Anatomia bestiei (adică specificațiile tehnice)
Viking este un sistem de gaming dedicat celor ce nu dispun de un buget uriaș, dar este un sistem echilibrat. Componentele sunt din clase similare de performanță, iar acest lucru mă determină să spun că, din punctul de vedere al configurației, Viking este un calculator foarte bine construit.
Procesor: Intel i3-7100 @ 3.9GHz + cooler stock
Memorie: 8GB DDR4 (o singură plăcuță de memorie)
Placă video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
Placă de bază: Gigabyte GA-B250M-DS3H – Chipset B250 (dar modelul testat de noi are instalat un B150, fiind primul prototip de Viking)
Hard disk: Seagate Barracuda 1 TB
Sursă: High Power Eco II 450 W
Carcasa: Segotep Polar Light cu 3 ventilatoare (toate cu iluminare albastră, dar există și Viking roșu)
Poate nu este la fel de evident la o simplă citire a configurației, dar acest sistem trebuie luat în considerare nu doar pentru ceea ce este astăzi, ci și pentru ceea ce poate deveni mâine. Spun asta pentru că, în opinia mea, punctează foarte bine la capitolul ”upgradeabilitate”, scuzați romgleza.
Placa de bază permite un procesor i5 sau i7 foarte puternic, multă memorie RAM și unități de stocare, iar dimensiunile carcasei permit instalarea unei plăci video foarte performante. Mai exact, carcasa permite montarea unei plăci video de până la 31cm lungime. Pentru cei ce nu înțeleg dacă e mult sau puțin, asta înseamnă că se pot monta și anumite modele de GTX 1080 Ti.
Singurul lucru care ar trebui schimbat la un upgrade serios este sursa, căci componentele mai performante au de obicei nevoie de surse mai puternice decât cea instalată pe acest sistem.
Deci, putem considera Vikingul mai mult decât un sistem de gaming entry-level. Îl putem considera și o platformă ce poate fi îmbunătățită până la nivel de top.
Design și wire management:
Contează, la o primă vedere, aspectul mai mult decât orice altceva? Nu aş putea da un răspuns valabil pentru toată lumea, însă știu sigur că Viking face o primă impresie foarte bună şi are foarte multe şanse să atragă prin acest lucru.
Carcasa sistemului Viking este una middle-tower de dimensiuni reduse, cu multe suprafețe lucioase și transparente, iar în zona frontală dispune de 2 ventilatoare de 120mm cu iluminare albastră, ce te introduc într-o atmosferă Science-Fiction. Și în partea din spate există un ventilator, tot de 120mm, tot albastru, ce iluminează discret și componentele din interior. Drăguț, când privești prin geamul panoului lateral. Cum spuneam și în secțiunea anterioară, există și o variantă de Viking cu ventilatoare roșii.
Dar uneori trebuie să privim mai departe de înveliş. Mai exact, în interiorul sistemului. În cazul Viking, interiorul arată foarte bine, asta graţie unui wire management făcut ca la carte.
Acest lucru se traduce atât printr-un aspect foarte plăcut atunci când priveşti în interiorul sistemului, cât şi printr-o performanţă termică mai bună, având în vedere că fluxul de aer nu este obstrucţionat de cabluri aruncate prin incinta principală a carcasei.
Deci, unde sunt cablurile? Toate sunt prinse cu bride în zona din spatele plăcii de bază, lucru uşor de vizualizat atunci când detaşezi panoul lateral secundar.