în cazul în care utilizatorul nu doreşte să folosească acest stand, există în pachet un adaptor VESA ce permite montarea monitorului pe un suport de perete.
Pe de altă parte, standul din pachetul monitorului este foarte solid şi oferă posibilitatea de ajustare pe înălţime, înclinare, dar şi rotaţie stânga-dreapta. Evident, din cauza dimensiunilor monitorului, standul nu permite întoarcerea în mod portret.
Ah, era să uit – pe stand se află şi un suport retractabil pentru căşti. Intenţia este bună, însă poziţionarea acestuia în spatele unui monitor imens nu are foarte mult sens din punctul meu de vedere.
Conectivitate
Partea de conectivitate este destul de generoasă:
2 x HDMI
1 x DisplayPort
1 x Mini DisplayPort
1 x 3.5 mm Audio-in
1 x Jack pentru căşti
1 x USB 3.0 (upstream)
2 x USB 3.0 (downstream)
În pachet am mai găsit un cablu DisplayPort, unul mini-DisplayPort, un HDMI și cablul USB uplink pentru a conecta cele 2 porturi din monitor la PC.
Din nefericire, toate porturile se află într-o zonă greu de accesat, în spatele monitorului. Dacă în cazul porturilor video m-am aşteptat la acest lucru, faptul că porturile USB şi cel pentru căşti nu sunt mai aproape de utilizator m-a dezamăgit. Practic, recomand utilizarea acestor porturi doar pentru cei ce îşi vor conecta un periferic (căşti, cameră web) sau o unitate de stocare pe care n-o vor deconecta des.
Dacă tot sunt la capitolul dezamăgiri, trebuie să menţionez şi faptul că Samsung CHG90 nu dispune de difuzoare audio incluse în monitor.
Dar partea de porturi video este un deliciu. Nu doar pentru că toate cele 4 porturi sunt compatibile cu formatele HDR, ci şi pentru că acest monitor dispune de o funcţie ce s-ar putea dovedi foarte utilă: Picture-by-Picture.
Adică, în orice moment, poţi separa ecranul în două jumătăţi Full HD: partea stângă va putea afişa, de exemplu, imaginea dintr-un calculator sau laptop, iar cealaltă parte ar putea fi folosită pentru semnal de la o consolă de jocuri sau un STB de televiziune. Boom, dispui instantaneu de 2 monitoare, nu de unul singur.